dedas
Turkcella

Sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen içecekler: Limonata, Kara üzüm ve reyhan şerbeti

Her mevsimine göre içeceğin yapıldığı Mardin’de geleneksel hale gelen ve yaz aylarında en çok tüketilenler listesinde kara üzüm şerbeti ve reyhan şerbeti (nişan şerbeti) yer almaktadır.

  • 06.08.2024 16:46
Sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen içecekler: Limonata, Kara üzüm ve reyhan şerbeti

Diğer adıyla nişan şerbeti olarak tanınan reyhan şerbeti, genellikle öğünlerden sonra tüketilen ve hazımsızlığa iyi gelen bir içecektir. Midenin rahatlamasına katkıda bulunarak bağırsakların iyi şekilde çalışmasında rol oynar. İçerisindeki lif sayesinde kilo vermek isteyenler için tercih edilebilir.

Normalde reyhan suya mavi ila mor arası bir renk bırakır. Kullanılan limon tuzu sayesinde rengi bakmalara doyulamayan bu tatlı bir pembe renge dönüşür. Limon tuzu ayrıca hafif bir mayhoşluk da verdiği için şerbetin ağırlığını alıyor.

Üzüm şerbeti, üzümden elde edilen faydaların bir kısmını taşır ve sağlık açısından önemli avantajlar sağlar. Üzüm şerbetinin içeriğindeki antioksidanlar, vücudumuzu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak hastalıklara karşı direncimizi artırabilir.

Küçük yaştan itibaren annesinin eli altında yemek işiyle uğraşan aşçı Dilek Çelebioğlu, yaz aylarında Mardin’de en çok tüketilen içeceklerden olan kara üzüm şerbeti ve reyhan şerbeti hakkında konuştu.

Aşçı Dilek Çelebioğlu, öncelikle kara üzüm şerbetini ele alarak, yapılışı ve içindeki malzemeler hakkında bilgi verdi.

"Kara üzüm şerbeti 7’den 70’e içilebilen bir şerbettir"

 Kara üzüm şerbetinin Mardin’e has olan üzümünden yapıldığını ve kara üzümün hem yemekte hem de içeceklerde kullanıldığına dikkat çeken Çelebioğlu, “Kara üzüm şerbeti Mardin’imize has kara üzümden yapılmaktadır. Mardin’in kara üzümünü hem yemekte hem de içecekte kullanıyoruz. Kara üzüm şerbeti 7’den 70’e içilebilen bir şerbettir. Ancak şeker hastalarının biraz daha dikkat ederek içebileceği bir içecektir.” dedi.

"Mardin’de mevsimine göre içecekler yapılıyor"

Kara üzüm şerbetinin yapılışı hakkında değinen Çelebioğlu, “Yapılışında 4 litre suyun içine 2 kilo kara üzüm koyup ateşe bırakıyoruz. 2 adet limon, hibiskus, karanfil otu, 2-3 dal da tarçın, isteğe bağlı şeker kullanılmaktadır. Yaklaşık 2 saat kısık ateşte kaynadıktan sonra demlenmeye bırakılarak ince süzgeçten süzülür. Ardından keyifle tüketilebilir. Mardin’in en çok tüketilen içeceklerinden biridir. Mardin’de mevsimine göre içecekler yapılıyor. Kara üzüm şerbeti buzdolabında rahatlıkla birkaç ay muhafaza edilip tekrar tüketilebilir.” şeklinde aktardı.

“Reyhan şerbetinin içinde herhangi bir katkı maddesi yoktur”

Her yaş grubunun rahatlıkla tüketebileceği reyhan şerbeti ve yapılışı hakkında da bilgi veren Çelebioğlu, “Mardin’de en çok yaz aylarında tüketilen ve herkes tarafından beğenilen içeceklerinden reyhan şerbetidir. Reyhan şerbetinin içinde; 2 demet reyhan, isteğe bağlı yarım bardak şeker, nane, karanfil, tarçın, limon suyu konulmaktadır. Bu malzemeleri üst üste yerleştirildikten sonra 15 dakikaya yakın demlemeye bırakıyoruz. Kendi rengini ve tadını aldıktan sonra rahatlıkla her yaş grubu tarafından tüketilebilir. Mardin’e çok misafir uğradığından misafirlere en çok ikram edileninler listesinde reyhan şerbeti yer almaktadır. Her yerde tüketildiği doğrudur ancak en çok Mardin’de tüketilmektedir. Ayrıca Mardin’de daha çok organik içecekleri tercih ettiğimiz için bu tür içeceklere çok önem veriyoruz. Reyhan şerbetinin içinde herhangi bir katkı maddesi yoktur.” ifadelerini kaydetti.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz