Başkanlardan Ortak Açıklama: Nusaybin Gümrük Kapısı açılsın!
Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak oda ve borsa başkanları Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Nusaybin Gümrük Kapısının açılmasını talep etti.
Nusaybin ilçesinde Mardin-Şırnak kara yolu üzerinde bulunan Nusaybin Gümrük Kapısı önünde 4 ilden Mardin TSO Başkanı Hatip Çelik, Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Batman TSO Başkanı Abdulkadir Demir, Batman TB Başkanı Arif Güneş, Şırnak TSO Başkanı Osman Gelis, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Kızıltepe TSO Başkanı Mahmut Dündar, Kızıltepe TB Başkanı Mehmet Şahin, Nusaybin TSO Başkanı Mahsum Özmen bir araya geldi.
Ortak açıklamayı okuyan Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, Nusaybin Sınır Kapısının 2012 yılından beri Suriye'deki iç savaş nedeniyle kapalı olduğunu belirtti.
Açıklamaya katılan isimler arasında bulunan Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş yaptığı açıklamada; 2012 yılından bu yana Suriye’deki iç savaş nedeniyle kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısı’nın gerek sosyal gerekse de ekonomik anlamda kayıplara neden olduğunu kaydederek, huzur ikliminin iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladığı bu dönemde kapının yeniden eskiden olduğu gibi geçişlere ve sınır ticaretine açılması gerektiğini savundu.
Başkan Aktaş tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Nusaybin Sınır Kapısı ülkemiz için stratejik öneme sahiptir. Kapı, Irak’a geçişlerde önemli bir alternatif güzergâh sağlayacak ve Habur Sınır Kapısı üzerindeki yoğunluğu da azaltacaktır. Bu da ihracatçılar ve nakliyeciler için zaman ve maliyet açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır. Nusaybin’den Suriye’ye girdikten sonra, Suriye-Irak sınırındaki El Rabia (Yarbiye) Kapısı’na sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır."
Aktaş, 2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Nusaybin Sınır Kapısı’nın modernize edildiğini ve Türkiye’nin ilk “ortak kullanımlı kardeş sınır kapısı” modeliyle tasarlandığını hatırlattı. Ancak Suriye’deki iç savaş nedeniyle bu kapının aktif hale getirilemediğini, bu durumun da bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.
"Bu kapının kapalı olması; bölgedeki esnaf, çiftçi ve tüccarın ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmuş, üretimi ve istihdamı azaltmış, halkın göç etmesine yol açmıştır. Kapının açılması; üretim, ihracat, istihdam ve ticaretin yeniden canlanmasını sağlayacak, Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerine de katkı sunacaktır."
KAPININ KAPALI OLMASI GÖÇ'E NEDEN OLUYOR
Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen de yaptığı açıklamada, kapının sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel iş birliklerinin de önünü açacağını ifade etti:
"Sınırın her iki tarafında yaşayan halklar arasında ekonomik ilişkilerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkileşimi de artıracak olan bu kapı, bölgemize ve ülkemize ciddi katkılar sağlayacaktır. Mevcut koşullar göz önüne alındığında, kapının açılması için gerekli şartların oluştuğuna inanıyoruz. Hem Türkiye hem de Suriye tarafındaki yetkililerden bu yönde adım atılmasını bekliyoruz."