diorex

Mardin Barosu: Çocuklar için yapılan adli işlem uygun değil

Mardin’de bir hakimin, öğretmen eşiyle tartışan 3 öğrenciyi, 5 polis aracıyla okula geldiği iddiasına ilişkin açıklamalarda Baro Başkanı İsmail Elik, çocuklar için yapılan adli işlemin uygun olmadığını, üstün yararının korunmadığını ileri sürerek , konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

  • 05.01.2024 15:55
Mardin Barosu: Çocuklar için yapılan adli işlem uygun değil

Mardin’in Artuklu ilçesinde Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu'nda görevli öğretmen olan N.Y. ile 3 öğrenci arasında iddiaya göre tartışma yaşandı.

Tartışmada öğrencilerden birinin kendisine küfrettiğini iddia eden N.Y., olayı hakim olan eşine anlattı. Bunun üzerine eşi hakim H.Y.’nin okula gelerek okul yönetimiyle görüştüğü, daha sonra okul çıkışında 3 öğrenciyi gözaltına aldırdığı ve kimlik tespiti yapıldıktan sonra serbest bıraktırdığı iddia edildi.


Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, olayın öğretmen ve 3 öğrenci arasında yaşanan bir tartışmadan ibaret olduğu belirtirken, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut ise Mardin İdare Mahkemesi'nde görev yapan meslektaşının hakim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gittiğini açıkladı. Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ise çocuklar için yapılan adli işlemin uygun olmadığını belirtti.


Elik, “29 Aralık’ta okulun kadrolu öğretmeni olamayan İngilizce hocası ile öğrenciler arasında bir diyalogun yaşandığı iddia edildi. Bu diyalogdan sonra İngilizce öğretmeni, çocuklar hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Bu nedenden dolayı çok sayıda polisin okulda geldiği ve çocukların kimlik tespiti için emniyet müdürlüğüne götürülmek istenmiş. Edindiğimiz bilgilere göre, çocukların 3'ü hemen okul dışında emniyete götürülürken, diğer kimlik tespiti yapılan çocuklar da ailelerine haber verilerek emniyete davet edilmişler. Öncelikle belli bir yaşın üzerinde ceza ehliyeti olan çocuklarda suç işlendiği zaman adlı bir işlemin yapılması gayet doğaldır. Ama adli işlemin yasalara uygun olması ve çocukların üstün yararını koruyarak yapılması gerekiyor. Burada çok sayıda polisin okula gitmiş olması elbette ki kabul edilemez. Burada uygun olan çocuk şubeden bir polisin ailelerine bilgi vererek çocukların okula davet edilmiş olmasıdır. Polislerin okula gitme şeklindeki yaptıkları işlem kesinlikle çocuğun yararını korumamakta ve çocuklar üzerinde dillerde telafisi zor bir psikolojik etki yaratmaktadır. Diğer bir durum söz konusu şikayetçiyi İngilizce öğretmeninin eşinin hakim olarak Mardin'de görev alması ve polislerin okulda bulunduğu süre içerisinde okula gitmiş olması ya da polislerle gitmiş olmasıdır. Bu da toplumda ve bizler de uyanan izlenim öğretmenin eşinin hakim olmasından dolayı bu kadar çok polisin okula gittiği yönünde. Bu da yargı mensubunun başvuracağı bir yöntem olmamalıdır. Yapılan herhangi bir soruşturmada adli işlemde taraflar kim olursa olsun kimse için bir ayrıcalık tanınamaz ve normal prosedür uygulanır. Burada çocuğun yararının gözetilmediği çok net bir şekilde anlıyoruz.” dedi.


Elik, Mardin Barosu olarak; çocuklar için yapılan bu adli işlemin uygun olmadığını ve bunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

 

Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut imzası ile yapılan yazılı açıklamada, “Bazı yerel haber sitelerinde, yazılı ve görsel basında ve sosyal medya hesaplarında ‘öğretmen eşi olan hakim, polislerle birlikte okul bastı, öğrenciler gözaltına alındı’ yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Mardin İdare Mahkemesi'nde görev yapmakta olan bir hakim meslektaşımızın öğretmen eşinin, kendisine hakaret eden öğrenciler hakkında şikayeti üzerine soruşturma başlatılmış, yaşanan olay sonrasında şikayetçinin eşi hakim sıfatıyla değil eşine destek olmak için okula gitmiştir. Soruşturmada görev alan polis memurları öğretmen eşinin hakim olarak görev yaptığından dahi haberdar değillerdir. Olayın yerel basına yansıması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımızın kimseye ayrıcalık ve imtiyaz tanınmayacağı, yalnızca yasal mevzuatın uygulanacağı yönündeki sözlü talimatlarına rağmen, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilen çocuklarımızın, ısrarlı bir şekilde gözaltına alındıkları ve hakimin polislerle birlikte okula baskın yaptığı yönündeki tezvirat içeren haberler gerçek dışı, görev yapmakta olan bir hakim meslektaşımız nezdinde yargıyı itibarsızlaştırma gayretinden öteye geçmeyen, herkesin malumu olan çarpık bir zihniyetin ürünüdür. Şikayet hakkı herkesin anayasal hakkıdır ve Cumhuriyet Başsavcılıkları şikayetleri soruşturmakla görevlidir. Şimdiye kadar yapılan haberlerin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmekte iken, konunun ısrarlı bir şekilde gündemde tutulması manidardır. Gerçek dışı haberleri yaymak suretiyle kamuoyunda panik ve endişe yaratarak kamu düzenini bozanlar hakkında TCK 217/A maddesine muhalefet suçundan soruşturma yapılacaktır. Hakkında soruşturma yürütülen çocuklar gözaltına alınmadığı gibi, henüz soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından çocuklarımızın ifadelerine dahi başvurulmamıştır. Soruşturma normal seyrinde devam edecek ve mevcut deliller çerçevesinde gereğine tevessül edilecektir. Adalet mülkün temelidir. Herkes kanunlar önünde eşittir ve kimseye bir ayrımcılık yapılmayacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.

Editör: Sümeyye Güneş

Yorum Yaz