Kurbanlık seçimi ve kesiminde nelere dikkat edilmeli?
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, kurbanlık alımı esnasında ve kurban kesimi sonrası yapılması gerekenler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
İstanbul’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesme vecibelerini yerine getirebilmesi için hazırlıklar devam ediyor.
Türkiye'nin en çok kurbanlık hayvan satılan ili İstanbul'da getirilmek istenen kurbanlıkların girişine 1 Haziran itibariyle izin verilmişti. Kurulan pazarlarda kurbanlık satışları sürüyor.
İstanbul Valiliği’nin kent genelinde 504 adet satış, 900 adet kesim yerine izin verildiği öğrenilirken, kurulan kurbanlık satış yerlerinde; ekiplerce kurbanlık hayvanların sağlık durumları, veteriner sağlık raporları, pasaportları ve yaş kontrolleri gibi önemli hususlar dikkatle incelenerek, olası hastalıkların önüne geçmek ve sağlıklı bir kurban sürecini sağlamak amacıyla titiz bir çalışma sürdürülüyor.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, kurbanlık hayvan alırken ve kesim esnasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında muhabirine konuştu.
İstanbul halkının Kurban Bayramı’nı güzel bir şekilde geçirmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Karaca, gıdanın arz güvenliği konusunu önemsediklerini dile getirdi.
“Kurbanlık kesiminin valilikçe izinlendirilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları lazım”
Ahmet Yavuz Karaca
Vatandaşlara bayram öncesinde kurbanlık alımı ile ilgili önemli hatırlatmada bulunan Karaca, “Mutlaka kurbanlarını izinli satış yerlerinden alsınlar ve oraya astığımız ilanları okusunlar. Mesela çarpı işaretiyle işaretli olan hayvanlar yaş veya herhangi bir durumundan dolayı kurban vasfına uygun değildir. Kurbanlık kesimini de valilikçe izinlendirilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları lazım. Bu konu çok önemlidir çünkü yine yaz ayına geliyoruz mesela hayvan kesildikten sonra 6 dakika içerisinde iç organlarının çıkartılması lazım; bunu da ehil kişiler bilir. Çok beklettiğinizde içerideki mikroorganizma yayılır. Etler bizim için ne kadar kıymetliyse zararlı mikroorganizmalar için de o kadar kıymetlidir. Bir an evvel eti hızlı ve küçük parçalar halinde bir şekilde parçalayıp araçta çok gezdirmeden… Önce bir serecekler, dinlendirecekler arkasından küçük parçalar halinde dolaba yerleştirip ondan sonra tatile veya herhangi bir yere ziyarete gitmeleri lazım. Bu çok önemlidir.” şeklinde konuştu.
“Hayvan alırken nelere dikkat etmeli?”
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Karaca, “Aldıkları hayvanın dış görünüşüne bakacaklar, tüyleri parlak olacak, gözleri yerinde olacak. Yaşla ilgili problem yaşadıklarında pazardaki veteriner hekim arkadaşlarımıza danışabilirler. Büyükbaş hayvan 2 yaşını geçmiş olmalı veya kapak atması lazım.” şeklinde konuştu.
“Kıyma sağlıksız bir koşulda çekildiğinde gıda zehirlenmesi yaşarsınız”
Kurban kesimi sonrası için de birtakım uyarılarda bulunan Karaca, “Etlerini aldılar, evlerine götürdüler ve kıyma çektirecekler. Terzinin, bakkalın veyahut da kırtasiyenin önünde ‘et çekilir’ denilen yerde yapmamaları lazım. Bu çok önemli bir durumdur. Bakanlığımızca izinlendirilmiş kasaplarda ve parçalama tesislerinde bunları yapmaları lazım. Çünkü o kıyma sağlıksız bir koşulda çekildiğinde veyahut da bozuk bir kıymayı sizden önce çektiklerinde sizin etinizde bozulur ve gıda zehirlenmesi yaşarsınız. Gıda zehirlenmesi dediğimiz zehirlenmeler; dünyadaki gıda zehirlenmelerinin yüzde 95’i hayvansal kökenlidir. Et, bizim için çok kıymetlidir.” diye belirtti.
“Kurban Bayramı döneminde de 39 ilçemizde bütün satış ve kesim noktalarında personelimiz görevli olacak”
Sahada çalışmalarını bayram süresince de devam ettireceklerinin altını çizen Karaca, “Bu çerçevede bizler zaten sahada Kurban Bayramı döneminde de 39 ilçemizde veteriner hekimlerimiz bütün satış ve kesim noktalarında personelimiz görevli olacak. Hayvanın etiyle ilgili bir sıkıntı olduğunda bize bilgi verdikleri takdirde arkadaşlarımız gelip gerekli müdahaleyi yapacaklar.” ifadelerini kullandı.