diorex
ARTUKBEY

İsrail, 7 Ekim’den bu yana hangi ülkelere saldırdı?

7 Ekim’den bu yana İsrail, Orta Doğu’daki 17 binden fazla saldırının sorumlusu

  • 01.08.2024 15:10
İsrail, 7 Ekim’den bu yana  hangi ülkelere saldırdı?

İsrail’in Gzze’ye olan saldırıları 10. aya girerken, son günlerde Lübnan’a saldırılar ve Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesiyle birlikte bölgesel tırmanış korkusu giderek büyüyor.

Haniye, Çarşamba günü İran’ın başkenti Tahran’da sabahın erken saatlerinde suikaste uğradı. Hamas, Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu.

Beyrut’ta gerçekleştirilen İsrail saldırısında 74 kişinin yaralanması ve en az üç kişinin öldürülmesinin üzerinden 24 saatten az bir süre geçti. Ölenler arasında Hizbullah’ın kıdemli komutanı Fuad Şükür de vardı.

7 Ekim’den bu yana İsrail, Orta Doğu’daki 17 binden fazla saldırının sorumlusu.

Hangi ülkelere saldırdı?

Silahlı Çatışma Yerleri ve Olay Veri Projesi'nden elde edilen verilerin analizine göre, beş ükleye 17.081 hava- drone saldırısı, bombardıman- füze saldırıları, uzaktan patlayıcılar ve mülk tahribatı gerçekleştirdi. Saldırılar,  Lübnan, Yemen, Suriye, İran ve işgal altındaki Filistin topraklarına düzenlendi.

Lübnan’da sınır ötesi saldırılar

Hizbullah'ın Filistin halkıyla dayanışma göstergesi olarak İsrail'e 8 Ekim'de saldırı başlatmasından bu yana, İsrail dört kat daha fazla saldırdı. Ülkenin 120 kilometre sınırında ve daha kuzeyinde 6.544'ten fazla saldırı düzenledi ve 590'dan fazla kişi öldü. Salı günü Lübnan’da geçekleştirilen son saldırı, İsrail ordusu tarafından Beyrut'un güney banliyösündeki Şükür'e yönelik hassas bir saldırı olarak tanımlandı. Lübnan resmi verilere göre saldırıda üç vatandaş hayatını kaybetti ve 74 kişi de yaralandı.

İsrailli yetkililer, bunun Cumartesi günü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde 12 çocuk ve gencin ölümüne yol açan saldırıya yanıt olduğunu söyledi. Hizbullah, bu saldırının sorumluluğunu reddetti.

Suriye’ye saldırı

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Suriye'de meydana gelen 144'ten fazla silahlı olaydan sorumlu ve bu olaylarda 260'tan fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana saldırılarının sıklığını ve yoğunluğunu önemli ölçüde artırdı. Özellikle başkent Şam çevresinde İran'ı ve Suriye'deki müttefiki Hizbullah'ı hedef aldı. Nisan ayında İsrail savaç jetleri, Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğu binasını dümdüz etti. Suriye ve Lübnan'daki seçkin Kudüs Gücü'ne komuta eden iki generalin de içinde bulunduğu İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı yedi kişiyi öldürdü. İran konsolosluğuna düzenlenen saldırıdan birkaç gün önce İsrail ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki Halep iline yoğun saldırılar düzenledi. Çoğunluğun asker olduğu en az kırk kişi hayatını kaybetti.

İran’a saldırı

Nisan ayında, İsfahan eyaletindeki havaalanı yakınlarında patlamalar yaşandığı yönündeki haberlerin ardından İran’ın Hava savunması, ülkenin birçok noktasına konuşlandırıldı. İran'ın Fars Haber Ajansı, İsfahan eyaletindeki Qahjavarestan şehrinin yakınlarında, eyaletin havaalanına ve bir ordu hava üssüne yakın bir yerde "üç patlama" duyulduğunu söyledi.

Yemen’e saldırı

Geçen ay İsrail ordusu, Husilerin saldırılarına yanıt olarak Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki liman kenti Hudeyde'ye saldırdı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. İsrail hava saldırısı, Husilerin güney İsrail'deki Eylat limanına düzenlenen ve Tel Aviv'de bir kişinin ölümüne, 10 kişinin yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısını üstlenmesinin bir gün ardından gerçekleşti.

İsrail’in hava saldırıları, Gazze’de savaş başladığından bu yana Husilere karşı İsrail tarafından gerçekleşen ilk doğrudan saldırıydı.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz