İkinci el araçta şeytana şapka çıkartacak tamir hilesi: Ölüme davetiye

GÜNDEM

İkinci el araç piyasasında yapılan o hile şeytana şapka çıkartacak cinsten! Hem sürücüleri hem yolcuları tehlikeye atabilecek bu tamir yöntemi bazı kullanıcılar tarafından ortaya çıkarıldı. Araç alırken bu detaya bakmadan sakın satın almayın

Son zamanlarda yaşanan ikinci el araç hilesi akıllara durgunluk verecek cinsten. Sürücü ve yolcuyu tehlikeye atan bu kurnazlık bazı kullanıcılar tarafından ortaya çıkarıldı. Satıcılar, hayat kurtaran emniyet kemeri ve hava yastığının koruyucu özelliğini ucuz elektronik hilesiyle etkisiz hale getiriyor. Nedeni ise; masraftan kaçmak!

İkinci el araç satıcıları, kaza sırasında hava yastığı ve emniyet kemeri patlamış araçların tamir masrafından kaçmak için ya da az ödeme yapmak için elektronik hileye başvuruyor. Bu yöntem emniyet kemeri ve hava yastığı sistemlerindeki ışığı söndürerek aracın güvenliğiyle ilgili yanlış izlenim yaratıyor. Emniyet kemeri ve hava yastığı sistemlerinin 'dirençle kaldırılması' olarak bilinen bu yöntem aracın kaza anında hayati öneme sahip güvenlik sistemini tamamen etkisiz hale getiriyor.

EMNİYET KEMERİ HİLESİNİ ŞU YÖNTEMLE YAPIYORLAR:

Kaza yapmış aracın emniyet kemerini ve hava yastığı sistemini ECU'ye bağlayan kabloları saklayarak araçta 'her şey yolunda' sinyali veriliyor. Arızalı yere uygun bir direnç takılarak ECU ile birleştiriliyor. Ve sistemde sorun olmadığına dair algı yaratılıyor. Yani, aracın arıza lambası söndürülse de emniyet kemeri ve hava yastığı mekanizmaları işlevsiz hale getiriliyor.

HAYATİ RİSKLERİ

Emniyet kemeri, normal şartlarda kaza anında gerilir ve yolcuyu koltuğa sabitler. Fakat patlamış ya da yenilenmemiş emniyet kemeri sadece kilitler. Yolcuyu koruyan mekanizma, kaza sırasında devreye girmez. Bu da hem sürücü hem yolcu için ciddi risklerin yaşanmasına neden olabilir.

 Airbag yani hava sistemi yastığı ise bir sonraki kazada devreye girmez. Hava yastığı kazalarda hayat kurtaran bir sistem. Bu şekilde hileli yöntemlerle arıza çözülmüşse kaza sırasında kritik koruma tamamen ortadan kaldırılmış oluyor.

Normal şartlarda hava yastığı devreye girmediği zamanlarda bile emniyet kemerinin gerici mekanizması devreye girer. Fakat bu hileden dolayı kaza sırasında bu mekanizma da devre dışı kalıyor.

DİRENÇLE KALDIRILAN ARAÇ NASIL ANLAŞILIR?

Aracın hava yastığı, arıza lambasına kontak açıldıktan sonra yanıp sönmeli. Lambanın yanmaması ya da sürekli yanması bu sorunun işareti. Ya da güvenilir bir oto tamir servisinde araç baktırılmalıdır.

PEKİ SATICILAR BUNU NEDEN YAPIYOR?

Emniyet kemeri ve hava yastığı yenilenmesi maliyetli bir işlem. Şu an piyasada 15 bin liraya yapılıyor. Bazı satıcılar ise bu masraftan kaçmak için ucuz tamirlere yöneliyor.