diorex
dedas

HÜDA PAR’dan “31 Temmuz Covid yasası” ile ilgili kanun teklifi

HÜDA PAR milletvekilleri, kamuoyunda “31 Temmuz Covid yasası” olarak bilinen 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun Geçici 10. Maddesi hakkında kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

  • 24.02.2025 23:16
HÜDA PAR’dan “31 Temmuz Covid yasası” ile ilgili kanun teklifi

HÜDA PAR Milletvekilleri Serkan Ramanlı, Faruk Dinç ve Şahzade Demir’in imzası bulunan “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifi ile ilgili açıklama yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, “HÜDA PAR Milletvekilleri olarak; eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun düzeltilmesi için vermiş olduğumuz kanun teklifinin, ortak bir iradeye dönüşmesi memnuniyet verici. İnşallah en kısa sürede kanunlaşır.” ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin gerekçesinde, kamuoyunda “31 Temmuz Covid yasası” olarak bilinen “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun Geçici 10.Maddesi değiştirilerek aynı durumdaki kişilerin cezalarının infazında eşitlik sağlanacak, uygulamadaki farklılıklar, belirsizlikler ve tereddütler de giderilecektir.” denildi.

Kanun teklifinin gerekçesinde ayrıca, “Cezaevlerindeki durum ve kapasite yetersizliği ile birlikte ceza infaz sisteminin ıslah edici rolü de dikkate alınarak sistemdeki bazı sorunların ve tıkanıklıkların giderilmesi amaçlanmaktadır.” denildi.

“31 Temmuz Covid yasası” olarak kamuoyunda gündem olan 5275 sayılı kanunun geçici maddesi ile ilgili kanun teklifinin gerekçesinde, şöyle denildi:

“Söz konusu yasanın uygulanması sırasında farklı uygulamalar ortaya çıkmış, infaz hâkimliklerince farklı kararlar verilmiştir. Bu durum, hukuki belirliliği ve hukuk güvenliğini ihlal ettiği gibi vatandaşların hukuka olan inanç ve güvenini de sarsıcı niteliktedir.”

HÜDA PAR Milletvekillerinin, “31 Temmuz Covid yasası” olarak bilinen “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin tam metni:

Genel gerekçe

Evrensel hukukun en temel ilkelerinden biri olan eşitlik ilkesi, kanunların hem içerik bakımından hem de uygulanmasında tüm vatandaşlara eşit yaklaşımı zorunlu kılar. Anayasanın 10.maddesinde ifadesini bulan bu yaklaşım “eşit yurttaşlık” olarak kavramlaştırılmıştır.

Eşitlik ilkesini destekleyen ve tamamlayan diğer bir ilke de “hukuk devleti” ilkesidir. Devletin de hukuka bağlı olmasını mucip kılan bu ilke, kanunların herkes için eşit uygulanmasını sağlayarak vatandaşları keyfiliğe ve eşitsiz uygulamalara karşı korur.

Ceza yasalarında “kanunilik ilkesi” ile yasaların yoruma ve kıyasa, tevile imkan tanımayacak şekilde açık ve net düzenlenmesi amaçlanmıştır. Aynı şekilde ceza infaz yasalarında da keyfiliğe ve yoruma mahal vermeyecek şekilde düzenlemelerin yapılması elzemdir.

Kamuoyunda “31 Temmuz Covid yasası” olarak bilinen 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun Geçici 10.Maddesi, salgın hastalık nedeniyle cezaların infazında daha önce sağlanan kolaylaştırıcı düzenlemelerin aynı minvalde devamını öngörmektedir. Ancak bu düzenlemeler, aynı tarihte suça sürüklenmiş, aynı cezayı almış ve aynı infaz rejimine tabi farklı kişilerin cezalarının infazında farklı uygulamalara yol açmıştır. Dolayısıyla eşitsiz ve adaletsiz bir durum ortaya çıkmıştır. Düzenleme bu haliyle Anayasanın 2.maddesindeki hukuk devleti ilkesine ve 10.maddesindeki eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Söz konusu yasanın uygulanması sırasında farklı uygulamalar ortaya çıkmış, infaz hakimliklerince farklı kararlar verilmiştir. Bu durum, hukuki belirliliği ve hukuk güvenliğini ihlal ettiği gibi vatandaşların hukuka olan inanç ve güvenini de sarsıcı niteliktedir. 

Teklifle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun Geçici 10.Maddesi değiştirilerek aynı durumdaki kişilerin cezalarının infazında eşitlik sağlanacak, uygulamadaki farklılıklar, belirsizlikler ve tereddütler de giderilecektir. Böylece hukuka duyulan güvenin, kamusal adalet duygusunun korunması sağlanacaktır. Ayrıca cezaevlerindeki durum ve kapasite yetersizliği ile birlikte ceza infaz sisteminin ıslah edici rolü de dikkate alınarak sistemdeki bazı sorunların ve tıkanıklıkların giderilmesi amaçlanmaktadır.

Madde gerekçeleri

Madde 1- Bu maddeyle 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 10. maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik yapılarak, aynı tarihte aynı suçu işlemiş, aynı cezayı almış kişilerin cezalarının infazında aynı hükümlerin uygulanması sağlanarak ve infazın uygulanmasında olabilecek keyfilik ve belirsizliklerin giderilmesiyle eşitlik, adalet ve hukuki güvenliğin temini amaçlanmıştır. Böylece düzenleme Anayasanın 2. Maddesinde teminat altına alınan hukuk devleti ilkesine ve Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine uygun hale getirilmiştir.

Madde 2- Bu maddeyle 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 10. maddesinin dördüncü fıkrasında değişiklik yapılarak, aynı tarihte aynı suçu işlemiş, aynı cezayı almış kişilerin cezalarının infazında aynı hükümlerin uygulanması sağlanarak ve infazın uygulanmasında olabilecek keyfilik ve belirsizliklerin giderilmesiyle eşitlik, adalet ve hukuki güvenliğin temini amaçlanmıştır. Böylece düzenleme Anayasanın 2. Maddesinde teminat altına alınan hukuk devleti ilkesine ve Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine uygun hale getirilmiştir.

Madde 3- Bu maddeyle 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 10. maddesinin altıncı fıkrasında değişiklik yapılarak, aynı tarihte aynı suçu işlemiş, aynı cezayı almış kişilerin cezalarının infazında aynı hükümlerin uygulanması sağlanarak ve infazın uygulanmasında olabilecek keyfilik ve belirsizliklerin giderilmesiyle eşitlik, adalet ve hukuki güvenliğin temini amaçlanmıştır. Böylece düzenleme Anayasanın 2. Maddesinde teminat altına alınan hukuk devleti ilkesine ve Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine uygun hale getirilmiştir. Ayrıca kamu yararı gözetilerek cezaevlerindeki durum ve kapasite yetersizliği, infaz sisteminin ıslah edici özelliği ile birlikte dikkate alınarak daha fazla hükümlünün yasadan faydalandırılması sağlanmıştır.

Madde 4- Bu maddeyle 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 10. maddesinin sekizinci fıkrasında değişiklik yapılarak, aynı tarihte aynı suçu işlemiş, aynı cezayı almış kişilerin cezalarının infazında aynı hükümlerin uygulanması sağlanarak ve infazın uygulanmasında olabilecek keyfilik ve belirsizliklerin giderilmesiyle eşitlik, adalet ve hukuki güvenliğin temini amaçlanmıştır. Böylece düzenleme Anayasanın 2. Maddesinde teminat altına alınan hukuk devleti ilkesine ve Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine uygun hale getirilmiştir. Ayrıca kamu yararı gözetilerek cezaevlerindeki durum ve kapasite yetersizliği, infaz sisteminin ıslah edici özelliği ile birlikte dikkate alınarak daha fazla hükümlünün yasadan faydalandırılması sağlanmıştır.

Madde 5- Yürürlük maddesidir.

Madde 6- Yürütme maddesidir.

5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi

Madde 1- 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanunun Geçici 10. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, "31/7/2023 tarihi itibarıyla geçici 9.maddenin beşinci fıkrası uyarınca Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle izinde bulunan ve ilgili mevzuat uyarınca" ibaresi, "31/7/2023 tarihinden önce suç işlemiş kişilerin" olarak değiştirilmiştir.

Madde 2-5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Geçici 10. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan, "105/A Maddesi kapsamında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezası infaz edilip geçici 9.maddenin beşinci fıkrası uyarınca Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle, 31/7/2023 tarihi itibarıyla izinde bulunan" ibaresi, "31/7/2023 tarihinden önce suç işlemiş" olarak değiştirilmiştir.

Madde 3-5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Geçici 10. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan, "31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan" ibaresi, "31/7/2023 tarihinden önce suç işlemiş" ibaresi ile "tarihinde geçici 9. maddenin altıncı fıkrası kapsamında açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, talepleri halinde en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmış olmak şartıyla" ibaresi, "tarihinden önce suç işlemiş ve açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler" ibaresi ile değiştirilmiştir.

Madde 4- 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Geçici 10. maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan, "bu cezanın infazı için ceza infaz kurumunda bulunan" ibaresi "suç işlemiş" ibaresi ile, "uygulanmaz" ibaresi "uygulanır" ibaresi ile değiştirilmiştir.

Madde 5- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 6- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

İLKHA

Yorum Yaz