diorex
fair play

Hamas'ın yeni lideri kim olacak? Gözler hangi isimlerde?

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünden sonra yeni liderin kim olacağına dair konuşulmaya başlandı. Peki bu isimler hangileri? Yeni lider kim olacak?

  • 19.10.2024 11:07
Hamas'ın yeni lideri kim olacak? Gözler hangi isimlerde?

HAMAS lideri Yahya Sinvar’ın ölümü dün de Filistinli grup tarafından resmi bir açıklamayla teyit edilirken, Sinvar’ın ardından direniş örgütünün yeni liderinin kim olacağı konuşulmaya başladı. Filistinli kaynaklar Hamas’ın başına geçmesi beklenen ismin, 2004-2017 yılları arasında da bu görevi yürüten Halit Meşal olduğunu belirtirken, Yahya Sinvar’ın kardeşi Muhammed Sinvar’ın da seçeneklerden biri olduğunu aktardı. 1997’de Mossad ajanlarının Ürdün’de Meşal’e zehir enjekte etmesi ancak suikast girişiminin başarısız olması, Meşal’in dünya çapında tanınmasıyla sonuçlanmıştı. 

Meşal, şu anda diğer bazı üst düzey Hamas yetkilileriyle birlikte Katar’da bulunuyor. Muhammed Sinvar ise Gazze’de, kardeşi gibi İsrail’in arananlar listesindeki en önemli hedeflerden biri olarak gösteriliyor. Liderlik için adı geçen bir diğer isim Hamas’ın Gazze’deki ikinci lideri Halil el-Hayya. Sinvar’ın yardımcısı olan Hayya, bir önceki Hamas lideri İsmail Haniye’nin gözetiminde İsrail ile dolaylı ateşkes görüşmelerinde Filistin heyetine liderlik ediyordu. İsmi liderlik için ağır basmasa da direniş örgütünün üst düzey isimlerinden biri de Ebu Enes Şabana olarak bilinen Muhammed Şabana. Hamas’ın halen sağ olan en üst düzey ve kıdemli komutanlarından biri olan Şabana, Hamas’ın güneydeki Refah’ta bulunan taburunu yönetiyor. Hamas’ın en üst düzey siyasi büro üyesi Musa Ebu Marzuk da masadaki seçenekler arasında yer alıyor. Marzuk, Rusya ve Çin’de gerçekleştirilen birçok toplantıda Hamas’ı temsil eden isimdi.

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz