dedas
Turkcella

HAMAS askeri lideri şehit edildi

İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da hava saldırısında şehit edildiğini duyurdu. Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye de dün Tahran'da düzenlenen suikast sonucu şehit edilmişti.

  • 01.08.2024 12:10
HAMAS askeri lideri şehit edildi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine yaptığı ziyaret sırasında Tahran'da suikasta kurban giden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin şehadeti sonrasında İsrail'den geniş yankı uyandıran bir açıklama daha geldi.

GAZZE TÜNELLERİNİN MİMARI
Savunma Kuvvetleri'nden yapılan duyuruda Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da gerçekleşen hava saldırısında şehit edildiği ifade edildi. 7 Ekim saldırılarının planlayıcısı olarak adı geçen Deif, Gazze tünellerinin mimarı olarak biliniyor.

"ÖLÜMÜ SON SAATLERDE TEYİT EDİLDİ"
İsrail ordusu, savunma teşkilatının son iki haftadır hava saldırısının Deif'i öldürdüğünden emin olduğunu; ancak Deif'in ölümünü kesin olarak teyit eden ek istihbaratı ancak son saatlerde aldıklarını söyledi.

"HAMAS VE HİZBULLAH ÖLDÜĞÜNÜ BİLİYORDU"
Kaynaklar, Hamas ve Hizbullah'ın bazı üyelerinin Deif'in öldüğünü bir süredir bildiğini ancak Hamas'ın bazı üyelerinin geniş operasyonel ağdan kopuk olunması nedeniyle konudan haberdar olmayabileceklerini iletti.

TÜNELLERİ TASARLAYAN KİŞİ
2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti. Deif, liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.

GÖZLERİNİ VE BAZI UZUVLARINI KAYBETTİ
İsrail ordusu ve Mossad'ın gerçekleştirdiği en az 7 suikast girişiminden kurtulan Deif, İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını da bu saldırılarda kaybetti. Güvenlik uzmanları Deif'in İsrail ordusu tarafından bulunamamasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünüyor.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz