Elmalı nerede, nereye bağlıdır? Elmalı hangi ilin ilçesidir? Elmalı hangi bölgede?
“Elmalı nerede?” ve 'Elmalı nereye bağlı?” soruları araştırılıyor. Elmalı son dakika haberleri yakından takip ediliyor.
Elmalı Akdeniz bölgesinin batısında yer almakta olup Antalya’ya bağlı bir ilçedir. Elmalı ilçesi Antalya merkezine 111 km uzaklıkta bulunmaktadır. Elmalı ilçesi doğal yapısından çok içinde barındırdığı tarihi yapıtlar ile dikkat çekmektedir.
Elmalı Nerededir?
Elmalı, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde bulunan Antalya ilinin yaklaşık 39.000 nüfuslu bir ilçesidir.
Elmalı ilçesi, Antalya'nın ilçelerinden güneyinde Kaş ve Finike, güneydoğusunda Kumluca ve kuzeyinde de Korkuteli ilçeleriyle birlikte batısında da Muğla'nın Seydikemer ilçesiyle komşudur.
İlçe Muğla ili ile sınır komşusu olarak bulunuyor. İlçenin ekonomisi tarım ile sağlanmakta olup Türkiye’nin elma ihtiyacının %10 kısmı buradan karşılanıyor.
Antalya'nın Akdeniz'e kıyısı olmayan ilçelerinden olan Elmalı'nın il merkezine uzaklığı ise yaklaşık 111 km'dir.
Meyve üretimi konusunda da ilçe başarılı çalışmalara imza atmıştır. İlçe geçmiş medeniyetler açısından da oldukça zengindir.
Birçok devletin hakimiyeti altına giren ilçe Roma imparatorluğu ile başlangıç yapmış olup, sırası ile Bizans, Selçuklu ve en son Osmanlı Devletinin hakimiyeti altına girmiştir.
Turizm açısından da zengin olan bölgede birçok gezilecek nokta bulunuyor. Kızlar sivrisi, Elmalı Müzesi, Kesik Minare, görülmesi gereken yerler arasındadır.
Elmalı Gezilecek Yerler
Köklü bir geçmişe sahip olan Elmalı ilçesinde farklı dönemlere ve farklı uygarlıklara ait tarihi miraslar bulunmaktadır.
Tarihi Elmalı Evleri: Elmalı Dağlarının arasına kurulan eski bir yerleşim yeri olan Elmalı ilçesinin tarihi evleri oldukça dikkat çekicidir. Eski Elmalı evleri Tahtamescit Mahallesi Aylar sokağında yer almaktadır.
500 yıllık geçmişe sahip bu tarihi evler cumbaları, eski tip pencereleri, parlak renkleri ve ahşap mimarisi ile tarihin derinliklerinden günümüze kadar orijinal halini kaybetmeden ulaşmıştır.
Elmalı ilçesinde bolca bulunan sedir ağaçlarından yapılan bu tarihi evler süslemeleri ile göz dolduruyor. Anadolu Kültürünün en güzel örneklerinden olan Elmalı tarihi evler içinde en dikkat çekeni Yeşil Kapılı evdir.
Yeşil kapılı ev 1600 yılında yapılmış ve ahşap işlemeciliği ile dikkat çekmektedir. Aylar Sokağında dolaştığınızda kendinizi tarih sayfalarında hissedeceksiniz. Bol bol fotoğraf çekeceğiniz Tarihi Elmalı evlerine gitmenizi tavsiye ederim.
Semahöyük Antik Kenti: Elmalıya 5 km uzaklıkta bulunan Antalya’da bulunan Karain ve Beldibi Antik Kentinden sonra en eski yerleşim yeridir. Karataş ya da Bozhöyük olarak adlandırılan Semahöyük Antik kenti çok sayıda turist almaktadır.
Semahöyük Antik Kentinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Erken Bronz Çağından kalma yerleşim yeri kalıntıları bulunmuştur. Burada bulunan çeşitli tarihi kalıntılar günümüzde Antalya Arkeolojik Müzesinde sergilenmektedir. Tarihe ve arkeolojiye ilgisi olanların bu antik kenti ziyaret etmesini tavsiye ederim.
Gilevgi Kalesi: Elmalı ilçesine bağlı Çobanisa Köyünde yer almaktadır. Dörtgen kuleler ile desteklenen surlar ile çevrili Gilevgi Kalesi Antalya ilinin en eski kalelerindendir. Günümüzde bir kısmı mevcut olan kale görülmesi gereken yerdendir.
Ömer Paşa Türbesi ve Camisi: Elmalı ilçe merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı Döneminin önemli devlet adamlarından olan Ömer Paşa adına yapılmıştır.
Tek kubbeli yapıda olan Ömer Paşa Camisi heybetli bir görünüm oluşturuyor. Kesme taştan yapılan camii dış mimarisi ve iç mimarisi ile oldukça dikkat çekmektedir.
İç kısmında kullanılan İznik çinileri ve caminin iç duvarları ile kubbesinde bulunan kalem işi nakışlar harika bir görüntü oluşturmaktadır. Günümüze restore edilerek ilk hali korunarak ulaşan Ömer Paşa Camii zengin mimarisi ile görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.
Caminin avlusunda Ömer Paşa Türbesi bulunmaktadır. Ömer Paşa Camii ve Türbesi yöre halkı ve turistler tarafından sürekli ziyaret edilmektedir.
Ayrıca Ömer Paşa Camisinin hemen karşısında bulunan ve Ömer Paşa tarafından yaptırılan Ömer Paşa Medresesini görmeden dönmeyiniz.
Kesik Minare: Elmalı ilçesinin merkezi olan Çarşı meydanında yer almaktadır. Selçuklu mimarisine ait olan bu yapı tek bir minareden oluşmaktadır. Ömer Paşa Camisinin yanında yer alan bu minare döneminin mimarisini yansıtması açısından oldukça değerlidir.
Elmalı Müzesi: Elmalı ilçesinin Elmalı caddesi üzerinde eski hükümet konağının karşısında bulunmaktadır. Elmalı’da bulunan antik kentlerde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen tarihi buluntuları korumak ve sergilemek için açılmıştır.
2011 yılında açılan Elmalı Müzesi üç katlı bir binada hizmet vermektedir. Müzenin her katında farklı dönemlere ait eserlerin sergilendiği teşhir salonları bulunmaktadır.
Müzede çeşitli dönemlere ait arkeolojik eserler ve Elmalı’da bulunan sikkeler sergilenmektedir. Elmalı ilçesinin tarihi gözler önüne seren bu müze ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Ayrıca Elmalı ilçesinde bulunan Bey Hamamı, Çatalçeşme, Karaburun Tümülüsü, Kızılbey Mezarı, Abdal Musa Türbesi gibi tarihi yapıtları ziyaret etmenizi de tavsiye etmektedir.
Editör: Muhammed Furkan Güneş