akademi
diorex
Turkcella
ARTUKBEY

Elektrik Faturalarında Yeni Dönem! 81 İlde Geçerli Olacak

Konut ya da dükkanlarda kullanılan elektrik sistemlerini değiştirecek Milli Akıllı Sayaç Sistemi'ne yeni detaylar ortaya çıktı. Yıl içerisinde belirlenen sınırların üzerinde elektrik tüketimi yapan aboneler, 1 Ocak 2025 tarihine kadar akıllı sayaç sistemine zorunlu olarak geçecek. Geçiş yapmayan kullanıcılar ise 10 bin TL para cezası ödemek durumunda kalacak. İşte tüm detaylar…

  • 05.10.2024 11:00
Elektrik Faturalarında Yeni Dönem! 81 İlde Geçerli Olacak

1 Ocak 2024 itibarıyla elektrik aboneliği süreçlerinde önemli yenilikler hayata geçirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı projeye göre, elektrik aboneliğine dair pek çok işlem artık cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebilecek. Bu yenilikler kapsamında, Türkiye genelinde elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile entegre edildi.

AKILLI SAYAÇ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yeni sistemin temel bileşenlerinden biri olan akıllı elektrik sayaçları, tüketim verilerinin doğrulanarak saklanmasını sağlıyor. Bu sayaçlar, modem ve merkezi haberleşme yazılımı ile çift yönlü iletişim kurarak, enerji verilerinin anlık takibini ve doğru faturalandırmayı mümkün kılıyor.

TÜM SAYAÇLAR YENİLENECEK

MASS sistemine geçiş kapsamında, mevcut sayaçlar 2024 yılı sonuna kadar akıllı sayaçlarla değiştirilecek. Elektrik dağıtım şirketleri, sayaç değişim sürecinden, altyapı kurulumuna ve bakımına kadar tüm sorumluluğu üstleniyor. Tüketicilerin de bu yeni akıllı sayaçlara geçiş yapması zorunlu hale getirildi.

MOBİL UYGULAMA İLE KOLAYLIK

1 Temmuz 2024’e kadar, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların verilerini geçmişe dönük olarak da takip edebileceği bir mobil uygulama geliştirecek. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, elektrik tüketimlerini anlık olarak kontrol edebilecek ve fatura bilgilerine kolayca erişebilecek.

YIL SONUNA KADAR HERKES DEĞİŞTİRİLECEK

TEDAŞ ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar, merkezi haberleşme yazılımının teknik şartnamesini yayımlayacak. Böylece, akıllı sayaçların tüm Türkiye genelinde standart bir altyapı üzerinden sorunsuzca çalışması sağlanacak.

Bu yeniliklerle birlikte, elektrik aboneliğinde dijital dönüşüm süreci hız kazanmış durumda. Akıllı sayaçlar sayesinde tüketiciler hem enerji tüketimini daha yakından takip edebilecek hem de abonelik işlemlerini kolayca yönetebilecek.

Editör: Aslan Alpergin

Yorum Yaz