dedas
Turkcella

Ehliyet sınavlarında köklü değişiklik! Bütün kurallar sil baştan değişiyor

Temmuzda yürürlüğe giren yeni yönetmelikle ehliyet sınavlarında birçok değişiklik yapıldı. Yönetmelikle sınav süresi 40 dakikaya, sınav güzergahı ise ikiye çıkarıldı. Adayların hangi güzergahta sınava gireceği kura ile belirlenecekken park manevrasına bir hamle hakkı daha eklendi. U dönüşünün de eklendiği sınavlardaki joker sorununa fotoğraflı çözüm getirildi.

  • 03.08.2024 15:09
Ehliyet sınavlarında köklü değişiklik! Bütün kurallar sil baştan değişiyor

2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren düzenleme ile ehliyet alım süreçlerinde birçok önemli değişiklik yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikte kurs kayıtlarından sınav sürelerine kadar pek çok yenilik dikkat çekti. Trafik Eğitmeni Zakir Çelepkolu, bu değişikliklerle ilgili sürücü adaylarının dikkat etmesi gereken hususları paylaştı.

SINAVA GİRİLECEK GÜZERGAH KURAYLA BELİRLENECEK
Çelepkolu, yeni düzenleme ile direksiyon eğitimi ders sınavlarının, milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği ve mevzuata uygun olarak onaylanmış iki farklı güzergahta yapılacağını belirterek, "Sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Daha önce sabit bir güzergahımız varken artık iki farklı güzergah olacak. Sınav sabahı görevli komisyonlar kura çekerek sürücü adayının hangi güzergahta sınava gireceğini belirleyecek" dedi.

PARK VE MANEVRA KURALLARI
Paralel park aşamasında da değişiklikler yapıldığını söyleyen Çelepkolu, "Paralel park artık oval bir şekilde yapılacak. Geri parkta daha önce bir hamle ile içeri giriş ve aracı park etmek, iki hamleyle düzeltme varken, yapılan değişiklik ile bir hamle daha fazladan yapma şansı tanınacak" ifadelerini kullandı.

U DÖNÜŞÜ VE JOKER SORUNU
Yeni düzenleme ile sınav güzergahlarında müsait bir yerde U dönüşü noktası belirleneceğini belirten Çelepkolu, adayların buradan U dönüşü yapacağını söyledi.

Ayrıca Çelepkolu, "Joker sorunu dediğimiz bir öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi durumu artık engelleniyor. Sürücü kursuna gelip kayıt olan kişi müracaat formunu kendisi doldurduktan sonra canlı ortamda fotoğrafı çekilip Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'ne (MEBBİS) fotoğrafı aktarılacak. Bunun yanında biyometrik fotoğraf da sisteme yüklenecek" dedi.

ENGELLİ SÜRÜCÜLER İÇİN DÜZENLEMELER
Engelli sürücüler için de bazı yenilikler getirildi. Çelepkolu, "Engelli vatandaşlarımız, kendi aldıkları araca uygun tertibat sağlanırsa belki de kendi araçlarıyla sınava girebilecekler" şeklinde konuştu.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz