Diyarbakır ve Mardin'deki yangında yaralanan hayvanlara terapi

Mardin ve Diyarbakır'da çıkan yangınlarda yaralanan hayvanlar, tedavi için Adana'ya getirildi. Burada tedavi gören hayvanlar için huzur terapisi uygulanıyor.
  • 26.06.2024 09:55
Diyarbakır ve Mardin'deki yangında yaralanan hayvanlara terapi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi kırsal Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran gecesi çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Mardin'in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler Mahallesi'ne yayılan yangında, 15 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Çıkan yangında hayatını kaybeden ve yaralanan hayvanlar oldu. Yangında yaralanan hayvanlardan bazıları ise hayvanseverler tarafından satın alındı.

Bu kapsamda Adana’da bulunan bazı kurumlar, yangın bölgesine giderek 30 yaralı koyunu satın alıp Adana’ya getirdi.

Koyunlardan durumu ağır olanlar daha sonra İzmir’de yanık ünitesi bulunan bir tedavi merkezine gönderilirken, kalanlar ise kentteki bir çiftliğe yerleştirilip veteriner hekim kontrolünde tedaviye alındı.

"Bir felaketin içinden çıktılar"

Çiftlikte yaralı koyunların tedavisini sürdüren veteriner hekim Samet Tutar, koyunların sağlık durumlarının günden güne iyiye gittiğini belirterek, “Burada düzenli olarak serumları takılıyor, ilaç tedavileri uygulanıyor, yanık merhemleri sürülüyor. Kısa zamanda sağlıklarına kavuşacaklar. Getirdiğimiz gün yemeden içmeden kesilmişlerdi. Şimdi tekrardan yemeye başladılar. Bu bizi çok mutlu etti. Biraz zaman geçtikten sonra meralarımızda otlatacağız. Göl kenarında olmamız onlara psikolojik açıdan iyi gelecek ve gölden su içebilecekler. Bir felaketin içerisinden çıktılar. Şu an ise rahatlamaya başladılar. Gözlerinden yaşlar akıyordu. Burayı sevgiyle bürüdük ve onlara huzur terapisi veriyoruz” diye konuştu.

"Hayvanların ilk halini görünce çok kötü hissettik"

Yangın bölgesine gidip yaralı koyunları getiren veteriner teknikeri Görkem Ağdaş ise amaçlarının yaşama şansı olan koyunları kurtarmak olduğunu söyleyerek, “Orada alan taraması yaptık. Sahipleriyle anlaşıp satın aldık. İnsanların durumu çok kötüydü. Orada bir kaos hakimdi. Oradaki çaresizlik bizi çok üzdü. Elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hayvanların ilk halini görünce çok kötü hissettik. Alabildiğimiz kadar koyunu alıp buraya getirdik. Yanığı ağır olanları İzmir’e gönderdik. Burada çok mutlular. Huzurlu bir ortamda bu travmayı atlatacaklar. Gölde serinleyip açık mera alanlarda otlayabilecekler.” dedi.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz