Çin, Karadağ'ı satın mı aldı? Karadağ, hiçbir yere çıkmayan otoyol ücreti için ne kadar ödeyecek?

GÜNDEM

2019 yılına göre Karadağ'ın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 5.5 milyar dolar. Karadağ hükümeti, 41 kilometrelik (25 mil) yolun ilk bölümünü tamamlamak için şimdiden 944 milyon dolar ödemek zorunda. Ama bu parayı nereden bulabileceklerini bilmiyorlar.

2019 yılına göre Karadağ'ın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 5.5 milyar dolar. Karadağ hükümeti, 41 kilometrelik (25 mil) yolun ilk bölümünü tamamlamak için şimdiden 944 milyon dolar ödemek zorunda. Ama bu parayı nereden bulabileceklerini bilmiyorlar.

Çinli işçiler, altı yıl boyunca kayaların içinden tüneller açarak ve kanyonların ve geçitlerin üzerine beton sütunlar dikerek vakit harcadılar, ancak aslında yol hiçbir yere gitmiyor.

Söz konusun yolun muhtemelen en az bir milyar avro (1.2 milyar dolar) maliyetle yaklaşık 130 kilometre inşa edilmesi gerekiyor.

Matesevo köyüne emekli olan 67 yaşındaki Dragan, "İnşaat etkileyici görünüyor, ancak bununla yetinmemeliyiz" diyor ve ekliyor: "Pahalı bir araba satın alıp garajda park halinde bırakmak gibi bir şey."

İki katlı evi şimdi dört şeritli otoyolu destekleyen devasa beton sütunlardan birkaç metre ötede oturan bir köylü, "Bu hikayenin biz köylüler için bazı iyi yanları var. Bazı köylüler arazilerini satıp buradan ayrılmayı başardı, daha önce bunu yapmak imkansızdı" dedi.

Karadağ ekonomisini felç etmekle tehdit eden otoyol bölümü, çok şeritli bir otoyolun halka kapatıldığı iskele hatlarının başkent Podgorica'nın dışındaki eteklerinde başlıyor. Otoyol şimdilik şehrin doğusundaki uzak dağlık arazide sona eriyor.

Çin devletine ait şirket henüz inşaatı bitirmedi, bu yüzden arabalar altındaki eski yolu kullanıyor. Otoyolun parası da henüz ödenmedi. Bir Çin devlet bankasından alınan 1 milyar dolarlık kredinin ilk taksidi Temmuz ayında ödenecek ve bu proje nedeniyle borcu gayri safi yurtiçi hasılasının %100'ünden fazlasına tırmanan Karadağ'ın bunu karşılayıp karşılayamayacağı belli değil. Daha da kötüsü, ülkenin eski Adalet Bakanı Dragan Soc, tamamlandığında yolun zaten hiçbir yere gitmeyeceğini söylüyor. "Bu otoyol, hiçlikten hiçliğe gidiyor" diyor.

İsmini vermek istemeyen adam, "İşçilere biraz sebze ve tavuk satmayı başardım" diye ekledi ve inşaat alanından gelen toprak höyüklerinin nehri taşmasını engellediğini de belirtti.

Matesevo'yu başkent Podgorica yakınlarındaki bir kasabaya bağlayan ve inşa edilmesi en zor kısım olan bölüm Kasım ayında açılacak.

Ancak yolun güneydeki Adriyatik limanı Bar'ı kuzeydeki Sırp sınırına bağlaması ve Sırpların daha sonra başkentleri Belgrad'a kadar uzatması amaçlanıyor.

Paranın nereden geleceği veya GSYİH'si 4,9 milyar avro olan Karadağ'ın Çin'e olan mevcut borcunu nasıl ödeyeceği belli değil.