dedas
diorex

Çelik: Kırmızı listeyle Mardin'in geleceğini şahlandıracağız!

Ekim Ayında yapılacak Mardin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına aday olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklayan İşadamı Hatip Çelik, Mardin'i lojistiğin, turizmin, tarımın, gıdanın, geri dönüşüm tesislerinin, tekstilin ve sanayisinin önündeki engelleri bertaraf etmek kadim şehrin önünü açmak ve şahlandırmak için aday olduğunu söyledi.

  • 26.09.2022 14:13
Çelik: Kırmızı listeyle Mardin'in geleceğini şahlandıracağız!

"Gelişim İçin, Değişim Şart!" Sloganıyla saha çalışmalarını sürdüren Mardin Ticaret ve Sanayi Odası başkan adayı İşadamı Hatip Çelik, 16 Ekim Pazar Günü Yay Grand Oteli'nde Kırmızı Listeyle Mardin'in gelişiminin önündeki engelleri kaldırmak için aday olduğunu söyledi.

Kadim Şehir Mardin'in; İnanç, tarih, kültür turizmi bağlamında son yıllarda yıldızı parlayan, geleceği aydınlık bir turizm, bir gıda ve aynı zamanda bir sanayi şehiri olarak nitelendirdiklerini kaydeden İşadamı Hatip Çelik, Tarım üretimi ve gıda sanayisinin yanında şehrin lokomotif sektörlerin başında gelen turizm, stratejik konumundan kaynaklı ticaretin merkezi olan kadim şehrimizi sektörel reçeteler ve komisyon çalışmalarıyla şehri kalkındırmaya yönelik bir çalışma programının içerisinde olacaklarına vurgu yaptı.

Mardin Boncuklu Tarla ile birlikte geçmişi 12.000 yıla dayanan bir tarihe sahip olduğuna işaret eden Çelik, "Boncuklu Tarla 12.000 yıllık tarihi ile ilk takı atölyelerinden olmakla beraber tarımın başladığı ilk neolitik yerleşimlerden biridir. Bu hasletle Mardin’de üretim, tarım ve zanaatın geçmişi yaklaşık 12.000 yıl olup medeniyetin doğduğu en kadim yerlerden biri konumundadır. Mardin’in bu kadim geçmişi hem burada yaşayanlar hem de tüm insanlık için ağır bir yük yüklemektedir.

Mardin’in gelişmesi için Kamu İdaresi, Yerel Yönetim ve Sivil Toplum arasında tam bir uyum gerekmektedir. Yatırımların Mardin’e çekilmesi ve Mardinlilerin refahının arttırılması için gerçekleştirilecek yatırımların takibi, projelerin geliştirilmesi ve gerekli bütçelerin ayarlanması için sivil topluma diğer iki sac ayağından daha fazla sorumluluk düşmektedir. Ticaret ve Sanayi Odaları bir memleketin gelişmesi ve refahının arttırılması için çatı bir sivil toplum kuruluşu olarak en büyük misyonu yüklenmektedir. Ticaret ve Sanayi Odalarının vizyonu bir memleketin kaderini ve geleceğini belirler. Bugüne kadar hizmet etmiş tüm yönetimlere teşekkürlerimi sunuyorum. Mardin kabuğuna sığmıyor bu değişime ben siz değerli üyelerimizin oyları ile talibim. Seçilip seçilmemem önemli değil önemli olan memleketimizin diğer yerlerden geriye kalmadan ülkemizin aydınlık geleceğini sırtlanan yerlerden biri olmasıdır. Bu kapsamda seçilsem de seçilmesem de sunduğum projelerin birebir takipçisi olacağım."


Mardin Lojistik ve Ticaretin Merkezi Olacak
Mardin’de ticaret ve lojistik İpekyolu ve baharat yolu bağlantıları ile geçmiş dönemlerden beri en kadim sektörlerden biri olduğunu ifade eden Çelik, Mardin 28.548 kamyonet ve kamyon sayısı ile Türkiye’nin en yüksek karayolu taşıma kapasitesine sahip illerin başında geldiğini kaydetti.

Sektör yaklaşık 100.000 kişinin ana geçim kaynağını oluşturmakta olup yakın bir ihtimamla üzerinden durulması gereken sektörlerden biridir. Sektör sorunlarının hızlı çözümü ve sektörün önündeki engellerin kaldırılması sektörün daha fazla gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Göreve sizin teveccühünüz ile gelmemiz durumunda uzun süredir konuşulan ancak ilgililer tarafından takip edilmediği için gerçekleştirilememiş en önemli projelerden biri Şanlıurfa-Habur Otoyoludur. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal zamanında projelendirilen yol halen yapılamamıştır. Buna ek olarak 10 yıl öncesinde duble yol olan Şanlıurfa-Habur hattı uzun süredir bakımsız bir durumdadır. Bu yolun tamamlayıcısı olan Kızıltepe çevre yolunun da tamamlanması gerekmektedir. Lojistik sektörü için ulaşım altyapısı olmazsa olmazdır. Göreve gelmemiz durumunda bu yol ve bağlantı projelerini ilk elden Mardin’in en önemli sivil toplum kuruluşu olarak gündemde tutarak ve tamamlanmasına kadar takibini gerçekleştirerek bu sektörün gelişmesine katkı sunacağız.

Mardin Lojistik Merkezi 2011 yılında T.C.D.D tarafından İpekyolu ve demiryolunun kesiştiği noktada projelendirilmiştir. Ancak 2011 yılından beri Yatırım Programında yer almasına rağmen bu proje bir türlü hayata geçirilememiştir. Ankara Lojistik Merkezine benzer bir Lojistik merkezi Mardin’i ticaret üssü haline getirecektir. Mardin lojistik merkezi gümrüklü alanlar, depolama alanları, tır parkları, idari binalar ve tamirhanelerden oluşan bir kompleksten oluşacaktır. Bu projenin gerçekleşmesi zor değil ancak takip gerektirir. Bizi göreve layık bulursanız seçildiğimiz dönemde tüm gücümüzle bu projeyi takip edeceğiz."

Sanayicilerin sorunlarını çözeceğiz!
Tarımın doğduğu kadim Mezopotamya’nın bir parçası olan Mardin geçmiş yılların en önemli üretim merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Çelik, "Yıllar süren umursamazlık Mardin’in geçmiş yıllardaki liderliğini aratır duruma getirmiştir. Mardin’e yeni sanayi yatırımlarının çekilebilmesi için Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi altyapısının tamamlanması ve yeni tesis inşaatlarının beklemeden başlaması gerekmektedir. Buna ek olarak Midyat Organize Sanayi Bölgesi ve Nusaybin Organize Sanayi Bölgesi’nin ivedilikle projelendirilip hayata geçirilmesi gerekmektedir. Göreve gelmemiz durumunda hem sanayicilerin sorunlarını çözeceğiz hem de altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi için tüm mekanizmaları devreye sokacağız."

Resim

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz