Bitlis’te evlerinin önü lağımla dolan mahalle sakinleri yetkililere seslendi

GÜNDEM

Bitlis merkeze bağlı Zeydan Mahalle sakinleri, dere ıslah projesi kapsamında dere kenarına betonla yapılan duvarın arkasında biriken lağımlar nedeniyle sağlıklarının tehdit altında olduklarını belirttiler.

Dere Üstü Islah Projesi kapsamında Bitlis’te dere kenarlarına beton örüldü. Yapılan çalışmalarda giderlerin verilmediğini belirten mahalle sakinleri, lağımın olduğu gibi betonun arka kısmında kaldığını ifade ettiler.

Biriken lağım sularının evlerine zarar vermenin yanı sıra kokudan duramadıklarının altını çizen mahalle sakinleri, durumu defalarca yetkililere bildirdikleri halde konuya duyarsız kalındığını söylediler. Yetkililere seslenen Mahalle muhtarı Seyat Uysal, sorunun biran önce çözüme kavuşmasını talep etti.

Uysal, "DSİ’nin yaptığı duvar için 3 aydır müracaat ettik. Kimse sesimizi duymuyor. Sayın valiye, belediye başkanına, DSİ müdürüne söyledim. Mahalleli beni çok arıyor bu konuda. Çözüm bulamayınca medyayı çağırmak zorunda kaldık. Millet sıkça beni arıyor bu dere ıslahı için. Bu evlerin giderlerinin hiç birisi dere ıslahına dahil edilmemiş. Evlerin bütün lağım giderleri dere ıslahı için yapılan istinat duvarının arkasında kalıyor. Burada biriken lağım sularından çıkan koku mahalle sakinlerini ve güzergahı kullanan vatandaşları rahatsız ediyor. Buradan valimize, belediye başkanımıza ve DSİ müdürümüze çağrıda bulunuyorum, lütfen bu sorunu çözüme kavuşturun.” şeklinde konuştu.

2 yıldır lağım sularının evlerinin önünde adeta göl gibi biriktiğini aktaran ev sahibi Erdem Palut, biriken lağımla evinin zarar gördüğünü belirtti. Çözüm olmaması halinde mahkemeye başvuracağını belirten Palut, şunları söyledi:

"Dere ıslah çalışmasının sonucu 2 yıldır evimin önün lağım sularıyla doluyor. Bütün lağım suyu buraya doluyor. Hastalık kapıyoruz. Kime başvurduysak gelip ilgilenmediler. Rezalet içindeyiz. Ben yetkililere sesleniyorum, öyle bir çalışma olabilir mi, bizim hakkımızı kim savunacak, kime başvuracağız, kime başvurmalıyız, nasıl olacağız? Kime başvurduysak sonuç alamadık. Artık en sonunda mahkemelere başvurmak zorunda kalacağız. Yağmur ve kar yağdığı zaman gördüğünüz gibi göl olan su tepemize çıkıyor, evimin temeline vuruyor. Yakında evimizi de yıkacak başımıza. Ne yapmamız gerektiğini bilemiyoruz. Sayın valimden, DSİ müdüründen ve belediye başkanından yardımlarını rica ediyorum. Aksi halde mahkemeye başvurmam icap edecek. İşte görüyorsunuz ne rezalet içindeyiz, buyurun bakın.”