Ahmet Altan kimdir? Nerelidir? Yazar Ahmet Altan kaç yaşındadır? 2015 darbe girişiminden sonra tutuklanan yazar Ahmet Altan’ın başvurusunu karara bağlayan AİHM kararı sonucu nedir?
Yazar Ahmet Altan’ın son yazdığı roman “Hayat Hanım” Fransa'nın saygın roman ödülü Prix Medicis'nin, en iyi yabancı roman ödülüne bu yıl aday gösterildi.
Fransızca roman, yabancı roman ve deneme dallarında her yıl verilen Medicis ödüllerini kazananlar, bu yıl 26 Ekim'de belli olacak.
Yazar Altan’ın Silivri Cezaevinde yazdığı roman İtalyanca ve Fransızca dillerinde yayımlandı.
“Hayat Hanım” romanı, daha önce Fransız kültür dergisi Transfuge tarafından ‘En iyi Avrupa romanı’ olarak ödüllendirilmişti.
Prix Medicis jürisi tarafından bu yıl Fransızca roman dalında şu eserler aday gösterildi:
Santiago Amigorena, "Le Premier Exil" (POL), Christine Angot, "Le Voyage dans l'Est" (Flammarion), Nina Bouraoui, "Satisfaction" (JC Lattès), Arthur Dreyfus, "Journal sexuel d'un garçon d'aujourd'hui" (POL), Christophe Donner, "La France goy" (Grasset), Kevin Lambert, "Tu aimeras ce que tu as tué" (Le Nouvel Attila), Arrigo Lessana, "Après l'avalanche" (Exils), Héléna Marienské, "Presque toutes les femmes" (Flammarion), Céline Minard, "Plasmas" (Rivages), Christine Montalbetti, "Ce que c'est qu'une existence" (POL), Mohamed Mbougar Sarr, "La Plus Secrète Mémoire des hommes" (Philippe Rey), Maud Ventura, "Mon mari" (L'Iconoclaste), Antoine Wauters, "Mahmoud ou la montée des eaux" (Verdier).
Ödüle aday gösterilen yabancı romanlar:
Ahmet Altan, "Madame Hayat" (Actes Sud, Türkiye), Gabriela Cabezon Camara, "Les Aventures de China Iron" (L'Ogre, Arjantin), Jan Carson, "Les Lanceurs de feu", traduit de l’anglais (Sabine Wespieser, İngiltere), Lucy Fricke, "Les Occasions manquées" (Le Quartanier, Almanya), Gouzel Iakhina, "Les Enfants de la Volga" (Noir sur Blanc, Rusya), Robert Jones Jr., "Les Prophètes" (Grasset, ABD), Jonas Hassen Khemiri, "La Clause paternelle" (Actes Sud, İsveç), Reinhard Kaiser-Mühlecker, "Lilas rouge" (Verdier, Avusturya), Leonardo Padura, "Poussières dans le vent" (Métailié, Küba), Douglas Stuart, "Shuggie Bain" (Globe, İngiltere), Natasha Trethewey, "Memorial Drive" (L'Olivier, ABD).
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yazar Ahmet Altan davasında Türkiye’yi mahkum etti.
2015 darbe girişiminden sonra tutuklanan yazar Ahmet Altan’ın başvurusunu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin hak ihlalinde bulunduğuna karar verdi.
Altan’ın suçlanması ve mahkum edilmesine temel oluşturan ifade ve yazıların makul şüphe oluşturamayacağı sonucuna varan mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle güvence altına alınmış ’emniyet ve güvenlik’, ‘adil yargılanma’ ve ‘ifade özgürlüğü’ haklarının ihlal edildiğine hükmetti.
Kararda “Başvurucunun (Ahmet Altan) hiçbir eylemi Türk hükümetini devirmeye yönelik bir planın parçası olduğuna işaret etmiyor” dendi. Devlet, Altan’a manevi tazminat olarak 16 bin avro ödeyecek. Altan, 12 Ocak 2017’de AİHM’e bireysel başvuruda bulunmuştu.
AHMET ALTAN KİMDİR? NERELİDİR? KAÇ YAŞINDA?
Türk yazar ve gazeteci.
Ahmet Altan, 2 Mart 1950 Ankara doğumludur. 71 Yaşındadır. Gazeteci yazar Çetin Altan'ın iki oğlundan biridir. Bir süre Robert Kolej'e devam ettikten sonra Ankara Koleji'nde eğitimini sürdüren Altan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni kazandı. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı ayrılmak zorunda kaldığı ODTÜ'den sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu.
Yirmi dört yaşında gazeteciliğe başladı. Gece muhabirliğinden, genel yayın müdürlüğüne kadar gazeteciliğin hemen hemen bütün kademelerinde çalıştı. 1987'de köşe yazarı oldu. 1990'da genel yayın müdürüyken gazeteciliğe ara verdi. Çeşitli televizyon programları hazırladı. İlk romanı Dört Mevsim Sonbahar 1982'de yayınlandı.
Gazeteciliğe Hürriyet gazetesinde gece muhabiri olarak başladı. Aynı gazetede şef muhabirliği, şeflik, dış haberler editörlüğü, köşe yazarlığı yaptı. Güneş, Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde çalıştığı dönemde, gazetede Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu kurgusal bir “Kürdiye” ülkesinden bahseden yazısı nedeniyle gazetedeki işine son verildi.
Taraf Gazetisinin Kurucularından "Ahmet Altan"
2007 yılında Taraf gazetesinin kurucusu olan Altan, Alev Er ile birlikte Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra Er'in ayrılmasıyla gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği görevini tek başına yürütmeye devam etti. Gazetenin "Kum Saati" adlı köşesinde, köşe yazarı olarak yazılar yazdı. Eylül 2008'de Ermeni Kırımı’nın kurbanlarına adadığı bir köşe yazısı nedeniyle Türklüğe hakaretle suçlandı. Taraf gazetesi 2009 yılında Leipzig Bankası Medya Vakfı tarafından verilen dünyanın prestijli basın ödüllerinden biri olan Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü'ne, 2011'de e Ulusulararası Hrant Dink Vakfı tarafından özgür ve adil bir dünya için çalışan, ilham ve umut ışığı kişilere verilen Hrant Dink Barış Ödülü'ne layık görüldü. Altan, Aralık 2012'de Yasemin Çongar ile birlikte Taraf gazetesindeki görevinden istifa etti.
Taraf'taki yazılarına son vermesinin ardından 2015'e dek roman yazdı. 7 Ekim 2015'te gazeteciliğe geri döndü ve Haberdar'da yazmaya başladı.
Doksanlı yılların ortalarında Neşe Düzel ile birlikte Star TV'de Kırmızı Koltuk isimli tartışma programını hazırladı ve sundu.
Yazar ve eski milletvekili Çetin Altan'ın oğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat profesörü ve yazar Mehmet Altan'ın ağabeyidir.
1 YIL 8 AY HAPİS CEZASI ALDI
Altan, 17 Nisan 1995'te Tarih gazetesinde yayınlanan “Atakürt” başlıklı köşe yazısı nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanıp 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı, gazetedeki işinden de kovuldu.
4 Ocak 2012'de Roboski katliamı ile ilgili kaleme aldığı yazısı nedeniyle 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.Mahkeme hapis cezasını 7 bin lira adli para cezasına çevirdi. 2 Eylül 2015'te Samanyolu Haber kanalında katıldığı bir programdaki konuşmalarından dolayı Altan hakkında soruşturma başlatıldı.
2016 Türkiye askerî darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Ahmet Altan ile kardeşi Mehmet Altan, 10 Eylül 2016 sabahında gözaltına alındı. Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak ile beraber 14 Temmuz 2016'da çıktıkları TV programındaki konuşmaları nedeniyle suçlandılar. Ahmet Altan tutuksuz yargılanmak üzere adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak kardeşi Mehmet Altan tutuklandı.
Serbest bırakılmasının üstünden 24 saat geçmeden Başsavcılığın itirazı üzerine nöbetçi 1. Sulh Ceza hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkartıldı. ‘FETÖ üyesi olmak’ ve ‘hükumeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ suçlamasıyla tutuklandı.
AHMET ALTAN'IN EŞİ KİMDİR
Ahmet Altan'ın eşi Gülnur Altan oyuncu Bülent Bilgiç'in kardeşi ve gazeteci yazar Hıncal Uluç'un da dayısının kızı. Ahmet Altan karısı Gülnur Altan ile lise ikinci sınıftayken kaçarak yıldırım nikahıyla gizlice evlenmiş. Evlilikleri zorlu geçen Ahmet Altan ve Gülnur Altan çiftinin 1972'de ilk çocukları Sanem Altan doğar. 1980'de de oğlu Kerem Altan dünyaya gelir. O yıl Ahmet Altan eşinden ayrılıp ayrı bir eve çıkar. O günden sonra Ahmet Altan karısından boşanmasa da evililikleri kağıt üstünde kalmıştır.
AHMET ALTAN'IN ÇOCUKLARI KİMDİR
Ahmet Altan'ın çocukları Sanem Altan ve Kerem Altan babalarının izinden girip gazeteci oldular. Kerem Altan ismi haberciliğinden çok Defne Joy Foster'ın şüpheli ölümü ile gündem oldu. Kerem Altan bu olaydan FETÖ sayesinde kurtuldu iddiaları bulunuyor.
ESERLERİ
Romanları
- Dört Mevsim Sonbahar (1982)
- Sudaki İz (1985)
- Yanlızlığın Özel Tarihi (1991)
- Tehlikeli Masallar (1996)
- Kılıç Yarası Gibi (1998)
- İsyan Günlerinde Aşk (2001)
- Aldatmak (2002)
- En Uzun Gece (2005)
- Son Oyun (2013)
- Ölmek Kolaydır Sevmekten (2015)
Denemeleri
- Gece Yarısı Şarkıları
- İçimizde Bir Yer
- Karanlıkta Sabah Kuşları
- Kristal Denizaltı
- Ve Kırar Göğsüne Bastırırken
Ödülleri
- 1983 Akademi Yayınevi Roman Ödülü (Dört Mevsim Sonbahar)
- 1998 Yunus Nadi Ödülü (Kılıç Yarası Gibi)
- 2009 Leipzig Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü
- 2011 Uluslararası Hrant Dink Ödülü
- 2013 Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü
AHMET ALTAN HAKKINDA NEDEN TUTUKLAMA KARARI ALINDI? NE OLDU?
Altan, 23 Eylül 2016’da ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından tutuklandı.
İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Altan, 16 Şubat 2018’deki ‘cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Temyiz üzerine Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019’da ‘darbeye teşebbüs’ suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak Altan’a ‘silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan ceza verilmesine hükmetti.
Bozmaya uyan yerel mahkeme, 4 Kasım 2019’da bu kez ‘terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 10 yıl altı ay hapis cezası verdiği Altan’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
İstanbul başsavcılığının 6 Kasım 2019’da tahliye kararına itiraz etmesi üzerine Ahmet Altan, İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Kasım 2019’da tekrar tutuklandı.