diorex
Turkcella

ABD'nin Moskova'yı kızdıracak seyir füzesi

ABD, 2026'da Almanya'da uzun menzilli silah konuşlandırmaya başlayacak

  • 11.07.2024 15:52
ABD'nin Moskova'yı kızdıracak seyir füzesi

NATO'nun 75. yıl dönümü zirvesinde açıklanan bir kararla, uzun menzilli ABD füzeleri Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez 2026'dan itibaren Almanya'da periyodik olarak konuşlandırılacak.

ABD ve Almanya ortak bir bildiride, Tomahawk seyir füzesi, SM-6 ve hipersonik füzelerin mevcut füzelerden önemli ölçüde daha uzun menzile sahip olduğunu söyledi.

Bu tür füzeler, ABD ile eski Sovyetler Birliği arasındaki 1988 antlaşması uyarınca yasaklanacaktı, ancak anlaşma beş yıl önce dağıldı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Moskova'nın "yeni tehdide askeri bir yanıtla" tepki vereceğini söyledi.

ABD-Alman ortak açıklaması, füzelerin "dönemsel" konuşlandırılmasının başlangıçta geçici olarak görüldüğünü, ancak ABD'nin NATO ve Avrupa'nın "entegre caydırıcılığına" olan bağlılığının bir parçası olarak daha sonra kalıcı hale geleceğini açıkça ortaya koydu.

Washington'daki NATO zirvesinde konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD planının arkasındaki fikrin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerini daha uzun menzilli füzeler geliştirmek ve tedarik etmek için kendi yatırımlarını yapmaya teşvik etmek olduğunu söyledi.

Editör: Sena Ceylan

Yorum Yaz