90 gün içinde başvurmayan hakkını kaybedecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde başlattığı düzenlemeyle 2 yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verme kararına imza atmıştı. Düzenlemenin üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından bakanlık nisan ayında işlenmeyen tarlalar hakkında söz sahibi olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, miras yoluyla geçen ancak uzun süredir atıl durumda bulunan tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması için önemli bir adım attı. 5 Nisan 2023'te yürürlüğe giren yeni düzenleme ile bu arazilerin üçüncü kişilere kiralanması yetkisi bakanlığın oldu.
ÜÇ AYA KADAR İŞLEM YAPMAYAN VATANDAŞIN TARLASINI BAKANLIK KİRAYA VEREBİLECEK
Düzenleme, satın alma ya da devir yoluyla elde edilen tarla ve arazileri kapsamayacak. Uygulama kapsamında yalnızca 'miras' yoluyla elde edilen arazilerin gireceğini belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Neticede özel mülkiyet hukuku var. Bu kapsamında, kardeşler farklı illere gitmiş bir şekilde anneden, babadan, kalan tarla, toprak, bağ var ama mülkiyet, miras hukuku cilveleriyle bunları işleyemiyoruz. Buna dair uygulama yaptık. 5 Nisan 2023 itibarıyla tarih başladı. 2 yıl içerisinde herhangi bir toprak parçası işlenmiyorsa, kiraya vermiyorsa, kendi üretmiyorsa, herhangi bir sebeple işlenmiyorsa bir yöntem belirledik. Önce o toprağı en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere hane hane büyüyerek dijital kiralama yöntemiyle kiralayacağız. O toprakları üretime kazandıracağız. Onun da kazancı kişi ya da kişilerin banka hesabına yatırılacak. Kişiler de para kazanacak. Boş arazilerimiz kalmasın istiyoruz."
ARAZİ KİRALAMAK İSTEYENLER NASIL BAŞVURU YAPACAK?
İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek.