1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak: Vale ücretlerine üst sınır geliyor
İstanbul'un birçok bölgesinde fahiş rakamlara ulaşan 'vale' bedeli, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sınırlandırılacak. Valilik kararıyla İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) hazırlatılan tarifelerde İstanbul 3 farklı bölgeye ayrılırken, vale ücretleri AVM, hastane, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde değişiklik gösterecek.
İstanbul'un kalburüstü semtlerinde sık sık tartışma konusu haline gelen vale ücretleri, 2025 yılı itibarıyla sabit bir tarifeye yerleştirilecek.
Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre; İstanbul Valiliği konuya ilişkin İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) ilettiği talimatta, vale hizmeti için bir fiyat tarifesi oluşturulmasını talep etti. Valelik hizmeti veren işletmeler arasındaki fiyat makasının uçurum boyutuna ulaşmasının ardından hazırlanan taslak düzenlemede, İstanbul 3 farklı ekonomik bölgeye ayrılırken, vale ücretleri için belirlenecek tutarlar da kesinlik kazanmış oldu.
İTO'nun Kasım ayı meclis toplantısında oy birliği ile kabul edilen düzenlemeye göre azami vale hizmeti ücreti otopark ücreti hariç tutulmak üzere AVM’lerde 200-300 TL, hastanelerde 150-200 TL, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde 250-400 TL ve havalimanlarında ise 500 TL olarak belirlendi. Bölge ve işletme türlerine göre belirlenen azami vale ücretleri, İstanbul’un tamamında 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.
FİYATLAR İLÇELERE GÖRE YÜKSELECEK
Yeni düzenleme ile esas alınacak tarifelerde İstanbul’daki ilçeler, üç farklı bölgeye ayrılacak ve bu bölgelere göre fiyatlandırmaya gidilecek.
1. Bölge
Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Fatih, Beyoğlu ve Üsküdar’ı kapsayan 1. Bölgede AVM’ler için 300 TL, hastaneler için 200 TL, otel, restoran ve eğlence merkezlerinde ise 400 TL tavan fiyat uygulanacak.
2. Bölge
Ataşehir, Başakşehir, Ümraniye, Sarıyer, Tuzla, Maltepe, Beylikdüzü, Pendik, Esenyurt, Bahçelievler, Zeytinburnu, Bağcılar, Kartal, Bayrampaşa, Kağıthane, Küçükçekmece, Güngören, Büyükçekmece, Eyüpsultan, Adalar, Beykoz ve Avcıları kapsayan 2. Bölge’de ise AVM’lerde azami vale ücreti 250 TL, hastanelerde 150 TL, otel, restoran ve eğlence mekanlarında ise 300 TL olarak belirlenecek.
3. Bölge
Gaziosmanpaşa, Çekmeköy, Esenler, Silivri, Sancaktepe, Sultangazi, Arnavutköy, Çatalca, Şile ve Sultanbeyli’yi kapsayan 3. Bölge’de de azami vale hizmeti AVM’lerde 200 TL, hastanelerde 150 TL, oteller, restoranlar ve eğlence merkezlerinde ise 250 TL olacak. Söz konusu fiyatlar İTO’ya bağlı kurumlar için geçerli olacak.
HAVALİMANLARINDA VALE ÜCRETİ 500 LİRA OLACAK
Türkiye'nin 81 ilinde valelik hizmeti veren 300'ü aşkın şirket bulunduğu öğrenilirken, valelik hizmetinin en yoğun sağlandığı alanlardan biri olan havalimanlarında tarife değişikliğine gidilmedi.
20 binin üzerinde vatandaşın istihdam edildiği alanda valeler, İstanbul'daki havalimanlarında üst sınır olarak 500 liradan hizmet vermeye devam edecek.
UYMAYANLARA AĞIR CEZALAR KESİLECEK
Yeni tarifeye uymayan işletmelere ise İstanbul Valiliği tarafından ağır cezalar uygulanacağı dile getirilirken bu cezaların sınırı konusunda ise henüz kesinleşmiş bir rakam bulunmamakta.
Uygulamaları nedeni ile yıllarca vale terörü olarak nitelendirilen hizmet, 2020’de çıkan yönetmelikle meslek olarak tanımlanmış ve bu meslek için standartlar belirlenmişti. 2023’e kadar sektördeki tüm çalışanların mesleki yeterlilik belgesi alması şart koşulurken bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu görevlendirilmişti. Vale olmak isteyenler bu kurumlara başvurup eğitim alıyor ve ardından girdikleri sınavla mesleki yeterliliğe kavuşuyor.