... Ve nihayet GAP Suyu akmaya başladı
Fırat'ın suyunu biriktirecek Mardin depolama tesisinin yapımında önemli bir aşama daha kat edildi. Derik'e bağlı Boyaklı Mahallesi'nde inşa çalışmalarında sona gelinen GAP Suyu Depalama alanında deneme suyu bırakıldı.
Mardin'in Derik ilçesinde yürütülen ve Mardin Ovası'ndaki 834 bin 380 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak projede önemli bir aşama daha katedildi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bereketli topraklarını suyla buluşturup, yöre insanının gelirinin artırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yoğun çalışmalar dürüyor.
Bu kapsamda Türkiye'nin en büyük suni nehri olan 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından Fırat Nehri'nin suyunu biriktirecek Mardin depolama tesisi inşa çalışmalarında önemli bir aşama daha geride kaldı.
Atatürk Barajı'ndan alınacak suyun, Derik'e bağlı Boyaklı Mahalelesinde depolamasını sağlayacak olan Boyaklı Mahallesi'nde inşaa edilen ve 254 milyon metreküp su depolanacak olan depolama göletine deneme amacıyla su bırakıldı.
Derik ilçesine bağlı Ambarlı ve Boyaklı köylerinin güneyinde inşa edilen tesiste yaklaşık 254 milyon metreküp suyun toplanacağını ifade eden DSL Yetkilileri, 20 metre yüksekliğindeki depoda seddenin de yaklaşık 12 bin 800 metre olduğunu belirtti.
834 bin dekarı sulayacak
Projedeki inşaa yüzdesinde büyük bir fiziki gerçekleşmenin sağlandığına işaret eden DSİ Yetkilileri, "Bu proje ile ilk aşamada 135 milyon metreküp daha sonra 254 milyon metreküp su depolanarak 834 bin 380 dekar arazinin sulanması sağlanacak. Atatürk Barajı'ndan getirilecek suyun sulama mevsiminde pompajlı sahalara verilmesiyle Mardin'in verimli topaklarının suya kavuşturacak ve yılların özlemi de böylece gerçekleşmiş olacak. Sulama tesislerinin tamamlanması, bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişimine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracak. Bölgedeki bereketli toprakları suyla buluşturduğumuz zaman verim daha da katlanacak. Modern sulama sistemine geçilmesiyle yılda 3 ürün alınabilecek ve bu sayede çiftçi zenginleşecek. Dünyaya gıda üreten ve ihraç eden merkez haline gelecek."
Mardin Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, hükümetin son yıllarda Güneydoğu'daki sulama projelerine büyük önem verdiğini, bu sayede tarım arazilerinin suyla buluşacak olmasının bölge çiftçisinin de sevindirdiğini kaydetti.
"Mardin denize, hayaline kavuşuyor. Yıllardır bu suyu hasretle bekliyorduk." diyen Öter, şunları kaydetti:
"İnşallah hükümetimiz yakın zamanda tarla içi dağıtım sulama sistemlerini de tamamlayacak. Suyla buluşan verimli topraklarda üretim iki kat artacak, bölgede işsizlik sona erecek. Buranın denizi yoktu, tesisle deniz olacak. Balıkçılık yapılacak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunulacak. Bu tesis bölge tarımına hayat verecek."