Hobi olarak başladılar, Yurtdışına açıldılar
Mardin’de bir grup kadın Halk Eğitim Merkezi bünyesinde hobi olsun diye öğrendikleri ve Japonların oyuncak örme sanatı olan Amigurumi ile ördükleri oyuncakları yurt dışına satmaya başladı.
Mardin’de Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslara devam eden kadınlar hem meslek sahibi oluyorlar hem de sattıkları ürünlerle de aile bütçelerine destek olmaya başladılar. Amigurumi kursunda öğrendikleri teknikle organik iplerden oyuncak yapan kadınlar, bunları yurt dışına da satmaya başladı.
Mardin’in maskotu haline gelen merkepler başta olmak üzere ördek, kelebek, ayı, dinozor, kurbağa, maymun, bebek, tavşan, kuzu gibi sevimli hayvan modellerini ve çizgi film karakterli oyuncaklarını ören kadınlar, çalışmalarının takdirle karşılanmasından güç aldıklarını söylediler.
Antibakteriyel yüzde 100 organik iplerden yapılan oyuncakları kurumun sosyal medya hesaplarında paylaşan kadınların ele emeği göz nuru ürünlerine yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da müşteri çıkmaya başladı.
Kendilerine yurt içi ve dışından internet üzerinden ulaştıklarını dile getiren kursiyer Zeynep Temiz, “Eline ilk defa bu kurs sayesinde tığ alan biri olarak burada öğrendiğimiz sanatla yurtdışına örgü oyuncaklardan satmaya başladık. Genellikle bebek ve hayvan figürleri oyuncaklar istiyorlar yurt dışındakiler. Burada örgü oyuncak bebekleri yaparken adeta çocukluğumuza geri dönüyoruz. Sık iğne tekniğiyle örüp, içlerine pamukla dolduruyoruz. Yurtdışından siparişlere yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunların hepsi Almanya yolcusu. Plastik ya da naylondan yapılan ucuz kanserojen sağlıksız oyuncaklar yerine, el emeği organik oyuncakları daha çok tercih ediliyor."diye konuştu.
55 yaşındaki Zübeyde Parlakoğlu, torunlarının kanserojen madde içermeyen oyuncaklarla oynaması için öğrendiği, Japonların şiş ve tığla yaptığı örgü oyuncak ve bebeklere yurtdışından alıcı bulunmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi.
Hobi amaçlı başladığı bu teknikte satıcı konumuna gelmesine şaşırdığını belirten Parlakoğlu, örgü bebeklerin çocukların yeni neşesi olduğunu belirterek, “Hem sağlıklı, hem de şiddet içermeyen hatta içinde bolca sevgiyi de hediye eden örgü bebekler büyük ilgi görüyor. Torunlarıma oyuncak örnek için bu işi öğrendim şimdi de satışını yapıyoruz. Çocuklarının sağlığını ve psikolojik gelişimini önemseyen anne babalar için çok faydalı oyuncak modelleri yıllarca da saklanabiliyor. Bunları yaparken hem aile bütçemize katkıda bulunduk, hem de yeni bir meslek öğrendik. Psikolojik açıdan da çok mutluyuz. Hem para kazanıyoruz hem yeni arkadaşlar ediniyoruz. Boş vakitlerimizi değerlendiriyoruz."dedi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ufuk Çete de kurum olarak 3 ayrı kurs merkezinde 465 kursta 13 binin üzerinde de öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Çete, “Amigurumi oyuncak bebek yapım kursunda çalışan kursiyerlerimiz ince eleyip sık dokudular güzel ürünler ürettiler bunları biz kurumumuzun sosyal medya hesaplarında duyurduk o kanallarla yurtdışından toplu bir sipariş aldık. Bu siparişler üzerine kursiyerlerimiz şimdi harıl harıl ürünleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Elinize kolunuza sağlık, çalışmalarınız için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Hem aile bütçenize katkıda bulunmuş oldunuz. Hem de meslek edindirme kurslarına gelerek farklı bir meslek sahibi oldunuz. Kurslara devamınızı diliyor.”dedi.
Kursiyerler son olarak ailelere uyarılarda bulunarak, "Bebeğin uyku arkadaşlığından başlayarak ilerideki yıllarda oyun arkadaşı olacak oyuncakları örgü bebekler olmalıdır. Çocukların plastikten ya da naylondan yapılan ucuz oyuncaklar yerine, el emeği oyuncaklarla büyümesi tavsiyesinde bulunuyoruz"dediler