Kürtlerin "Sere sale" kutlamaları yurdun dört bir yanından coşkuyla kutlanıyor

ETKİNLİKLER

13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan bu "bizim" diyebileceğimiz yılbaşımız kelimenin tam anlamıyla "Serê salê"ydi. Ve tam bir bayram edasında kutlanırdı. Yemekler yapılır, tatlılar hazırlanırdı.

Kürtler, Rumi Takvim’i esas alarak 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan geceyi yıl başı (Serê Salê) olarak kabul ediyor. Serê Salê kutlamalarında, erkekler kadın kıyafetleri, kadınlar ise erkek kıyafetleri giyer. Sokak sokak gezip, “Serê salê pîroz be” der. Sanatça Organizasyon, Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Amed Şehir Tiyatrosu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyeler, bu yıl da Amed’de Serê Salê’yi çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Serê Salê, “kosegelî”, konser ve tiyatro etkinlikleriyle kutlanacak.

SERÊ SALÊ NASIL KUTLANIYOR?

Dicle Kültür ve Sanat Derneği Eşbaşkanı Celal Ekin, tüm kent sakinlerini etkinliklere davet etti. Serê Salê’yi gençlerin her sene büyük bir coşkuyla kutladığını söyleyen Ekin, bu kutlamalarda kadınların erkek kıyafeti, erkeklerin de kadın kıyafeti giyerek, müzik aletleriyle, eğlenceyle komşuları gezdiğini söyledi. Bu gezmelerde ziyaret edilen evlerdeki ihtiyaç neyse onun tamamlanması noktasında mani şeklinde temennilerde bulunulduğunu sözlerine ekleyen Ekin, “Kız çocuğu yoksa kız çocuğu vermesi için, erkek çocuğu yoksa erkek çocuk vermesi için maniler söyleniyor. ‘Serê Salê binê salê, xwedê tu kurekî/keçekî bide vê male’ şeklinde temennilerde bulunuluyor. Onun dışında hediyeler veriyorlar. Bu eyleme katılanlar birbiri için de hediyeleri paylaşıp, o gün içerisinde dağıtıyor. O yüzden çok eski bir gelenek” dedi.

Kürt özgürlük hareketi sayesinde Kürtlerin unuttuğu kültürleri hatırladığını belirten Ekin, “Kürt özgürlük hareketi sayesinde halk artık tarihini, dilini yaşatmak istiyor. Mesela Newroz neydi, kimse bilmiyordu. Kutlanıyordu ama niye kutlanıyordu, bu bilinmiyordu. Artık halk kendi kültürüne sahip çıkıyor. Önce dillerine sahip çıktılar, sonra şarkılarına, kültürlerine sahip çıktılar. Bu şekilde çok fazla kültür kurumu kuruldu” diye belirtti.

‘KÜRTLERİN OLDUĞU HER YERDE KUTLANIYOR’

Kültürün halklar için önemine dikkat çeken Ekin, “Serê Salê de bir kültürdür. Sadece Kürdistan’da değil, Kürtlerin olduğu her yerde kutlanıyor. Sistem halk kültürünü unutsun istedi. Kimse tarihine sahip çıkmasın istedi. Ancak kültürümüzü yaşatacağız. Bu kültür fedakarlıktır, sevmektir, hayatı güçlendirmektir, yaşamı kolektif yapmaktır. Bunlar da her zaman olması gereken, toplum içinde güçlendirmemiz gereken kültürlerdir. Bu kültürü güçlendirelim ki; Kürdistan’da, Türkiye’de, Ortadoğu’da ve dünyada demokrasi oluşsun, halklar her zaman barış içinde yaşasın. İnsanları bir araya getirecek kültürleri güçlendirmek gerekiyor” dedi.

ETKİNLİKLERE ÇAĞRI

Ekin, “Serê Salê artık her sene Amed’de kutladığımız bir gelenek haline geldi. Daha çok Sûr’un içinde kutluyoruz. Gençlerimiz dışarı çıkıp halkımızın da hoşuna giden etkinlikler yapıyorlar. Akşamları da kurumumuzda etkinlik düzenliyoruz. Kutlamalar 3-4 gün sürüyor” şeklinde konuştu. Bu sene de gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklere dair aktarımlarda bulunan Ekin, 12 Ocak’ta gençlerin erbaneyle sokaklarda dolaşacağını, 13 Ocak’ta coşkulu bir gece düzenleyeceklerini ve 14 Ocak’ta da dernek binasında coşkuyla yeni yılı kutlayacaklarını kaydetti.

Ekin, yüksek bir katılım beklediklerini belirterek, Amed halkını da etkinliklerine davet etti.