diorex
Turkcella

SGK yeni erken emeklilik listesini yayınladı! Prim, yaş, gün şartı değişti

Emeklilik şartları değişiyor. 1 Ekim itibariyle resmen hayata geçecek. Yaş, gün ve prim şartlarına dair yeni liste açıklandı. İşte yeni emeklilik şartları…

  • 21.09.2024 13:29
SGK yeni erken emeklilik listesini yayınladı! Prim, yaş, gün şartı değişti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak yeni emeklilik şartlarını açıkladı. Prim, gün ve yaş şartı sil baştan değişiyor. SGK’nın yeni listesinde erken emeklilik hakkı kazanmak isteyenler için de çok önemli detaylar var. Peki erken emeklilik kimleri kapsayacak? Yeni erken emeklilik şartları neler? İşte merakla beklenen emeklilik düzenlemeleri…

PRİM HESABI TAMAMEN DEĞİŞİYOR

Erken emeklilik bekleyen milyonlarca kişi için SGK’dan güzel haber geldi. SSK ve Bağ-Kur’lu çalışanların emekliliklerine dair yeni düzenleme 1 Ekim’de hayata geçiyor. Bu düzenleme ile birlikte 3600, 5000 ve 7200 prim hesapları sil baştan değişiyor. Yeni düzenleme kapsamında prim gün sayısı ve yıl şartına ilişkin tablo yayınlandı.

YENİ YAŞ, GÜN, PRİM TABLOSU

SGK’nın yeni erken emeklilik düzenlemesi milyonlarca kişiyi kapsıyor. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte erken emeklilik fırsatları da ortaya çıkıyor. Kısmi emeklilik olarak adlandırılan yeni düzenlemede yaş gün prim tablosu tamamen değişti. İşte emeklilik başvurusu yapacakları ilgilendiren yeni tablo:

Erkekler için:

2023 yılı için 25 yıl ve 5000 prim günü

2024 yılı için 26 yıl ve 5200 prim günü

2025 yılı için 27 yıl ve 5400 prim günü

Kadınlar için:

2023 yılı için 20 yıl ve 3600 prim günü

2024 yılı için 21 yıl ve 3800 prim günü

2025 yılı için 22 yıl ve 4000 prim günü

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YENİ DEĞİŞİKLİKLER YOLDA
Diğer yandan emeklilik sistemi için hükümet de harekete geçti. Yeni düzenlemeler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni yasa tasarısı hazırlandı. 2025 yılının hemen başında hayata geçmesi beklenen bu düzenlemelerle emekliler arasında gelir adaletsizliğinin kaldırılması planlanamıyor. Özellikle çok çalışanın yani daha çok prim ödeyenin daha fazla maaş almasına dayalı yeni bir sistem oluşturulacak. Bu sistem sayesinde son dönemlerde çok tartışma konusu olan kök maaş sorunu da ortadan kalkmış olacak. Hatta aylık bağlama oranlarının her yıl giderek düşmesinin de önüne geçileceği konuşuluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasa tasarısına son halini vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık tarafından hazırlanan çalışmalar olgunlaştıktan sonra TBMM’ye sunulacak. Genel Kurulda görüşülecek olan yeni düzenlemelerin kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geleceği ve onaylanması durumunda ise Resmi Gazete’de yayınlanacağı öğrenildi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni emeklilik sisteminin 2025 yılının hemen başında hayata geçmesi bekleniyor.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz