diorex
Turkcella

Milyonlarca kişi için EYT'siz erken emeklilik fırsatı! İşte ayrıntılar...

Konu bir anda gündemin ilk sıralarına yerleşti ve tartışılmaya başlandı. Tahmin edileceği gibi tartışmanın merkezine kıdem tazminatı oturdu. Bazı çevreler, 'işçinin hakkı gasp edilecek, kıdem tazminatına el konulacak' gibi eleştirilerde bulundu.

  • 24.09.2024 13:40
Milyonlarca kişi için EYT'siz erken emeklilik fırsatı! İşte ayrıntılar...

Ancak bunu tamamlayıcı olarak, ilave neler yapılabilir diye baktığımızda bireysel emeklilik sistemini geliştirdik. İnsanlarımıza diyoruz ki, daha fazla imkana kavuşmak istiyorsanız, tasarruf yapın, biz de kamu katkısı sağlayalım. Böylece geleceğe daha güçlü hazırlanabilirsiniz" dedi.

Otomatik Katılım Sistemi Sonlanıyor
Kıdem tazminatına yönelik soruları bir kenara bırakıyorum çünkü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da belirttiği gibi bu durumun kıdem tazminatı ile bir ilgisi yok. Okuyucuların merak ettiği diğer konulara açıklık getireyim.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, 2017 yılından bu yana uygulanan ve işverenlerin çalışanlarını zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil ettiği otomatik katılım sistemi üzerine kurgulanacak.

Ancak tamamlayıcı emeklilik başladığında, otomatik katılım sistemi sonlandırılacak. Mevcut otomatik katılım sistemindeki 7.5 milyon çalışan tamamlayıcı emeklilik sistemine devredilmeyecek, sistem sıfırdan kurulacak.

Bu süreçte, mevcut sistemde yer alan kişilere, isterlerse tüm hak ve birikimleri ile BES’e geçmeleri, istemezlerse hak ve birikimlerini alarak sistemle ilişiklerini kesmeleri sağlanacak.

Sosyal Güvenliğin Tamamlayıcısı Olacak
 
Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilik şirketleri tarafından yürütülecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın da belirttiği gibi sosyal güvenlik sistemi aynen devam edecek, tamamlayıcı emeklilik bu sistemin ikamesi değil, tamamlayıcısı olacak.

Çalışanlar, hem SGK kapsamında hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminde yer alacaklar. Emeklilik zamanı geldiğinde ise hem kıdem tazminatı hem de emekli maaşı alabilecekler.
Üstüne bir de tamamlayıcı emeklilik sisteminden birikimlerini veya maaşlarını alacaklar.

İşveren ve Devlet Katkısı Olacak

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin otomatik katılımdan iki önemli farkı olacak. Otomatik katılımda çalışanın maaşının yüzde 3’ü sisteme aktarılırken, devletten yüzde 30 katkı geliyordu, ancak işverenin katkısı yoktu.

Uygulamanın başlamasına bir yıldan fazla bir süre var ve bu süreçte tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak sistem oluşturulacak.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz