Mehmet Ali Kurtay 'dan 'ücret tarifesi' açıklaması
Mardin Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Ali Kurtay Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi hakkında bir açıklama yaptı.
Mardin Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Ali Kurtay yaptığı açıklamada “Mali tatil gerçek anlamda, meslektaşlarımızın faydalanabileceği bir tatil değildir. Artık yeter bıçak kemikte” dedi.
Mardin Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MMSMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kurtay, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Kurtay, “Bizler genç yaşta bu sistemsel eksiklikler nedeniyle hastalanıyoruz ölüyoruz. Bizlerde akşam; tıpkı memurlar gibi belli saatte evimizde olmayı hak ediyoruz. Çocuklarımızla sofrada olmayı hak ediyoruz. Bu basit bir düzenlemenin bile aylardır yapılmaması biz Mali Müşavirlere yapılan sistemsel bir işkencedir” dedi.
Taleplerinin görmezden gelindiğini dile getiren Başkan Kurtay, “Çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarndan biri olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun bu yıl 34. Yılını kutladık. Geçtiğimiz 34 yıl içerisinde meslek mensuplarımız ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış, ürettiği değeri toplumla paylaşmış, mükellef ile devlet arasında “köprü” görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumluluk ve özveri ile yerine getirmiştir. Muhasebe, denetim ve danışmanlık hizmetleriyle ekonominin en önemli paydaşlarından biri olan meslektaşlarımız; çağın gerektirdiği teknolojik yeterliliğe uyum sağlamış, yurt içi ve yurt dışındaki tüm gelişmeleri izleyerek, yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmışlardır. Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit olan; insancıl talepleri ne yazık ki görmezden gelinmiştir” diye konuştu.
Kurtay, açıkamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:
"Mali Müşavirlik mesleği, devletin kamu bütçesini oluşturabilmesi için ihtiyaç duyduğu vergilerin doğru hesaplanması, zamanında tahakkuk ettirilmesi ve zamanında ödenmesi için köprü görevi üstlenen çok önemli ve değerli bir meslektir. Bin bir zahmet ve güçlükle zorlu aşamalardan geçerek mali müşavir olarak meslek hayatına başlayan meslektaşlarımız, mesleğini büyük özveri ile icra etmektedirler. Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanlığımız son yıllarda e dönüşüm alanında ciddi bir mesafe kat ederek, gerek kesilen fatura vb. belgeler, gerekse mali müşavirlerin yaptığı beyan ve bildirimler elektronik ortamda yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konudaki çalışmalarını olumlu buluyor ve bu yönde yatırımların arttırılarak tamamen elektronik ortama kavuşmuş bir vergi sistemine geçilmesini temenni ediyoruz.
Hazine ve Maliye bakanlığı yapmış olduğu bu e dönüşüm yatırımlarında, mali müşavirlerin kullanmak zorunda olduğu e beyanname sistemi maalesef özellikle beyan ve bildirimlerin son günlerinde tıkanmakta ve sistemin çalışmamasından ötürü mali müşavirlerimiz gece geç saatlere kadar mesai yapmak zorunda kalmaktadırlar. Mayıs 2023 dönemine ait beyan ve bildirimlerin son verilme günü Kurban Bayramına denk geldiğinden, yasa gereği 3 Temmuz Pazartesi gününe gelmiş ve aynı gün 7440 sayılı kanun ile getirilmiş olan yapılandırma ve matrah arttırımı için de son bildirim günü olmuştur. Kurban bayramı ertesinde oluşan bu yoğunluk neticesinde 3 Temmuz Pazartesi günü Türkiye genelinde mali müşavirlerimiz gece saat 00.00’a kadar mesai yapmış olmasına rağmen her bir ofiste onlarca beyanname gönderilememiştir. Her ne kadar maliye bakanlığı iki günlük ek süre tanıyarak verilemeyen beyannamelerin 5 Temmuz Çarşamba gününe kadar verilebilmesini sağlamış olsa da, mali müşavirlerimiz hem kurban bayramlarını büyük bir stres içinde geçirmiş hem de 4 Temmuzda başlayan mali tatilde de bu beyannameler için ek mesai yapmak zorunda kalmışlardır.
Tüm bu sebeplerden ötürü Hazine ve Maliye bakanlığımızdan, yapmış oldukları e beyanname sistemlerinin daha rahat çalışabilmesi için gerekli yatırımları bir an önce yaparak, bu sorunların tekrar tekrar yaşanmasına engel olmalarını talep etmekteyiz. Bu şekilde verimlilik artacağından, vergi gelirlerimizin ve vergi tahsilatının artacağını öngörmekteyiz.
Bir diğer konu da ülkece yaşamakta olduğumuz yüksek enflasyon sorunu. Girdi maliyetleri günden güne artan Mali müşavirlik ofislerimizde finansman sorunu ile karşı karşıya kalan meslektaşlarımız, mevcut ücretler ile faaliyetlerini sürdürmeleri imkansız hale gelmiştir. Bundan ötürü ücret tarifemizi yılın ikinci yarısından itibaren geçerli olmak üzere üst birliğimiz Türmob’un da tavsiyesi ile %35 oranında arttırarak güncellemek zorunda kaldığımızı kamuoyu bilgisi ile paylaşıyoruz.
Bu vesileyle, her ne kadar fiili olarak istediğimiz gibi uygulanamasa da, 4-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Mali Tatilin gerçek anlamıyla uygulanabilmesi dileğiyle tüm meslektaşlarımıza ve meslek camiamıza iyi tatiller dileriz."