diorex

Mardin'de sıra dışı bir enerji santrali

Mardin'de 115MW gücünde inşa edilen ve Rüzgar-Güneş-Batarya teknolojilerini içinde barındırması ile Türkiye'de bir ilk olan enerji santrali elektrik üretimine başlayacak. Yenilenebilir enerji ile Türkiye’nin ilk depolanmalı projesi Mardin’de kurulacak.

  • 17.03.2022 19:22
Mardin'de sıra dışı bir enerji santrali

Ülkenin enerji piyasasında yaptığı yatırımlarla bir çok katkı sağlayan Ankara merkezli Egesa enerji, yeni yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Bu sefer hedef bir Ar-Ge Projesini finanse edip, Rüzgar-Güneş-Batarya teknolojilerini birbiri ile konuşur hale getirmek. Bu şekilde; Türkiyede bir ilk olacak şekilde Yenilenebilir Enerjiden %50’den fazla bir kapasite faktörü elde etmek amaçlanıyor.

MARDİN ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GELECEK

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Egesa enerji yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda hemşehrimiz olan Eyüp Taymur yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dicleres RES olarak isimlendirilen proje, 60 MW RES kapasitesi ile Önlisansını almış bulunmaktadır. Bu kapasitenin üzerine 55 MW GES projesi eklenmiş olup, bu şekli ile proje 115MW hibrit bir projeye dönüştürülmüştür. Bunlara ek olarak, önümüzdeki dönemde depolama üniteleri de projeye ilave edilecek olup, bu şekilde bir Ar-Ge projesi geliştirilecektir. Bu projenin amacı, Mardin Bölgesinde yüksek kapasite faktörlü baz yük gibi çalışacak, tamamen yenilenebilir temiz enerji ile elektrik üretecek bir terminal kurmak olacaktır."
Hedeflenen Dicleres RES projesi 60MW RES, 55MW GES ve yaklaşık 100MWh Depolama ile bölgede adından söz edilir bir projeye dönüşeceğini dikkat çeken Taymur, bu proje ile Mardin Bölgesi elektrik üretimi açısından önemli bir HUB merkezi haline geceğini işaret etti.

YAPAY ZEKA İLE ÇALIŞAN İLK SANTRAL

Taymur, “Bölgede yer alan büyük hidrolik santraller ile birlikte bu yenilenebilir enerji santralimiz bölgemiz için önde gelen temiz enerji kaynakları olacaktır.” diye belirtti.
Bunun yanında Taymur; yüksek kapasite faktörüne ulaşacak proje, konvansiyonel termik santrallerin desteğine ihtiyaç duymadan bölgede faaliyet gösterebileceğini vurgulayarak “Tabi ki, burada %50 kapasite faktörünün üzerine çıkabilme konusunda, geliştirilecek Ar-Ge projesinin son teknoloji yapay zeka algoritmalarını kullanmasının rolü büyük olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Temennimiz bu tür temiz enerji kaynaklarına dayalı yatırımların kendi hemşerimiz yetırımcılar tarafından daha çok desteklenmesi olacaktır.

Türkiye’de güneş enerjisi projeleri geliştiren Egesa Enerji, ABD, bazı Balkan ülkeleri ve Ukrayna’da da projeler üstleniyor. Egesa Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Taymur, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada Türkiye’de enerji sektörüne lisanssız güneş enerjisi projeleriyle adım attıklarını, bugüne kadar 500 MW büyüklüğünde santral kurduklarını kaydetti. YEKA ihalelerinde ise 100 MW büyüklüğe ulaştıklarını belirten Taymur, yeni projelerle birlikte 250 MW’a ulaşacaklarını aktardı.

 

Eyyüp Taymur Kimdir?

 

Yorumlar

Image
vatandaş
18.03.2022 / 17:45

yakında uzayada çıkacağız bu zekayla ama korkarım tam aya ayak basacağımız sırda orda zekamızı kaybedebiliriz nünüş nasıl olacak sağ salim evimize dünebilecekmiyız acaaaaaaaaaaa acabaaaaa.

Yorum Yaz