diorex

Duyan: Sanayicinin önünü açın, ihracat artsın

Kısa adı (DUNSAD) olan Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, Ekonomide yaşanan darboğaza karşın, 2023 yılında ülke ekonomisine 1.5 milyar doların üzerinde bir ihracat geliri kazandırdıklarını söyledi.

  • 17.05.2024 16:50
Duyan: Sanayicinin önünü açın, ihracat artsın

Dicle Un Sanayicileri Derneği (DUNSAD) Başkanı Veysi Duyan, ekonomide yaşanan ciddi girdi maliyetleri ve artan üretim maliyetlerine karşın bölgedeki un sanayicilerinin üretime katkıda bulunmaya devam ettiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Ankara'da yeni hasattı değerlendirme toplantısına katıldıktan sonra Mardin'e dönen Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, toplantıdaki izlenimlerini ve sektör bileşenleri adına dile getirdiği sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Buğday üretiminde bölge çiftçisine verilen desteklerin arttırılması gerektiğini Bakan Yumaklı'ya ilettiğini kaydeden Duyan, Bölge çiftçisinin herşeye rağmen üretimde ısrar ettiğini, bölge sanayicisinin bütün sıkıntılara rağmen gıda üretimi sanayisine yatırımlarını sürdürdüğünü, Un sanayicileri başta olmak üzere bölgedeki gıda sanayicilerinin Irak’a yaptığı ihracatta ciddi sıkıntlarla karşı karşıya kaldıklarını buna karşın ihracaat yaparak devletin gayri safi milli hasılasına desteğini sürdürdüğünü, sorunların çözülüp, bölge sanayicilerinin önünün açıldığı taktirde çok daha fazla ihracatla, çok daha büyük kazanımlar sağlayabileceklerini ifade etti.

Türkiye'deki faaliyet gösteren gıda sektörü temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıyla ilgili gözlem ve tespitlerini aktaran Veysi Duyan, Türkiye'nin un üretimi alanında en fazla üretim tesisinin bulunduğu bölgede un sanayicileri olarak, ekonomideki bütün ölümsuzluklara karşın ülke ekonomisine ilk günkü heyecanla katkıda bulunmayı sürdürdüklerini söyledi.

Ankara'daki toplantının sektörün bileşenleriyle birlikte bizzatihi Bakan Yumaklı'nın katılımıyla gerçekleşmesinin sorunların taraflarca masaya yatırılmış olması açısından oldukça önemli ve yararlı geçtiğini kaydeden Başkan Veysi Duyan, "Bilindiği üzere, 2023 yılını buğdayda 22 milyon ton ile son 7 yılın en yüksek üretim miktarıyla kapattık. 2024 hasat sezonuna yaklaştığımız şu günlerde geçtiğimiz yılın aynı aylarında yaşadığımız kuraklığın bu yıl etkilerinin azaldığını gözlemliyoruz. Her ne kadar geçen yıla göre avantajlı bir dönem geçirmiş olsak da iklim değişikliğinin etkilerinin devam edeceğini biliyoruz. Bu kapsamda değişen ve gelişen teknolojiye yatırım yapmak zorunlu hale geldi. Özellikle yeşil mutabakat kapsamında ikiz dönüşümle birlikte sanayilerimiz hızla yeşil sanayiye geçiş yapıyor. Burada elbette tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan ekonomik daralmalar ve para maliyetlerinin yüksek olması bizleri de etkiliyor. Sektör olarak bizler de devletimiz için üretimimizin her yıl giderek artması adına gayret gösteriyoruz. Hammaddemizin bol ve ulaşabilir olması hem iç piyasadaki ürün arzımızı sorunsuz gerçekleştirmemizde hem de ihracatımızdaki pazar yelpazemizi ve miktarımızı arttıracaktır." dedi.

"ÜRETİMİMİZİ DE STOĞUMUZU DA ARTTIRMALIYIZ"

Pandemi dönemiyle başlayan küresel daralmanın etkilerini halen sürdürdüğüne işaret eden Başkan Duyan, Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı Rusya ve yılda 140 milyon tona varan buğday tüketimiyle Çin gibi sektörün büyük oyuncularının son 3 yıldır dikkat çekici bir oranda stok yaptıklarını,  özellikle de bu ülkelerin hasat sezonu öncesi kapanış stoklarının neredeyse %100’ü bulduğunu söyledi.

Hububata yaşanan daralma ve konjoktürel anlamda uluslararasında yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin de tahıl ve gıda stoğu sevyesinin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Veysi Duyan, "Global ölçekte yaşanan mali dalgalanmaların yanında, iklim değişikliği, doğal afetler, savaşlar ve enerji kaynaklarında yaşanan sıkıntılar ile yanı başımızda iki büyük buğday tedarikçisi arasında yaşanan savaşa ek olarak, dünyanın başka bölgelerinde de yaşanan gelişmelere baktığımızda da stoklarımızı her duruma hazırlıklı olacak şekilde yükseltmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türk un sanayisi olarak son 10 yıldır dünya ihracat lideri olarak her geçen yıl kendisini geliştirerek dünya sofralarında yerini almaya devam ediyoruz. Özellikle geride bıraktığımız 2023 yılında 3.6 milyon tonun üzerinde bir ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ihracat rekorunu kırarak geçen yıla göre yaklaşık %20 artış göstermiş olduk. 2022 yılında da bir önceki yılda olduğu gibi 3 milyon ton barajını aşarak ihracatımızı gerçekleştirmiştik. 2023 sezonunda da ülkemize 1.5 milyar dolar üzerinde bir ihracat geliri kazandırmış olduk. 2024 yılında da ilk 3 aylık verilere baktığımızda 4 milyon ton barajını geçeceğimizi öngörmekteyiz."

Yaşanan bütün sıkıntılara karşın bölge üreticileri ve sektör bileşenleri olarak üretmeye, istihdama dayalı olarak ekonomiyi büyütmeyi sürdüreceklerini belirten Duyan, Ülkemizin gıda alanındaki en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan DUNSAD olarak, anadoluda sektördeki bütün paydaşlarımızla birlikte istişareyi arttıracak, sektörün sorunlarına çözüm aranması için düzenleyecekleri çeşitli toplantılarla bir araya gelmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Editör: Aslan Alpergin

Yorum Yaz