akademi
Turkcella

Bakan Şimşek enflasyon düzeltmesi kararını duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük işletmeler ve yatırımcılara enflasyon muhasebesinde kolaylık sağlamak amacıyla yeni kararlar aldıklarını belirterek, "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" dedi.

  • 29.08.2024 12:04
Bakan Şimşek enflasyon düzeltmesi kararını duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük işletmelerin mali yükünü hafifletmek amacıyla, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkaracaklarını duyurdu. Bu düzenleme, özellikle cirosu düşük ve yatırım döneminde olan küçük işletmelere nefes aldırmayı hedefliyor.

ENFLASYON MUHASEBESİNDE YENİ DÖNEM
Türkiye’de enflasyon muhasebesi en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmış, ardından uzun bir süre enflasyon düzeltmesi yapılmamıştı. Ancak 2021 yılı sonunda şartların oluşmasıyla birlikte enflasyon muhasebesinin tekrar gündeme gelmesi, iş dünyasında ve meslek kuruluşlarında tartışmalara yol açtı. Bakan Şimşek, TÜRMOB ve diğer meslek kuruluşlarının talepleri üzerine, 2021 ve 2022 yıllarında yapılması gereken enflasyon düzeltmesini erteleyerek uygulamanın 2023 yılı sonuna kadar ertelendiğini hatırlattı.

Şimşek, yapılan istişareler sonucunda 2023 yılı sonunda herhangi bir vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğini ve 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannamelerin verilme sürelerinin mükelleflere zaman tanımak amacıyla önce 27 Ağustos’a, ardından 6 Eylül’e kadar uzatıldığını belirtti.

KÜÇÜK İŞLETMELER ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN MUAF TUTULACAK
Bakan Şimşek, özellikle cirosu düşük olan ve yatırım döneminde olup henüz faaliyete geçmemiş küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergilendirme sıkıntısı yaşayabileceğini belirten meslek kuruluşlarının taleplerine dikkat çekerek, bu doğrultuda yeni kararlar alındığını açıkladı. TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD ve TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine yapılan düzenlemelerle, cirosu 50 milyon liranın altında olan yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacak.

Bakan Şimşek, bu kapsamda hazırlanan tebliğ taslağının Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini ifade ederek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarındaki brüt satışları 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini verebileceklerini ve buna dönem sonu bilançolarını eklemeyeceklerini belirtti. Ayrıca, bu mükelleflerden daha önce beyanname vermiş olanların, düzeltme beyannamesi sunması gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Düzeltme beyannamelerini 6 Eylül 2024’e kadar yapan mükellefler herhangi bir ceza veya faiz ödemeyecek" dedi.

YATIRIM YAPAN MÜKELLEFLERE ÖZEL ÇÖZÜMLER GÜNDEMDE
Enflasyon muhasebesi, yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle henüz üretime geçilmeden ilave vergiye neden olabileceği yönündeki eleştirilerle de karşı karşıya. Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesi uygulamasının amacının mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak olduğunu belirterek, yatırım yaparak büyüme ve istihdama katkı sunan işletmelerin bu uygulamadan olumsuz etkilenmemesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şimşek, "Uygulamanın yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini değerlendirerek, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesi gibi seçeneklerin değerlendirildiğini belirtti. Bakan Şimşek, yatırım döneminde enflasyon düzeltmesi uygulamasında tercih edilecek model ne olursa olsun, bu konunun çözümü için kanuni düzenlemeler gerektiğini ve ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte konuyu yasamanın gündemine getirmek için çalıştıklarını ifade etti.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz