diorex
ARTUKBEY

ATM'lerde yeni dönem! Para çekme sistemi değişiyor

Artan dolandırıcılık olaylarına karşı önlem amacıyla ATM'lerde basit ve tahmin edilebilir şifrelerin kullanımı bitiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karar doğrultusunda yeni düzenleme gelecek hafta itibarıyla ülke genelinde yürürlüğe girecek.

  • 07.10.2024 09:52
ATM'lerde yeni dönem! Para çekme sistemi değişiyor

Kartlarda yaygın olarak kullanılan şifreler kullanılamayacak. ATM'lerden para çekecek olan kişiler için sistem otomatik olarak şifre değiştirme uyarısı verecek. Bu uygulama kart sahiplerinin güvenli bir şifre oluşturulmasını zorunlu hale getirecek.

81 ilde genelinde uygulamaya alınacak bu düzenleme, gelecek hafta itibarıyla tüm bankaların ATM sistemlerinde devrede olacak.

HANGİ ŞİFRELER YASAK

'1923', '1453', '1903', '5353' gibi yaygın olarak kullanılan şifreler ile kuruluş tarihleri, il plaka kodları, takım tarihleri ve benzeri yaygın rakam kombinasyonlarına yasak uygulanacak.

Basit şifreler, ardışık sayılar (1234 gibi), doğum tarihleri ya da kolay kombinasyonlar (0000, 1111 gibi) gibi tahmin edilebilir rakamlar içerir. Hırsızlar bu tür şifreleri denemekte çok daha başarılı olabiliyor.

Eğer bir tarafından şifre tahmin edilirse, banka hesabına kolayca erişilebilir ve hesaptaki para çalınabilir.

Bankalar ve ATM'ler, şifrelerin güvenliği için belirli algoritmalar kullanıyor. Fakat, zayıf bir şifre kullanılması, bu güvenlik sistemlerini etkisiz kılıyor.

Basit şifre kullanımı, genel olarak kullanıcıların güvenlik alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Güçlü şifreler kullanmak yerine, kolaylıkla hatırlanabilir şifrelere yönelmek, güvenlik ihlallerini artırıyor.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz