akademi
diorex
Turkcella
ARTUKBEY

Akaryakıta ZAM! bekleniyor

İran ile İsrail arasındaki gerilim tırmanırken, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamaları piyasalarda hareketliliğe neden oldu. İsrail'in, İran'ın petrol tesislerine saldırı ihtimali gündemdeyken, Biden’ın bu konuda kapıyı aralık bırakması petrol fiyatlarının hızla yükselmesine yol açtı.

  • 04.10.2024 11:05
Akaryakıta ZAM! bekleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in İran'a karşı olası bir saldırısına dair yaptığı açıklamalarda, Tel Aviv’in hamlelerine tamamen karşı olmadığını ima etti. Beyaz Saray’dan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Biden, "Şu anda bunu tartışıyoruz" diyerek İsrail’in İran'a saldırısı hakkında net bir karşıt tutum sergilemedi. İsrail'in İran’ın petrol tesislerine saldırma ihtimali sorulduğunda Biden, bu konuyu görüştüklerini belirtti.

"İsrail'e izin vermiyoruz, tavsiye veriyoruz"

Biden’a, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırısına izin verilip verilmeyeceği sorulduğunda, "Biz İsrail’e izin vermiyoruz, tavsiye veriyoruz. Bugün bir şey olmayacak. Bununla ilgili daha sonra konuşacağız" ifadesini kullandı. Bu sözler, ABD’nin İsrail’in atacağı adımlara müdahil olup olmayacağı konusunda kafalarda soru işaretleri yarattı.

Petrol fiyatları hızla yükseldi

Biden’ın bu açıklamaları, petrol piyasalarında büyük yankı uyandırdı. Brent petrolün varil fiyatı, ABD Başkanı’nın açıklamalarının ardından yüzde 4,68 artarak 77,36 dolar seviyesine yükseldi. Aynı zamanda, Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 4,96’lık artışla 73,58 dolar oldu. Bu artışlar, küresel piyasalarda İran ile İsrail arasındaki gerginliğin bölgedeki petrol arzını etkileyebileceği endişelerini körükledi.

Orta Doğu’daki çatışmalar arz endişelerini artırdı

Petrol fiyatlarının yükselişindeki temel etken, Orta Doğu’da süregelen çatışmaların daha geniş alanlara yayılabileceği ve bu durumun küresel petrol arzını kesintiye uğratabileceği endişesi oldu. Bölgedeki çatışmaların arz üzerinde yaratabileceği riskler, enerji piyasalarında volatiliteyi artırırken, fiyatlarda yukarı yönlü bir hareketlenmeye sebep oldu.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz