ihh
diorex

Mülakat sonuçları neden tartışma konusu oldu? Sıralamalar neden açıklanmadı? Açıklanacak mı?

Yaklaşık 18 aydır öğretmen ataması yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı, 25 Ekim’de öğretmen adaylarının aylardır beklediği mülakat sonuçlarını açıkladı.

  • 31.10.2024 18:49
Mülakat sonuçları neden tartışma konusu oldu? Sıralamalar neden açıklanmadı? Açıklanacak mı?

Sonuçların açıklanmasının ardından pek çok öğretmen, adaletsiz olarak nitelendirdikleri mülakat puanları sebebiyle kontenjan dışı kaldıklarını söyledi.

Eğitim Sen, kimi şehirlerde adaylara blok şekilde KPSS puanına muadil bir puan verildiğini, kimi şehirlerde ise KPSS puanının çok yukarısında blok puanlar verildiğini açıklayarak süreci eleştirdi.

Ana muhalefet partisi CHP'den bir heyet, 29 Ekim akşamı meslek örgütleri ve bazı öğretmen adaylarıyla birlikte MEB binası önünde oturma eylemi başlattı.

Grup ertesi sabah Ankara Adliyesi’ne giderek Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tekin, 30 Ekim'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken "Tek bir torpil, tek bir kayırma olmaksızın mülakatları tamamladık" dedi.

Tekin, “Öğretmen arkadaşlarımızın mülakatlarla ilgili torpil, haksızlık yapıldığına dair tek bir düşünceleri varsa, gerekli itiraz sürecini yürütsünler, biz zaten gerekeni yaparız. Kimsenin eylem yapmasına gerek yok. Ellerinde malzeme olmayan insanlar, başkalarının duygularıyla oynuyorlar.”

Farklı il farklı bölgelerde ayrı standartlar

Eğitim Sen, basın açıklamasında iller bazında ortalama mülakat puanları arasında yüksek farklılıklar tespit edildiğini, mülakat komisyonlarının farklı il ve bölgelerde ayrı standartlar uyguladığını söyledi.

Eğitim Sen, şeffaf bir şekilde yapılmayan mülakat sisteminin objektif olmayan yöntemler barındırdığı ve iktidarın kadrolaşma aracı haline geldiği yorumunu yaptı.

BBC Türkçe’ye konuşan Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu da atama bekleyen öğretmen gruplarından binlerce veri topladıklarını söyleyerek, “Aynı yeterliliklere sahip adaylara farklı mülakat komisyonlarında farklı puanların verildiği net olarak görülmektedir” dedi.

Kuruoğlu, 245 farklı mülakat komisyonundan objektif ve adil bir puanlamanın çıkmasının mümkün olmadığını söyleyerek, şu tespitleri paylaştı:

“Genel olarak KPSS puanlarına yakın puanlama yapan komisyonların yanında, KPSS puanından çok yüksek mülakat puanı veren komisyonlar da bulunmaktadır. Bu farklılıklar KPSS puanı üzerine 20 puana kadar farklılaşmaktadır."

“Örneğin Türk Dili Edebiyatı branşında 519. sırada ve kontenjan içinde olan öğretmen mülakata Kayseri’de girdiğinde kontenjan dışında kalırken; İzmir'de, Tekirdağ'da, Eskişehir'de, Van'da veya Diyarbakır'da girseydi kontenjan içinde olacaktı."

“Çoğu komisyon işi ciddiyetsiz bir şekilde yürüttü ve adayların cevaplarını dinlemedi. Bu ülkenin her gencinin iyi eğitim alır çalışır ve çaba gösterirse hakkını alacağına ait güveni sarsılmış hatta ortadan kalkmıştır.”

KPSS’de 85 puan alarak kontenjana giren felsefe öğretmeni Sinan ise adaletsiz mülakat sonuçları sebebiyle kontenjan dışı kaldığını söylüyor:

"Her şey elimden alınmış gibi"

“Felsefe bölümüne verilen kontenjan 232 kişiydi, ben 136. sıradaydım. Her il, her komisyon kendisine göre bir puanlama standardı uyguladı. Kimi iller bol keseden puan verirken, kimi yerlerde KPSS puanına muadil bir puan verme eğiliminde oldu. Bizim aldığımız puanlar, girdiğimiz ile göre değişkenlik gösterdi.

“Kendimi sadece bu sınava adamıştım, sadece buna bel bağlamıştım. Her şeyim elimden alınmış gibi hissediyorum. Çok üzgünüm. Bir yol haritası da çizmedim çünkü çok emek vermiştim, bir sene KPSS masasında oturdum. O puanı alabilmek çok zordu.”

“Mülakat sırasında 5-10 dakika içeride kalanlar, hiçbir soruyu bilemediği için erken çıkanlar oldu ama hepsiyle aynı puanı aldım. Komisyonda üç kişi vardı; bir tanesi bilgisayar ekranına bakıyordu, biri uyukluyordu, sadece bir tanesine göz teması kurarak dersimi anlatabildim. Bizi eleyen mülakatta gösterdiğimiz performans değildi, mülakata girdiğimiz şehirdi.”

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz