Somali, gıda güvenliğini artırmak için 31 milyon dolarlık anlaşma imzaladı
Somali ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), gıda güvenliğini güçlendirmek ve kırsal alanlarda konut inşa etmek amacıyla 31,22 milyon ABD doları tutarında bir anlaşma imzaladı.
Kırsal Geçim Dayanıklılığı Programı, üretkenliklerini, gelirlerini ve beslenme güvenliklerini sürdürülebilir bir şekilde artırarak kırsaldaki küçük çiftçilerin yaşamlarını iyileştirecek.
IFAD başkanı Alvaro Lario, Somali'deki kırsal kalkınmanın onlarca yıldır süren çatışmalar, çevresel bozulma ve sınırlı altyapının yanı sıra kuraklık ve sel döngülerinden kaynaklanan çok sayıda zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Lario yaptığı ortak açıklamada, "İklim değişikliğinin arttığı bu dönemde, kırsal bölgelerdeki en yoksul ve en savunmasız kişilerin geride kalmamasını sağlamak için Somali'deki yatırımımızı artırmak çok önemli." dedi.
IFAD, programın Somali'nin onlarca yıldır süren çatışmaların, çevresel bozulmanın ve yetersiz fonlanan altyapı ve tarımsal üretkenliğin etkilerini gidermeye yönelik çabalarını destekleyeceğini söyledi.
Somali Tarım ve Sulama Bakanı Mohamed A. Hayir, programın ülke için hayati önem taşıdığını ve iklime dayanıklı tarım yoluyla kırsal geçim kaynaklarını dönüştürmeyi amaçladığını söyledi.
Hayir, "İklim değişikliğinin zorluklarına rağmen gıda güvenliği ve refahı elde etmek için kırsal kesimdeki yoksulların beceri ve işlerle donatılmasına yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.
Proje, sekiz yıl içinde 30 bin Somalili haneye ulaşmayı amaçlıyor ve iklim değişikliği ve çatışmalarla ilgili zorluklar nedeniyle artan risklerle karşı karşıya olan başta kadınlar ve gençler olmak üzere en savunmasız gruplara öncelik veriyor.
IFAD'a göre projenin amacı Somali'nin tarım sektöründeki karmaşık zorlukları ele almak ve tarımsal faaliyetler için hayati önem taşıyan toplum temelli su altyapısı yatırımları yoluyla iklim değişikliğinin kötüleştirdiği su kıtlığına çözüm bulmaya odaklanıyor. Program, çiftçilik yöntemlerini güncelleyerek, pazara erişimi geliştirerek ve mahsul ve hayvancılık değer zincirleri boyunca mali destek sunarak tarımsal verimliliği artırmayı amaçlıyor.