diorex
sampiyon

Mardin'de İşitme engelli kadınlar işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor

Mardin'de işitme ve konuşma engelli kadınlar müftülük kursunda hem Kuran-i Kerim hem de dini terimleri öğreniyor. Mardin Müftülüğü İşitme Engelliler Koordinatörü ve Gurbet Yay Kuran Kursu Öğreticisi Nazan Ağalday, "Kadınlar burada iletişim kurabildikleri, kendilerini ifade edebildikleri bir ortam görüyorlar." dedi İşitme Engelli Sevgi Şahkulubey Yağcı, ise "Kursta işitme engelli kardeşlerimin olması ve hocanın da bu dili bilmesi benim için çok iyi oldu." diye konuştu

  • 27.04.2025 11:14
Mardin'de İşitme engelli kadınlar işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor

Merkez Artuklu ilçesinde Artuklu Müftülüğüne bağlı Gurbet Yay Kursu'nda işitme ve konuşma engellilere yönelik Kuran-ı Kerim ve dini terimler eğitimi veriliyor.

Kursa gelen kadınlar burada hem dini terimleri öğreniyor, hem de arkadaşlarıyla vakit geçiriyor.

Kurs kapsamında 4 işitme engelli kadın haftanın 2 günü toplam 6 saat eğitim alıyor.

Mardin Müftülüğünde işitme Engelliler Koordinatörü ve aynı zamanda Gurbet Yay Kur'an Kursunda öğretici olan 43 yaşındaki Nazan Ağalday, 2016 yılından beri İşitme engelli kadınlara eğitim verdiğini söyledi.

Kursta çeşitli eğitimler verdiklerini belirten Ağalday, "Gurbet yay kuran kursunda hanımlara yönelik ihtiyaç odaklı eğitimin yanı sıra işitme engellilere yönelik eğitimlerimizde devam etmektedir. Ayrıca gençliğe yönelik eğitimlerimizde devam ediyor. Çeşitli eğitimlere yer vermeye çalışıyoruz. Yaz döneminde çocuklara eğitim vererek bu eğitimlere devam ediyoruz." diye konuştu

İşitme engellilere Kuran-ı Kerim öğretiminin yanı sıra dini terimler konusunda da eğitim verdiklerini vurgulayan Ağalday, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 'Dualar ve Sureler' kitabından da kadınlara dua ve sure ezberi yaptırdıklarını belirtti.

Ağalday, "Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl bize yeni materyaller hazırlayıp gönderiyor. Biz de bunları derslerimizde kullanmaya ve uygulamaya özen gösteriyoruz. Ayrıca kursumuzda işaret diliyle Elif-Ba kitaplarımızda mevcut. Bu kitapla Elif-Ba öğrenen öğrencimiz daha sonra Kur'an-i Kerim'i kolaylıkla el yardımıyla okuyabiliyor." ifadelerini kullandı

Kurstaki öğrenci sayısının değişebildiğini anımsatan Ağalday, 10 öğrenci ile başlayan kursta bazı kadınların çalışma sahasına girdikleri için eğitimlerine ara verdiklerini, ve şu anda 4 öğrenciyle eğitimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

Kursa başvurup burada eğitim gören işitme engelli kadınlardan 'Burada nefes aldık' dönütlerini çok duyduğunu anımsatan Ağalday, şunları kaydetti:

"Kadınlar burada iletişim kurabildikleri, kendilerini ifade edebildikleri bir ortam görüyorlar. Benim yani hocalarının da bu dili biliyor ve konuşuyor olmam, konuşan insanlarla aralarındaki iletişimi sağlıyor olmam onlar için büyük bir avantaj. Onlara yardımcı oluyorum. Dışarda çok zorlanıyoruz. Kurs onlar için bir buluşma yeri, sosyal aktivite alanı gibi düşünebiliriz. Sosyo kültürel açıdan bu kurs onlar için büyük bir nimet. Kuran-i Kerim’in yanında biz dini ibadetleri de onların yapabilecekleri şekilde daha kısa ve özgün anlayacakları kadar öğretmeye çalışıyoruz. Örneğin namaz öğrettiğimiz zaman okuyacakları zor sureler değil de daha kolay ezber yapabilecekleri daha kısa surelerle bunları yapmalarını ve uygulamalarını sağlıyoruz."

Kurslarında eğitim gören kadınların ailelerinden de çok olumlu dönütler aldığını ifade eden Ağalday, "Burada eğitilen bir çocuk oluyorlar aslında hem aileyle nasıl konuşulacağını, anne baba ilişkisini sadece kuranı kerim ve dini eğitim vermiyoruz. Onlara toplulukta nasıl oturulması, nasıl kalkması gerektiğini, bir suyu, bir çayı nasıl ikram etmeleri gerektiğini yani ahlaki kuralları da bazı çerçeveler içerisinde onlara öğretiyoruz. Aileleri de bu durumdan oldukça memnun ve bize teşekkürlerini iletiyorlar. " dedi

42 yaşındaki İşitme Engelli Elif Çaybugün, öğreticisi yardımıyla verdiği röportajda kursa Kur’an-i Kerim, dini kavramlar ve namaz, hac, Zekat gibi ibadetleri öğrenmeye geldiğini söyledi.

Çaybugün, dışarda işitme engelli bir birey olmanın zor olduğunu, kursta arkadaşlarıyla beraber keyifli vakit geçirdiğini kaydetti.

40 yaşındaki İşitme Engelli Hamdiye Çamurdaş ise kursu çok sevdiğini ve arkadaşlarıyla birlikte güzel vakit geçirdiğini ve onlarla kardeş gibi olduğunu söyledi.

52 yaşındaki Sevgi Şahkulubey Yağcı’da kursa dini vecibelerini yerine getirmeye geldiğini ifade etti.

Yağcı, “Konuşanlarla beraber biz çok zorlanıyoruz. Kursta benim gibi işitme engelli kardeşlerimin olması ve hocanın da bu dili bilmesi benim için çok iyi oldu.” diye konuştu

41 yaşındaki işitme engelli Güler Kürşat’ta kursta dini terimleri öğrendiğini, arkadaşları ve hocasını çok sevdiğini dile getirdi.

ÖZEL HABER

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz