Clifford T. Morgan kimdir? Clifford T. Morgan kitapları ve sözleri
Yazar Clifford T. Morgan hayatı araştırılıyor. Peki Clifford T. Morgan kimdir? Clifford T. Morgan aslen nerelidir? Clifford T. Morgan ne zaman, nerede doğdu? Clifford T. Morgan hayatta mı? İşte Clifford T. Morgan hayatı...
Yazar Clifford T. Morgan edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Clifford T. Morgan hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Clifford T. Morgan hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Clifford T. Morgan hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Clifford T. Morgan kimdir?
Clifford T. Morgan Kitapları - Eserleri
- Psikolojiye Giriş
Clifford T. Morgan Alıntıları - Sözleri
- Birçok kişi bir psikolog ile psikiyatr arasındaki farkı karıştırır. Bu karıştırma anlaşılabilir, çünkü her ikisi de çoğu kez benzer işler yaparlar. Yani, psikolojik sorunları olan kişileri tedavi ederler. İkisi arasındaki en belirgin fark, klinik psikoloğun normal olarak Bilim Doktoru (Ph. D.) derecesi, psikiyatrın ise Tıp Doktoru (M. D.) derecesi olmasıdır. Bu farka göre psikoloğun tıp eğitimi yoktur ve bu yüzden tıbbi tedavi (ilaçlar, ameliyat ve benzeri terapi çeşitleri) uygulayamaz. Aynı zamanda bir tıbbi bozukluğun olması halinde hastanın bir psikiyatr tarafından görülmesi gerekir. Ayrıca bir hastayı ancak bir psikiyatr hastane bakımına ve tedavisine alabilir. Öte yandan iyi eğitildiklerinde her ikisi de aynı ustalıkla psikoterapi uygulayabilirler. Başka bir farklılık, çok açık olmasa da, psikologların araştırma alanında genellikle daha iyi eğitilmiş olmalarıdır ve edegen (active) olarak araştırma yapan psikolog sayısı çok daha fazladır. (Psikolojiye Giriş)
- Psikoanaliz 1885 ve 1939 yılları arasında Sigmund Freud (1856-1939) tarafından ortaya atılmış ve geliştirilmiştir. Nevrotik hastalarla ilişkilerinden edindiği izlenim ve bilgilere dayanarak Freud bir tür tedavi yöntemi ve kişilik kuramı geliştirmeye çalışmıştır. “Psikoanaliz” sözcüğü esas olarak Freud'un tedavi yönte-mine verilen isim olmakla beraber, kuramına ilişkin olarak da kullanılmaktadır. Söz konusu tedavi serbest çağrışım'ı (free association) vurgular. Buna göre hasta özgürce aklına ne gelirse düşünür veya söyler. Psikoanalist, hastanın sorunlarının kaynaklarını çözümlemede ve anlamada bu serbest çağrışımları kullanır. Freud'un oldukça karmaşık olan kişilik kuramı, çoğu kez kişinin kendinin ve diğerlerinin de farkında olmadığı, bastırılmış güdülerin rolünü vurgular. Genellikle adlandırıldığı şekliyle bu bilinçaltı güdüler çeşitli şekillerde ortaya konur. (Psikolojiye Giriş)
- Kaç yaşında olduğunu bilmeseydin kaç yaşında olurdun? (Psikolojiye Giriş)
- Eğer ana-babalar ve diğer insanlar iki cinsten farklı davranışlar beklerlerse, bu tür davranışların kazanılması olasıdır. Başarı güdüsü buna bir örnek olabilir. Amerikan kültüründe erkekler ve kadınlardan farklı dereceler ve türlerde başarı beklenmektedir. Bunun sonucu olarak kadınlar ve erkekler farklı başarı güdüleri mi geliştirirler? Matine Horner (1972) tarafından yapılan bazı araştırmalar kadınların, başarının kadınsı özelliklerini azaltacağı korkusuyla başarıdan kaçınmaya güdülenebileceklerine işaret etmektedir. (Psikolojiye Giriş)
- Öğrenme, tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen oldukça devamlı bir değişikliktir. (Psikolojiye Giriş)