dedas
Turkcella

Yevgeni Yevtuşenko kimdir? Yevgeni Yevtuşenko kitapları ve sözleri

Rus Roman Yazarı, Şair Yevgeni Yevtuşenko hayatı araştırılıyor. Peki Yevgeni Yevtuşenko kimdir? Yevgeni Yevtuşenko aslen nerelidir? Yevgeni Yevtuşenko ne zaman, nerede doğdu? Yevgeni Yevtuşenko hayatta mı? İşte Yevgeni Yevtuşenko hayatı... Yevgeni Yevtuşenko yaşıyor mu? Yevgeni Yevtuşenko ne zaman, nerede öldü?

  • 26.08.2022 00:00
Yevgeni Yevtuşenko kimdir? Yevgeni Yevtuşenko kitapları ve sözleri
Rus Roman Yazarı, Şair Yevgeni Yevtuşenko edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Yevgeni Yevtuşenko hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Yevgeni Yevtuşenko hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Yevgeni Yevtuşenko hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Yevgeni Aleksandroviç Yevtuşenko

Doğum Tarihi: 18 Temmuz 1933

Doğum Yeri: Rusya(SSCB)

Ölüm Tarihi: 5 Mart 1992

Ölüm Yeri:

Yevgeni Yevtuşenko kimdir?

Yevgeni Aleksandroviç Yevtuşenko (Rusça: Евгений Александрович Евтушенко) (d. 18 Temmuz 1933, Zima, İrkutsk, Rus SFSC,SSCB), Stalin sonrası şairler kuşağının önde gelen temsilcisi Rus şair.

Stalin sonrası kuşağın sanatsal özgürlüklerin genişletilmesi ve edebiyatın siyasal ölçütler yerine estetik değerlere dayandırılması için yürüttüğü mücadele, 1950'lerin sonlarıyla 1960'larda yönetimin sanatçılar üzerindeki denetiminin gevşemeye başladığına işaret eder.

Çocukluğu Moskova'da ve Trans-Sibirya Demiryolu üzerindeki küçük bir kasabada geçen Yevtuşenko ilk önemli öykülü şiir yapıtı Stantsiya Zima'da (1956; Zima Kavşağı, 1985) bu kasabayı betimledi. Moskova'daki Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde öğrenim gördü. Yayımlanmasına Stalin'in ölümünden sonra izin verilen şiirleriyle halkın sevdiği bir şair oldu. İlk devrimci şairlerden Vladimir Mayakovski ve Sergey Yesenin'in taşkın, yer yer argo yüklü şiir dilini yeniden canlandırdı; ayrıca aşk, kişisel sorunlar gibi Stalin döneminde ele alınması hoş karşılanmayan konularda şiirler yazdı. Yaklaşık 34 bin Ukraynalı Yahudinin Nazilerce katledilişini konu alan Baby Yar (1961; Babi Yar, 1966, 1985) adlı şiir kitabında SSCB'deki Yahudi düşmanlığını da eleştirdi. ABD ve Avrupa'ya çeşitler geziler yaptı; bu gezileri sırasında şiirlerini topluluklar önünde okudu. 1963'te Paris'te otobiyografik nitelikteki Yaşantım (1968/ Erken Yazılmış Bir Yaşam Öyküsü, 1985) adlı yapıtını yayımlamasından sonra ülkesinde baskıya uğradı. Ama SSCB'ye ışık sağlayan bir elektrik santralinin kurulduğu Sibirya simgesiyle Rusya tarihi boyunca bir sürgün yeri sayılan Sibirya simgesini karşılaştırdığı, son derece coşkulu bir dizi şiirinden oluşan Bratskaya GES (1965; Bratsk İstasyonu) adlı yapıtını yayımlamasının ardından saygınlığını yeniden kazandı.

ABD üzerine ilk şiirlerinden derlenen Özgürlük Heykelinin Derisinin Altında adlı oyunu 1972'de Moskova'da sahnelendi. 1978'de tiyatro oyunculuğuna başladı, 1981'de fotoğraflarından oluşan kitabını, ertesi yıl da ilk romanını yayımladı. 1984'te Ardabiola adlı bir novella yazdı. 1986'da Etruria Şiir Ödülü'ne layık görüldü.

Sovyetler Birliği'nin son dönemlerinde Gorbaçov'u, ardından Yeltsin'i destekledi. Ancak, daha sonra Çeçenistan Savaşı nedeniyle ona tavır aldı.

Türkçeye çevrilen öbür yapıtları arasında Pearl Harbour (1967) ve Yagodniye mesta (1982; Yaban Yemişleri, 1987) vardır.

Yevgeni Yevtuşenko Kitapları - Eserleri

  • Yaban Yemişleri
  • Zima Kavşağı
  • Babi Yar
  • Pearl Harbor
  • Yaşantım
  • Erken Yazılmış Bir Yaşam Öyküsü

Yevgeni Yevtuşenko Alıntıları - Sözleri

  • "Şiir yaşamın yoğunlaştırılmış şeklidir " (Yaşantım)
  • Belki hep yenmeyi, kurmayı öğrendik, ama çocuklarımızı bizden uzaklaştırmaya önleyecek sözleri söylemeyi öğrenemedik.. (Yaban Yemişleri)
  • söylemişim söylememem gerekenleri, söylemem gerekenleri söylememişim. (Babi Yar)
  • Yürüdüğü her sokak, gördüğü her pencere bir dünya. (Yaban Yemişleri)
  • Ne ki ,jack London un romanı Martin Eden 'i masamın üstünden hiç eksik etmezdim ..ilk sayfaları benim için sürekli bir esinlenme ve destek kaynağı idi .. O zamanlar kitabın özünü o ilk sayfalarda bulurdum ..Şimdi sonunu daha çok seviyorum (Yaşantım)
  • Köksüz kalan her şey çürür. (Yaban Yemişleri)
  • Büyüklerimiz iyi uyarılar verelim derken çoğu kez bizi kötü yola itiyorlar. (Yaban Yemişleri)
  • Tarasov hangi şairleri sevdiğimi sordu ..Yutkundum . "Mayakovski". "Iyi ama yetmez ..Pasternak'ı biliyor musun? "Biliyorum " "Saçmalama ,bilemezsin .Bildiğini sansan da bilemezsin .Dinle bak !" (Yaşantım)
  • bu koskoca dünyada bir gün ölürsem dünyanın en mutlusu olarak öleceğim. (Babi Yar)
  • ''... ve ileride çocuklarımız, öğrencilerimiz bağışladık diye o kusurları, bizi bağışlamazlar.'' (Babi Yar)
  • Düşününce gerçek ve gerçek olmayanı, tüm başkalaşımlarını doğru ile doğru olmayanın, şunu anladım: Suçlu bizleriz. Suçluyuz bir yığın küçük öfkelerden, kof dizelerden, saymakla bitmez, sıkıcı, cafcaflı laflardan ve papağanca söylevlerden Sonu gelmez düşünceler bunlar... İki türlü aşık vardır. Dalkavuklukla saklar her kusuru birincisi, dalkavukluklar, bağışlamalar ve tutkulu özlemler içinde görmez onu öteki. (Zima Kavşağı)
  • Aylak aylak dolaşıyorum başkent kalabalığında Nisan neşesi akıyor adımlarımın altında, mantıksızlığım utanç verici ve gençliğim bağışlanmaz. (Zima Kavşağı)
  • Ciğerlerindeki hava gibi bırakıp gider bir sevgili – son kuru kar taneleri ortasında çıtırdıyan, buzdan bel vermiş kara dallar arasındaki buhar gibi. Bir daha soluyamazsınız onu geri. (Zima Kavşağı)
  • … Düğümü çözmekte güçlük mü çekiyor? Kesip atacak. Ama ben, ne düğümü çözebildim, ne de kesip atabildim. (Zima Kavşağı)
  • Aynı keyfi alırım kışın kayak kaymaktan ve bütün geceler dize peşinde koşmaktan. Severim suratına gülmeyi düşmanlarımın nasıl seversem teslim olmayı bir kadına. Çılgınca kitap okurum ve odun taşırım. Hüzünlüyüm ama ateşliyimdir aynı zamanda. Yalayıp yutarım soğuk karpuzu ağustos ayında. Şarkı söylerim, içerim ve ölüm gelmez aklıma ve açıp kollarımı sereserpe uyurum çayırlarda. Bir gün ölürsem eğer şu cânım görkemli dünyada kendimi bunca diri duyumsamanın keyfinden öleceğim. (Zima Kavşağı)
  • Eflatundan Kafkaya ve joyce'a kadar herşeyi ezbere bilip bunların üzerine saatler geçirebilen kişi değil ..yüreğini cümle aleme açık tutabilendir. . (Yaşantım)
  • "Sonu gelmez yolumda koştum durdum, Kovaladım gecenin gölgesini . Ey, rastgele tanıdığım kadın, Yarın unutmak için mi sevdin beni..?" (Yaşantım)
  • Hiçbir baba oğluna dahi olmayı öğretemez. Çünkü dahi olmak öğrenilmez. Ama eğer bir baba alçak değilse, hiç olmazsa oğluna alçak olmamayı öğretebilir.. (Yaban Yemişleri)
  • Arkasından karalasınlar istedikleri kadar; güçsüzlere göre değildir aşk. Satın alınmış değil, çalınmış elmaların o güzelim kokusu vardır her aşkta. (Zima Kavşağı)
  • nerede toprak varsa, saban sürmek de tohum atmak da aynıdır orada... (Babi Yar)

Yorum Yaz