Wade Davis kimdir? Wade Davis kitapları ve sözleri
Antropolog, Yazar, Fotoğrafçı, Etnobotanist Wade Davis hayatı araştırılıyor. Peki Wade Davis kimdir? Wade Davis aslen nerelidir? Wade Davis ne zaman, nerede doğdu? Wade Davis hayatta mı? İşte Wade Davis hayatı...
Antropolog, Yazar, Fotoğrafçı, Etnobotanist Wade Davis edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Wade Davis hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Wade Davis hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Wade Davis hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi: 14 Aralık 1953
Doğum Yeri: Kanada -
Wade Davis kimdir?
Antropolog, etnobotanist, film yapımcısı ve fotoğrafçı olarak pek çok ödül kazanan Davis’in çalışmaları arasında özellikle Kuzey ve Güney Amerika’daki yerel kültürler ve psikoaktif bitkilerin geleneksel kullanımı ve inançları yer almaktadır. Yazıları ve fotoğrafları Globe and Mail, Maclean’s, Newsweek, National Geographic, Wall Street Journal ve Washington Post gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır. Davis şu anda Washington D.C.’deki National Geographic Society bünyesinde Explorer-in-Residence görevini yürütmekte, geri kalan zamanlarını da Kanada’da Kuzey British Columbia’da geçirmektedir.
Wade Davis Kitapları - Eserleri
- Yol Bilenler
Wade Davis Alıntıları - Sözleri
- “Hepimiz aynı dili konuşsaydık, dünya daha iyi bir yer olmaz mıydı? İletişim kolaylaşınca birbirimizle daha rahat anlaşmaz mıydık?” Buna her zaman şu cevabı veririm: “Harika bir fikir, ama yeter ki bu evrensel dil Haida, Yoruba, Lakota, İnuit ya da San dili olsun.” İşte o zaman, insanlar anadillerini konuşamamanın nasıl bir şey olduğunu biraz olsun anlayıverir. (Yol Bilenler)
- Eğer okyanusu okuyabilirsen, zihninde adayı görebilirsen, hiçbir zaman kaybolmazsın. (Yol Bilenler)
- Batı'da zaman altın gibidir. Onu ya değerlendirir ya da kaybedersiniz; ya harcar ya da yeteri kadar sahip olmazsınız. Oysa Barasana dilinde zaman anlamına gelen bir sözcük yoktur. (Yol Bilenler)
- Bilim, bilgi edinme yollarından ancak bir tanesidir ve amacı da mutlak hakikatler ortaya koymak değil, olgulara dair daha iyi düşünme yolları konusunda ilham vermektir. (Yol Bilenler)
- “Eğer okyanusu okuyabilirsen, zihninde adayı görebilirsen, hiçbir zaman kaybolmazsın.” (Yol Bilenler)
- Öjenik, "iyi doğmuş" anlamına gelir. Yirminci yüzyıl başlarında gelişen bu akım, insanlığın gen havuzunu iyileştirmek amacıyla sağlıklı ve dinç bireylerin seçilmesini öngörmüştü. 1920'lere gelindiğinde bu ideal, cebri sterilizasyona ve anormalliklerin ayıklanmasına yönelik bir gerekçeye dönüştürüldü. Şayet seçerek ıslah etme yoluyla gen havuzu iyileştirilebiliyorsa, aynı amaca istenmeyen öğeleri havuzdan atarak da ulaşılabilirdi. İleride Almanların milyonlarca masum insanı sistemli bir şekilde katledip öldürmesine gerekçe sağlayan da işte bu çarpık bilimsel ilkeydi. (Yol Bilenler)
- Sezgisel akıl kutsal bir lütuf, rasyonel akılsa sadık bir hizmetkardır. Yarattığımız toplumlar, hizmetkara saygı göstereyim derken lütfu unutmuştur. (Yol Bilenler)
- İlk göç dalgası ta 50.000 yıl önce Asya kıyılarını takip edip kıtanın altından dolaşarak Avustralya'ya ulaştı. İkinci bir göç dalgası da Ortadoğu'yu katederek kuzeye yöneldi, sonra doğuya döndü ve 40.000 yıl önce bir kere daha bölünerek güneyde Hindistan'a, batı ve güneyde Güneydoğu Asya'dan geçerek Çin'in güney kısımlarına ve kuzeyde Orta Asya'ya yerleşti. Sonraları Orta Asya'dan, dünyanın en büyük kıtasının göbeğindeki azametli dağlardan başlayan iki göç dalgası sonucu insan toplulukları (30.000 yıl önce) Avrupa'ya ve 20.000 yıl önce de doğuda Sibirya'ya yerleşti. Nihayet, 12.000 yıl kadar önce, Ortadoğu'dan Güneydoğu Avrupa'ya doğru yeni bir göç dalgası gerçekleşirken, kimi insan toplulukları Çin'i katederek kuzeye yöneldi, küçük bir avcı-toplayıcı grubu Beringia denen kara köprüsünden geçerek Amerika kıtasına ilk defa ayak bastı. 2000 yıl içinde de bu insanların soyundan gelenler Tierra del Fuego'ya ulaştı. Afrika'daki mütevazı anavatanlarından yola çıkan atalarımız, 2500 nesil süren bir yolculuktan, 40.000 yıl boyunca gerçekleşen bir göçten sonra dünyanın tamamını mesken edindi. (Yol Bilenler)
- Bilim, bilgi edinme yollarından ancak bir tanesidir ve amacı da mutlak hakikatler ortaya koymak değil, olgulara dair daha iyi düşünme yolları konusunda ilham vermektir. (Yol Bilenler)
- Mağara sanatı huzursuzluğumuzun ortaya çıkışına, insanı o günden bugüne dek hayal kurmaya sevk eden amansız anlam arayışına da işaret eder. Son 50.000 yıldır tür olarak yaşadığımız bütün varoluşsal deneyim şu iki sözcüğe indirgenebilir: nasıl ve niçin. Bütün sorgulamaların hareket noktası ve kültürleri billurlaşmış bir halde etrafına toplayan içgörü parçaları işte bunlardır. (Yol Bilenler)