diorex
fair play

Tsunetomo Yamamoto kimdir? Tsunetomo Yamamoto kitapları ve sözleri

Japon Samuray, Savaş Sanatları Ustası Tsunetomo Yamamoto hayatı araştırılıyor. Peki Tsunetomo Yamamoto kimdir? Tsunetomo Yamamoto aslen nerelidir? Tsunetomo Yamamoto ne zaman, nerede doğdu? Tsunetomo Yamamoto hayatta mı? İşte Tsunetomo Yamamoto hayatı... Tsunetomo Yamamoto yaşıyor mu? Tsunetomo Yamamoto ne zaman, nerede öldü?

  • 06.06.2022 19:00
Tsunetomo Yamamoto kimdir? Tsunetomo Yamamoto kitapları ve sözleri
Japon Samuray, Savaş Sanatları Ustası Tsunetomo Yamamoto edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Tsunetomo Yamamoto hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Tsunetomo Yamamoto hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Tsunetomo Yamamoto hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Yamamoto Jōchō, 山本 常朝

Doğum Tarihi: 30 Temmuz 1659

Doğum Yeri: Japonya

Ölüm Tarihi: 21 Kasım 1719

Ölüm Yeri:

Tsunetomo Yamamoto kimdir?

Yamamoto Tsunetomo, 18. yüzyılda, efendisi Mitsushige Nabeshima'nın buyruğu altında Japonya'da yaşamış bir samuraydır. Efendisinin ölümünden sonra her samuray gibi tsuifuku yapmak istemiş fakat efendisi bunu ölmeden önce yasakladığı ve kendisi de efendisiyle aynı kaderi paylaşmaktansa onun vasiyetini yerine getirmenin daha doğru olacağını düşündüğü için bundan vazgeçmiştir. Zaten bir yıl sonra da samurayların tsuifuku yapması shogunluk tarafından da yasaklanmıştır. Efendisinin ölümünden sonra samuraylığı bırakan Yamamoto eşiyle beraber yarı-inzivaya çekilmiş ve saçlarını kazıtarak Budist rahibi olmak üzere bir kulübede yaşamaya başlamıştır.

Bu dönemde kendisini ziyaret eden genç bir samurayla, samuraylık ve felsefesi üzerine yaptığı sohbetler genç samuray tarafından not edilerek ölümünden yaklaşık üç yıl önce derlenerek Hagakure adıyla kitaplaştırılmıştır.

Yamamoto Tsunetomo yaklaşık 20 yıl samuraylık yapmasına rağmen hiçbir savaşa katılmamıştır. Hagakure'de anlattığı düşünceleriyse neredeyse yüzyıl öncesine ait düşüncelerdi ve Japon düşünce tarihine belirgin bir etki yaptıkları söylenemez

Tsunetomo Yamamoto Kitapları - Eserleri

  • Hagakure: Saklı Yapraklar
  • Hagakure Samurayın El Kitabı
  • Hagakure "Savaşçının Yüreği"

Tsunetomo Yamamoto Alıntıları - Sözleri

  • Bildiğinde bile sormak nezakettir, bilmediğinde sormak kuraldır. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • "Hepimiz yaşamayı severiz. Sevdiğimiz şeylerde de anlamlar buluruz. Ama ilkelerden ayrılarak yaşamak korkaklıktır." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • "Bir gün öleceğimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm çok uzakta bir geçitmiş gibi gözüküyor." (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Sıkıntılı durumlarla karşılaşıldığında, kişinin kaygıya düşmeyeceğini söylemek mümkün olmaz. Sıkıntılı zamanlarda, insan cesurca ve neşeyle öne doğru atılmalıdır. Bu, tek bir engeli aşmak ve 'Su ne kadar fazlaysa tekne de o kadar yükselir,' sözüyle değinilmek istenene benzemektedir. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • "Hepimiz yaşamayı severiz. Sevdiğimiz şeylerde de anlamlar buluruz. Ama ilkelerden ayrılarak yaşamak korkaklıktır." (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Birgün ölecegimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm, çok uzakta bir gecitmiş gibi gözüküyor. Bu üstünkörü bir düşünce değil mi? Itibarsiz ve sadece rüyada olan bir şaka. Bu şekilde düşünülmediği için dikkatsizliktir. Bir yere kadar ölüm kapıda olacağından, kişi yeterince efor sarf etmeli ve acele davranmalıdır. '1615 yılında ölümünün yakılarak olması gerektiğine karar verilen bir samuray'. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • " Yaşasan da, ölsen de sağ kalmayacaksan, yaşama! " (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • "Başkalarını yenmeyi bilmem, kendimi yenmeyi bilirim." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Amaçsız bir biçimde yaşama arzusu korkaklıktır. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • 'Bir yaşın ruhu' denilen şeyin kişinin tekrar dönüp de yasayamayacağı anlar olduğu söylenir. Bir ruh, aşama aşama dünya sona yaklaştığından dolayı boşa harcanır. Yani bir yılda yalnızca yaz ve kış yaşanmaz. Tek bir gün de bu misale benzer. (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • 'Bir yaşın ruhu' denilen şeyin kişinin tekrar dönüp de yasayamayacağı anlar olduğu söylenir. Bir ruh, aşama aşama dünya sona yaklaştığından dolayı boşa harcanır. Yani bir yılda yalnızca yaz ve kış yaşanmaz. Tek bir gün de bu misale benzer. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • "Bir gün öleceğimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm çok uzakta bir geçitmiş gibi gözüküyor." (Hagakure "Savaşçının Yüreği")
  • Çin'de ejderha resimlerini seven ve bu resimlere tıpatıp uygun olarak bütün elbise ve eşyalarını süsleyen birisi vardı. Ejderhalara olan bu derin sevgisi, Kralın da ilgisini çekmişti. Ama bir gün penceresinde gerçekten bir dragon gördüğünde bu adamın korkudan öldüğü söylenir. Bu, hep kendinden büyük sözler eden fakat hakikatle yüz yüze geldiğinde farklı davranan birisinin öyküsüdür. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • Birgün ölecegimizi bilsek de diğerlerinin bizden önce hayattan ayrılacağını ve bizim yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ölüm, çok uzakta bir gecitmiş gibi gözüküyor. Bu üstünkörü bir düşünce değil mi? Itibarsiz ve sadece rüyada olan bir şaka. Bu şekilde düşünülmediği için dikkatsizliktir. Bir yere kadar ölüm kapıda olacağından, kişi yeterince efor sarf etmeli ve acele davranmalıdır. '1615 yılında ölümünün yakılarak olması gerektiğine karar verilen bir samuray'. (Hagakure: Saklı Yapraklar)
  • Çin'de ejderha resimlerini seven ve bu resimlere tıpatıp uygun olarak bütün elbise ve eşyalarını süsleyen birisi vardı. Ejderhalara olan bu derin sevgisi, Kralın da ilgisini çekmişti. Ama bir gün penceresinde gerçekten bir dragon gördüğünde bu adamın korkudan öldüğü söylenir. Bu, hep kendinden büyük sözler eden fakat hakikatle yüz yüze geldiğinde farklı davranan birisinin öyküsüdür. (Hagakure Samurayın El Kitabı)
  • Sıkıntılı durumlarla karşılaşıldığında, kişinin kaygıya düşmeyeceğini söylemek mümkün olmaz. Sıkıntılı zamanlarda, insan cesurca ve neşeyle öne doğru atılmalıdır. Bu, tek bir engeli aşmak ve 'Su ne kadar fazlaysa tekne de o kadar yükselir,' sözüyle değinilmek istenene benzemektedir. (Hagakure: Saklı Yapraklar)

Yorum Yaz