dedas
Turkcella

Tiziano Terzani kimdir? Tiziano Terzani kitapları ve sözleri

Gazeteci / Yazar Tiziano Terzani hayatı araştırılıyor. Peki Tiziano Terzani kimdir? Tiziano Terzani aslen nerelidir? Tiziano Terzani ne zaman, nerede doğdu? Tiziano Terzani hayatta mı? İşte Tiziano Terzani hayatı... Tiziano Terzani yaşıyor mu? Tiziano Terzani ne zaman, nerede öldü?

  • 18.08.2022 04:00
Tiziano Terzani kimdir? Tiziano Terzani kitapları ve sözleri
Gazeteci / Yazar Tiziano Terzani edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Tiziano Terzani hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Tiziano Terzani hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Tiziano Terzani hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 14 Eylül 1938

Doğum Yeri: Floransa, Firenze, İtalya

Ölüm Tarihi: 28 Temmuz 2004

Ölüm Yeri: Orsigna, Pistoia, İtalya

Tiziano Terzani kimdir?

1938 yılında Floransa'da doğdu. 1971 yılından başlayarak, otuz yıl boyunca Alman Der Spiegel Dergisi'nde Asya muhabiri olarak çalıştı, 80'li yılların ortalarından itibaren La Republica, Corriere della Sera, L'Espresso ve Alisei gibi İtalyan dergi ve gazetelerinin muhabirliğini yaptı. İlk kitabı olan Leopar Kürkü (1973) savaş muhabiri olarak gittiği Vietnam'da tuttuğu güncesidir. 1975 yılında Saygon'da kalan ve komünistlerin iktidarı ele geçirişine tanık olan pek az yabancı gazeteciden biridir. Bu deneyimini Giai Phong (Saygon'un Kurtuluşu) adlı kitapta anlatmıştır. Hong Kong'ta geçirdiği 4 yılın ardından ailesiyle Pekin'e yerleşen Terzani, Vietnam müdahalesi sonunda Phnom Penh'e dönen ilk muhabirlerden oldu ve bunu Holocaust in Kambodscha kitabında yazdı. Devrim karşıtı çalışma yaptığı gerekçesiyle sınır dışı edildiği Çin'de geçirmiş olduğu uzun yıllarına dair gözlemlerini ise Yasak Kapı (1985) adlı kitabında yansıttı. İyi Geceler Bay Lenin adlı kitabını 1992 yılında Sibirya'dan izlediği SSCB'nin çöküşüne dayanarak yazmıştır. Yazar olan eşi Alman Angela Staude ve iki çocuğu ile birlikte 1994'te Hindistan'a yerleşen Terzani, 1995 yılında okura sunduğu Bir Kahin Bana Dedi Ki adlı yapıtında, eğer uçak yolculuğu yaparsa hayatını kaybedeceği yolundaki bir kehanet üzerine uçağa binmeden sürdürdüğü muhabirlik yaşantısını dile getirir. 1998 yılında yayımlanan Asya'da kitabı, karısı Angela'ya Japonya'dan 1965'te yazdığı mektuplarla başlar ve bütün bir kıtayı dolaşır. 11 Eylül, Savaşa Karşı Mektuplar (2002) kitabında yer alır. Kaleme aldığı son kitap olan Atlıkarıncada Bir Tur Daha, İtalya'da 2004 Mart ayında yayımlandı. Terzani, 28 Temmuz 2004'te Pistoia Apeninleri'nin küçük bir köyü olan Orsigna'da yaşama veda etti.

Tiziano Terzani Kitapları - Eserleri

  • Atlıkarıncada Bir Tur Daha

Tiziano Terzani Alıntıları - Sözleri

  • Âşık olanlar mantık aramazlar; hiçbir şeyden korkmazlar; her şeye razıdırlar. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Hepimiz hayatlarımızın çevresine bir çember çizer, bu çemberin sihirli olduğuna kendimizi inandırırız ve bu çemberden çıkmamak için elimizden geleni yaparız. Ne var ki kendimizi bunun içinde sınırlandırılmış hissederiz ve mutsuz oluruz. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Hindistan’da kutsal dilenciler olan sadhuların su gibi olması gerektiği söylenir; bulanmamaları için daima dolaşmaları gerekir. Ben de olduğum yerde kalsaydım, kesinlikle bulanırdım. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Bize şu anda katlanılmaz gibi gelen bir şey, on yıl sonra son derece önemsiz görünecektir. Büyük olasılıkla onu unutmuş bile olacağız. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Çünkü yoga, insanları daha iyi kılmaz. Yalnızca herkesin kişiliğini görünür hale getirir. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Dünyanın en büyük sufi şairi olan Celaleddin-i Rumi “Diz çöküp toprağı öpmenin bin türlü şekli vardır,” diyordu. “Düşüncelerin, doğru olan ve olmayanın ötesinde bir yer var. Orada buluşalım.” (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Beden ne yapacağını bilir. Beden; onu öldürebilecek müthiş bir ağrıya tutulduğunda ona dayanma gücü veren kendi uyuşturucu hormonunu salgılar. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)
  • Her büyük bilginin ilk adımı, bilmemektir. (Atlıkarıncada Bir Tur Daha)

Yorum Yaz