diorex
ARTUKBEY

Thomas Paine kimdir? Thomas Paine kitapları ve sözleri

ABD'li Siyasi Aktivist, Yazar, Siyaset Kuramcısı ve Devrimci Thomas Paine hayatı araştırılıyor. Peki Thomas Paine kimdir? Thomas Paine aslen nerelidir? Thomas Paine ne zaman, nerede doğdu? Thomas Paine hayatta mı? İşte Thomas Paine hayatı... Thomas Paine yaşıyor mu? Thomas Paine ne zaman, nerede öldü?

  • 10.10.2022 08:00
Thomas Paine kimdir? Thomas Paine kitapları ve sözleri
ABD'li Siyasi Aktivist, Yazar, Siyaset Kuramcısı ve Devrimci Thomas Paine edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Thomas Paine hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Thomas Paine hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Thomas Paine hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 9 Şubat 1737

Doğum Yeri: Thetford, İngiltere

Ölüm Tarihi: 8 Haziran 1809

Ölüm Yeri: New York, ABD

Thomas Paine kimdir?

Thomas Paine (d. 9 Şubat 1737 - ö. 8 Haziran 1809), ABD'li siyasi aktivist, yazar, siyaset kuramcısı ve devrimci. Düşünceleriyle Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı ve Fransız Devrimi'ni etkilemiştir.

Hayatı ve Etkisi:

Paine, İngiltere'nin Norfolk bölgesindeki Thetford'da doğdu. 13 yaşında okuldan ayrılarak bir korse yapımcısı olan babasının yanında çalışmaya başladı. Birçok iş değiştirdikten sonra vergi memuru oldu. Londra'da tanıştığı Benjamin Franklin'in önerisi üzerine 37 yaşında Amerika'ya göç etti. Bu dönemde Amerikan kolonileri ile İngiltere arasındaki ilişki bozulmaya, kolonilerde bağımsızlık düşüncesi yeşermeye başlamıştı. Amerika'da siyasetle yakından ilgilenen Paine, köleliğin kaldırılmasını ve Amerikan kolonilerinin İngiltere'den ayrılmalarını savunan yazılar yazdı. 1776'da yayımlanan Common Sense ("Sağduyu") adlı yapıtı Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlanmasında etkili oldu. George Washington'a göre Common Sense "insanların düşüncelerinde önemli bir değişime yol açmıştır".

Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında çeşitli kamu görevlerinde bulunan Paine, 1787'de Avrupa'ya geri döndü. İngiltere ve Fransa'da krallıkların devrilerek yerine cumhuriyetlerin kurulması için mücadele etti. 1789 Fransız Devrimiyle beklentilerinin bir bölümü gerçekleşmiş oldu.

1791-92'de İnsan Haklan (The Rights of Man) adlı kitabını iki bölüm olarak yayımladı. Bu kitapta cumhuriyet yönetimini savunarak İngilizler'i monarşiyi yıkmaya çağırdı. Halkın eğitilmesini, yoksullara yardım edilmesini, işsizlere devletin iş alanları açmasını, emekli aylığı verilmesini ve gelire göre artan oranda vergi alınmasını istedi. Bu kitabı yüzünden İngiltere'de vatana ihanetle suçlanan Paine, bu arada Fransa'da Ulusal Meclis'e seçilmişti. Fransa'ya giderek meclis çalışmalarına katıldı ve monarşinin kaldırılması yönünde oy kullandı. Ne var ki, Kral XVI. Louis'nin idamına karşı çıktığı için Maximilien Robespierreyönetimi sırasında gözden düştü ve bir yıla yakın süre hapsedildi.

Paine'in hapisteyken yazdığı Age of Reason (1794, "Akıl Çağı") adlı kitabının ikinci bölü­mü 1796'da yayımlandı. Bu kitapta Tanrı'ya inandığım, ama yürürlükteki dinsel uygulamalara karşı olduğunu belirttiği için dinsizlikle suçlandı. 1796'da yazdığı son büyük kitabı olan Tarımsal Adalet'te (Agrarian Justice) toprak mülkiyetindeki eşitsizlikleri eleştirdi. 1802'de ABD'ye dönen Paine yaşamının son yedi yılını bu ülkede geçirdi ve New York kentinde öldü.

Thomas Paine, 1784 yılında yayımladığı, The Age of Reason (Akıl Çağı) adlı kitabında, Tevrat ile İncil’in eleştirisine girişirken, “Tek bir Tanrı’ya inanıyorum... Yeryüzü yaşamı ötesindeki mutluluğa inanıyorum; insanlar arası eşitliğe ve sevgiye inanıyorum ve şuna da inanıyorum ki, dinsel görevler adil olmayı, hemcinslerimizi mutlu kılma çabalarını kapsar...” diyerek sözlerine başlar. Hemen arkasından “kutsal” diye biline gelen kitapların Tanrı yapısı değil, insan yapısı şeyler olduğunu söyledikten sonra yaylım ateşine geçer. Örneğin, bu kitaplar hakkındaki görüşlerini sergilerken, her şeyden önce belirttiği şudur: "Eski Ahit'in müstehcen hikayelerle, şeheviliklerle, gaddarlıklarla, intikamcılıklarla dolu sayfalarını okuduğumuzda, bu kitabın Tanrı sözleri olmaktan çok, şeytan sözleri olduğunu söylemenin daha uygun olduğunu anlarız.” Fakat, bunu da yeterli bulmaz ve ekler: “...Bu kitapları Tanrı kitapları olarak benimsemeyi Yaradan’a karşı saygısızlık sayarım.”

Bugün hala uygar ülkelerin kitaplıklarında baş köşeyi işgal eden bu kitabın yazarı için Napolyon Bonapart vaktiyle şöyle demiş: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine'in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”

Thomas Paine Kitapları - Eserleri

  • Akıl Çağı
  • Sağduyu
  • İnsan Hakları
  • Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet
  • Reasonable Thought
  • Thoughts on Thology

Thomas Paine Alıntıları - Sözleri

  • Kendi çocuklarını yiyen bir şiddet siyaseti hakkında susmamıştı. (İnsan Hakları)
  • Çünkü bunları tarihe kaydetmek şerefli bir şeydir... (İnsan Hakları)
  • BAĞIMSIZLIK hepimizin içinde barındırdığı BASİT TEK BIR YOLDUR (Sağduyu)
  • Sizler ise onun köleleri olacaksınız. Bunlar gerçekleştiğinde, seçtiğiniz kral yüzünden feryat edeceksiniz. (Sağduyu)
  • Benim ülkem dünyadır, dinimse iyilik yapmaktır... (İnsan Hakları)
  • Anlayış, kendine itaat eder; bilgisizlik ise kendine her dikte olunan şeye boyun eğer. (İnsan Hakları)
  • İmansızlık sadece inanç veya inançsızlıktan ibaret değildir; inanmadığı şeye inanmış gibi görünmeyi de kapsar. (Akıl Çağı)
  • Savaş hali ilanına ve barışa karar vermek halkın hakkıdır. Çünkü bunun bedelini ödeyen yine halktır... (İnsan Hakları)
  • Öyle bir dönem ki kral evet çıplak; çünkü adaleti değil sadece kendine edineceği ayrıcalığı düşünen kitlelerce, ayrıca, seviliyor... (İnsan Hakları)
  • Toplum ihtiyaçlarımızın ürünüdür, yönetimse kötülüğümüzün ; toplum hepimizin teessürlerini birleştirerek mutluluğumuza olumlu yönde katkıda bulunurken yönetim , zaaflarımızı sınırlandırmak suretiyle mutluluğumuzu olumsuz yönde etkiler.Biri ilişkileri teşvik ederken öteki ayrılıklar yaratır. Biri hamidir, öteki cezalandırıcı. (Sağduyu)
  • Araf’ın icadı ve ruhların rahipler tarafından buradan serbest bırakılması kiliseye para akmasına neden oldu; günah çıkarma, günahların affedilmesi ve birtakım haklar sağlanması, böyle denmese veya böyle bir görüntü içinde yapılmasa da gelir yasalarına dönüştü. (Akıl Çağı)
  • Dünyanın tanıdığı en büyük insanlar halk tabakasından çıkmıştır.. (İnsan Hakları)
  • İnsanoğlu yaratılış düzeninde en başta eşit doğar, bu eşitlik ancak daha sonra ortaya çıkan bazı durumlar yüzünden bozulabilir; bunun müsebbibi büyük ölçüde, zengin ile yoksul arasındaki ayrımlardır; (Sağduyu)
  • Yaşlandığımızda mutlu olabilmek için yaşam boyunca zihnimize eşlik edenlere kendimizi alıştırmamız gerekir, böylelikle her şeyden sırası geldiğinde mutlu oluruz. (Akıl Çağı)
  • Bunu söyleyerek inananları suçlamak istemiyorum herkesin en az benim kadar kendi inancına sahip olma hakkı vardır. Fakat mutluluk için insanın zihinsel olarak kendine sadakat göstermesi gereklidir. (Akıl Çağı)
  • ...yeni seçilmiş diktatörler dönemine giriyor olabilir miyiz? (İnsan Hakları)
  • İnsan bir şeye onun doğru olduğuna inanarak bağlanır... (İnsan Hakları)
  • Benim ülkem dünyadır. Tüm insanlar benim kardeşimdir. İyiyi ve doğruyu yapmak benim dinimdir. (Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet)
  • İnsanoğlunu karmaşaya sürükleyen kralların kibridir. (Sağduyu)
  • Gizem, Mucize ve Peygamberlik gerçek dinin değil, efsanevi dinlerin uzantısıdır. Dünya üzerinde bu araçlar kullanılarak bak orada, bak burada aldatmacalarıyla din ticari meta haline dönüştürülmüştür. Bir sahtekârın başarısı bir diğerine cesaret vermiştir; sahte dindarlıklarını destekleyen iyilik yapma bahanesi de onları pişmanlıktan korumuştur. (Akıl Çağı)

Yorum Yaz