Şebüsterî kimdir? Şebüsterî kitapları ve sözleri

BİYOGRAFİ

İranlı mutasavvıf ve şair. Şebüsterî hayatı araştırılıyor. Peki Şebüsterî kimdir? Şebüsterî aslen nerelidir? Şebüsterî ne zaman, nerede doğdu? Şebüsterî hayatta mı? İşte Şebüsterî hayatı... Şebüsterî yaşıyor mu? Şebüsterî ne zaman, nerede öldü?

İranlı mutasavvıf ve şair. Şebüsterî edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Şebüsterî hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Şebüsterî hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Şebüsterî hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Mahmud-i Şebüsteri

Doğum Tarihi: 1288

Doğum Yeri: Şebister, İran

Ölüm Tarihi: 1340

Ölüm Yeri: Tebriz, İran

Şebüsterî kimdir?

Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1288 veya 1320 tarihlerinde Tebriz yakınlarındaki Şebister'de doğduğu bilinmektedir.

İlk eğitimi doğduğu şehir Tebriz'de aldı. Şebüsteri'nin en önemli üstadlarından biri hayatı hakkında pek bilgi bulunmayan sufi Şeyh Eminüddin-i Tebrizi, manevi hocası ve mürşidi ise Bahaeddin Yakub-ı Tebrîzî'dir.

Şebüsteri'nin Bağdat, Endülüs, Şam, Mısır, Hicaz'ı dolaştığı Kafkaslar'a kadar gittiği ve oradaki şeyh ve alimlerle görüştüğü bilinmektedir. Vefat tarihi olarak 1319-20 veya 1321 olduğu söylenir. Bu durumda vefat ettiğinde yaşı 35 veya 37'dir.

Fıkıhta Şafii, itikadda Eşari olan Şebüsteri ağırlıklı olarak tasavvuf, kelam ve felsefe konuları üzerinde durmuştur. Eserlerini Moğol işgali döneminde kaleme aldı. Şiirde Ebu Said Ebu'l Hayr, Feridüddin Attar ve Mevlana Celaleddin Rumi'den etkilenmiştir. Muhyiddin İbn Arabi'nin Vahdet-i Vücud öğretisinden ve onun sembolik terminolojisinden etkilendi. Şebüsteri İbn-i Arabi'nin düşünce ve terminolojisini Farsça şiire dahil eden sufilerden biri kabul edilir.

Şebüsteri'nin en ünlü eseri Gülşen-i Râz adındaki mistik metindir. 1311 yılında Mesnevi tarzında yazılan şiir, Emir Hüseyin Herevi'nin sufi metafiziği hakkında sorduğu suallere Şebüsteri'nin verdiği cevaplardan oluşur. Eser, tasavvufun özelde de vahdet-i vücud doktrininin ve sufi terminolojisinin en özlü izahlarından biridir.

Emir Hüseyin'in sorduğu bazı sorular şunlardır:

Ben kimim? Bana benden haber ver; kendinden kendine git derler; bunun manası nedir?

Vahdet sırrına kim vakıf olur, arif olan neyi bilir, anlar?

Yolcu nasıl kişidir? Yola giden kimdir? Kime tam ve kamil kişi diyeyim?

Eserin otuzun üzerinde şerh, haşiye, nazire ve çevirisi yapılmıştır. Almanca, İngilizce, Türkçe, Urduca gibi dillere çevirileri vardır. Ünlü tasavvuf araştırmacısı A.J.Arberry, eserin sufilerin "Summa Theologica"sı olduğunu söylemiştir. Eser ayrıca François Bernier'in 1688'de yazdığı Lettre sur le Quietisme des Indes adlı eserde tasavvufu açıklamakta kullandığı temel bir referans kitabı olmuştu.

Şebüsterî Kitapları - Eserleri

  • Gülşen-i Raz

Şebüsterî Alıntıları - Sözleri

  • Hayâli bir Rabb’a mı yoksa gerçekten idrâk ettiğimiz bir Rabb’a mı ibâdet ediyoruz? (Gülşen-i Raz)
  • Gerçek benliğinin hakîkatini yâni varlığının sâdece Hakk’ın varlığı olduğunu idrâk etmek, sırrı arıtmaktır. (Gülşen-i Raz)
  • Efendimiz (s.a.v) bir gün sahabeyi kirâma Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını bana en hızlı kim okur diye sorunca Hz.Âlî (k.a.v) “ben hemen okurum” diyerek, 3 İhlâs, 1 Fâtihâ-ı Şerîf’i okumuştur. (Gülşen-i Raz)
  • ...abdiyyet olarak değil ubudiyyet olarak yaşa! Bu durumda yaptığın her fiil ibâdet hükmünde olmaktadır. (Gülşen-i Raz)
  • ...yaşantı bedende değil akıl ve ruhda’dır. (Gülşen-i Raz)
  • (...)beşeriyetime döndüğüm zaman ateş içerisine giriyorum ancak O’nun varlığına geçince gül bahçesinden oluyorum. (Gülşen-i Raz)
  • Eğer karanlık olmasa nûr aydınlatacak bir yer bulamaz ve açık olarak kalır. (Gülşen-i Raz)
  • Her âlemi bir sûredir has; Birisi Fâtiha’dır, biri İhlâs. (Gülşen-i Raz)
  • Öyle her kaba mânâ sığmaz.. (Gülşen-i Raz)
  • Iki günü bir olan ziyandadır. (Gülşen-i Raz)