Richard P. Feynman kimdir? Richard P. Feynman kitapları ve sözleri
Bilim İnsanı, Fizikçi Richard P. Feynman hayatı araştırılıyor. Peki Richard P. Feynman kimdir? Richard P. Feynman aslen nerelidir? Richard P. Feynman ne zaman, nerede doğdu? Richard P. Feynman hayatta mı? İşte Richard P. Feynman hayatı... Richard P. Feynman yaşıyor mu? Richard P. Feynman ne zaman, nerede öldü?

Tam / Gerçek Adı: Richard Phillips Feynman
Doğum Tarihi: 11 Mayıs 1918
Doğum Yeri: Queens, New York, ABD
Ölüm Tarihi: 15 Şubat 1988
Ölüm Yeri: Los Angeles, ABD
Richard P. Feynman kimdir?
Richard Phillips Feynman 20. yüzyılın en önemli fizikçilerindendir. Kuantum elektrodinamiği üzerindeki çalışmaları nedeniyle 1965'te Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile beraber Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.
1918'de ABD'nin New York eyaletinde Queens'teki Far Rockway adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken türev ve integral hesabını tüm yönleriyle kavradı. 17 yaşında Rockway'den ayrılıp, lisans derecesini yapacağı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'e girdi. Lisans derecesinden sonra ünlü Princeton Üniversitesi'ne kabul edildi. Doktorasını Princeton'dan aldıktan sonra, dekorsal sanatlar öğretmeni Arline Greenbaum ile ailesinin itirazlarına aldırış etmeyerek evlendi. 1942'de ABD'nin savaşa katılmasıyla birlikte, Manhattan Projesi (atom bombası projesi) için çağrıldı.
Burada Nazilerden kaçıp ABD'ye sığınan, Alman fizikçi Hans Bethe tarafından kuramsal bölümün önderi olarak atandı. Bu görevi aldığında henüz 24 yaşındaydı. Manhattan Projesi'nde Feynman, kritik kütle için gerekli olan uranyum miktarını tespit etmek için çalıştı. Hipotezini denemek için Los Alamos'u havaya uçurmadan birçok deney araçları geliştirdi. Oak Ridge uranyumun parçalanması sırasında güvenlik sorunuyla uğraşırken, Feynman çalışanların ışıma zehirlenmesinden korunması için prosedürler geliştirdi. Savaş sonrası Bethe'yi takip ederek, Cornell Üniversitesi'ne gitti. Feynman burada atomaltı parçacıkların karmaşık yapısı için basit bir gösterim geliştirdi. Onun bu gösterimi Feynman Çizelgeleri olarak bilinir.
Savaş bittikten sonra, 1965'te Kuantum elektrodinamiğine yaptığı katkılardan dolayı Itiro Tomonaga ve Julian Schwinger ile birlikte Nobel Ödülüne layık görüldü.
1986'daki Challenger felaketini araştıran Rogers komisyonunda yer aldı.
1988'de Los Angeles'ta öldü.
Ölmeden önce söylediği son sözün "İki defa ölmekten nefret ederdim, çok sıkıcıymış" olduğu rivayet edilir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
Richard P. Feynman Kitapları - Eserleri
- Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman
- Fizik Yasaları Üzerine
- Her Şeyin Anlamı
- Keşfetmenin Hazzı
- Altı Kolay Parça
- Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları
- Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne
- Feynman'ın Kayıp Dersi
- Güzel Dediniz Bay Feynman
- Kuantum Elektrodinamiği
- Feynman Fizik Dersleri 1
- Altı Zor Parça
- Feynman Fizik Dersleri 3
- Feynman Fizik Dersleri 2
- Feynman Fizik Dersleri
- The Meaning of It All
- No Ordinary Genius
- Six Easy Pieces
Richard P. Feynman Alıntıları - Sözleri
- Şimdiye kadar geliştirilmiş olan matematiksel uslamlamalar fizikçiler için kuşkusuz çok önemli ve yararlıdır. Öte yandan, fizikçilerin uslamlamaları da matematikçiler için bazen yararlı olur. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Bugün gerçek durum bu olmasa bile, hükümetlerin gücünün sınırlanması gereken bir dönemin geleceğine inanıyorum; hükümetlerin bilimsel kuramların geçerlilikleri konusunda yetkilerinin olmayacağı bunu yaptıklarında da gülünç bir durumda kalacakları bir dönem; tarihin ekonominin ve felsefenin farklı tanımlamalarına karar vermeyecekleri bir dönem. Ancak bu şekilde insanlığın geleceği gerçek olanaklara kavuşacaktır. (Keşfetmenin Hazzı)
- Düşünmeyi elden bırakmazsanız, özgürlüğünüzü de bırakmazsınız. (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- NEWTON YASA 1 : Üzerine etki ettirilen kuvvetlerle durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça, her cisim kendi durgun durumunu, ya da düz çizgi üzerindeki düzgün hareket durumunu sürdürür. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- "Sadece mükemmel olmayan düşünceleri hayal edebilirim, ama mükemmel olmayan da sadece mükemmeli referans alarak anlaşılabilir. Bu yüzden de mükemmelin var olması gerekir" Descartes (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Newton, Ay’ı yörüngede tutan çekimin, nesneleri Dünya’ya çeken kuvvetle aynı şey olabileceğini düşündü. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Tüm gerçekleri anlayıp kalbine kabul ettirdiğinde gereksiz ve çözülemez sorular sorarak neden kendimizi perişan edelim? (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Bence yeni çözümler bulmak için çabalamaya devam etmek her şeyi yapabilmenin yoludur. (Her Şeyin Anlamı)
- Verilen bir durumda bir parçacığın sadece varlığı,aynı durumdaki parçacıklar çiftini yaratmanın olasılığını ikiye katladığını söyler. Başlangıçta bu durumda n adet parçacık varsa, olasılık (n+1) çarpanıyla artar. İşte bu, Bose istatistiğin çok önemli bir özelliğidir, lazerlerin çalışmasını sağlayan da budur. (Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları)
- Yapmayı çok sevdiğin bir şey bulmaya bak. Çok çalış. Ve mizah anlayışını asla, asla kaybetme! (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- Ne basit değil mi?! (Fizik Yasaları Üzerine)
- Uzay ve zamanla ilgili düşüncelerimizi doğru şekilde sınamak için, çok küçük uzaklıkların daha altında, hiç deney yapmadık. Böylece biz sadece düşüncelerimizin bu uzaklığın üstünde işlediğini biliyoruz. Şunu da eklemeliyiz ki, oyunun kuralları kuantum mekaniksel ilkelerdir... (Altı Kolay Parça)
- Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin kapılarını da açar. (Her Şeyin Anlamı)
- Hawaii'de beni bir keresinde bir Budist tapınağına götürdüler. Tapınakta bir adam, "size asla unutamayacağınız bir şey söyleyeceğim" ve ekledi: "Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar." Bu bilim için de böyledir. Bir bakıma o cennetin kapılarını açan bir anahtardır, ancak aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar, hangi kapının nereye çıktığı konusunda bir talimatnamemiz yoktur. (Her Şeyin Anlamı)
- "En sonunda hiç kimsenin böylesi içine kapalı bir eğitim sistemiyle, sadece sınav geçmeyi öğreterek eğitilebileceğini düşünmediğimi söyledim." (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Copernicus ölüm döşeğine uzandığında, "Gökteki Kürelerin Dolanımları Üzerine"adlı kitabının ilk kopyaları kendisine gösterilmişti. Basımını bilerek, artık cezasını çekmeyeceği bir zamana dek geciktirmişti. Kitap, düşünülemeyecek bir şey öneriyordu: Evren’in merkezi Yer değil, Güneştir. Kitap, dolanma hareketleri hakkındaydı, gökyüzündeki gerçek dolanma hareketleri. Mecazi anlamda Bilimsel Devrim diye adlandırılagelmiş olan kuramı kapı dışarı ediyordu. Bugün, politik ve diğer ayaklanmaları devrimler olarak adlandırdığımızda, Kopernik’e saygı borcumuzu ödüyoruz; çünkü onun dolanma hareketleri hakkındaki kitabı ilk devrimi başlatmıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- düşünmek eyleminden çok büyük zevk alıyordum ve herhangi bir şeyin bu zevki veren makineyi bozmasına izin veremezdim. (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Vicdanı çok temizdi çünkü onu hiç kullanmamıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- En etkileyici keşiflerden biri, yıldızların sürekli yanmalarını sağlayan enerjinin kaynağıdır. Bunu bulan kişilerden biri, yıldızların parlayabilmeleri için içlerinde çekirdek tepkimelerinin yer alması gerektiğini düşündükten bir gece sonra kız arkadaşıyla dolaşıyordu. Kız "bak, yıldızlar ne güzel parlıyor" dedi. Erkek yanıt verdi: "Evet! Ve şu anda dünyada, onların neden parladığını bilen tek kişi benim." Kız sadece ona gülmekle yetindi. Belli ki o anda yıldızların neden parladığını bilen tek adamla birlikte olmak onu etkilememişti. Evet, tek başına olmak üzüntü verir insana; ama ne yapalım ki bu dünya böyle. (Altı Kolay Parça)
- Atomlardan bir evren, ve evrende bir atom. (Güzel Dediniz Bay Feynman)