Richard McKay Rorty kimdir? Richard McKay Rorty kitapları ve sözleri

Düşünür Richard McKay Rorty hayatı araştırılıyor. Peki Richard McKay Rorty kimdir? Richard McKay Rorty aslen nerelidir? Richard McKay Rorty ne zaman, nerede doğdu? Richard McKay Rorty hayatta mı? İşte Richard McKay Rorty hayatı... Richard McKay Rorty yaşıyor mu? Richard McKay Rorty ne zaman, nerede öldü?

Düşünür Richard McKay Rorty edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Richard McKay Rorty hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Richard McKay Rorty hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Richard McKay Rorty hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 4 Kasım 1931

Doğum Yeri: New York City, ABD

Ölüm Tarihi: 8 Haziran 2007

Ölüm Yeri: Kaliforniya, ABD

Richard McKay Rorty kimdir?

Richard McKay Rorty, (d. 4 Kasım 1931, New York City, ABD - ö. 8 Haziran 2007, Palo Alto, Kaliforniya, ABD) ABD'li düşünür. Postyapısalcılık 'ı Amerikada geçerli kılmış, Pragmatizm olarak bilinen felsefe öğretisini yeniden yorumlayarak kullanan ve bir tür Relativizm yaklaşımıyla postyapısalcılığı değerlendiren bir düşünürdür.

Analitik felsefe geleneğinde yetişmiş biri olmakla birlikte zaman içinde Kıta felsefesine eğilim göstermiş ve özgül bir edinimle bu felsefeye katkıda bulunmuştur. Kıta felsefesinin teorik sorunlarını ve sorularını üstlenen Rorty, analitik ve pragmatik felsefenin olanaklarından yararlanarak önemli kuramsal açılımlar ortaya koyar.

Genel anlamda söylenecek olursa, teorik düzlemde genel geçer formülasyonları ve evrensel ilkeleri reddeden görelikçi postmodern yaklaşımı ve siyasal olarak da liberal bir eğilimi benimsediği söylenebilir. Daha yakından bakıldığında ise, hem postyapısalcılığı hem de liberalizm i kendine özgü bir şekilde değerlendirip tanımladığı görülür. Rorty'nin yapıtları, ele aldığı konular bağlamında oldukça derinlikli ve çok katmanlıdır. Pragmatizmi yeniden değerlendirir ve bu felsefeye oldukça önemli bir teorik statü kazandırır yeniden. Disiplinlerarası ve düşüncelerarası iletişimle çalışır Rorty ve yapıtları bunun örneklerini veriri.

Postmodern liberalizm anlayışının en özgün ve yetkin temsilcilerinden biridir Rorty. Postmodern toplumun üç ayağı olarak olumsallık, ironi ve dayanışma kavramlarını öne sürer.Olumsallık,İroni ve Toplumsal Dayanışma adlı kitabında bu nosyonları ayrıntılı olarak irdeler, içerimlerini yan anlamlarıyla birlikte soruşturur ve kendi anlayışını ortaya koymak üzere değerlendirir.Buna göre bir yanda demokratik özgürlükler bir yanda bireysel yetenekler desteklenmeli, her iki alan birbirine indirgenmemeli, hükmedici kesin ve mutlak yargılardan kaçınılmalı, tarihsel olumsallık bilinci yaygınlaştırılmalıdır. Rorty, bir tür özel alan ile kamusal alan ayrımını kullanır liberal siyasal felsefesinde.Özel alan, bireyselin yetkinleştirilmesi gereken alanını gösterir; ve kamusal alan başkalarıyla birlikte yaşama alanı olarak toplumsal dayanışma fikriyle ilgilidir.

Richard McKay Rorty Kitapları - Eserleri

  • Olumsallık İroni ve Dayanışma

Richard McKay Rorty Alıntıları - Sözleri

  • . Olgunlaşmamız, eğer birbirimize güvenebilirsek, başka hiçbir şeye güvenmemize gerek olmadığının kademeli olarak anlaşılmasından ibarettir. Dini terimlerle, bu, Tanrı'nın insanlığın yalnızca en iyisinin ve bazen en kötüsünün bir yansıması olduğu şeklindeki 'Feuerbachçı'tezdir. Felsefi terimlerle, nesnellikten söz edenlerin uygulamalarımızı anlaşılır kılmak için yapabileceği her şeyin öznelerarasılıktan söz ederek de aynı derecede iyi yapılabileceği tezidir. ... (Olumsallık İroni ve Dayanışma)
  • . Olgunlaşmamız, eğer birbirimize güvenebilirsek, başka hiçbir şeye güvenmemize gerek olmadığının kademeli olarak anlaşılmasından ibarettir. Dini terimlerle, bu, Tanrı'nın insanlığın yalnızca en iyisinin ve bazen en kötüsünün bir yansıması olduğu şeklindeki Feuerbachçı tezdir. Felsefi terimlerle, nesnellikten söz edenlerin uygulamalarımızı anlaşılır kılmak için yapabileceği her şeyin öznelerarasılıktan söz ederek de aynı derecede iyi yapılabileceği tezidir. ... (Olumsallık İroni ve Dayanışma)
  • . Evrensellik hakkında, otomatik olarak paylaşmayı paylaşılmayanlardan daha iyi yapan kutsal hiçbir şey yoktur. . (Olumsallık İroni ve Dayanışma)
  • . Dünya konuşmuyor. Dünya, kendimizi bir kez bir dille programladığımızda, inançlara sahip olmamıza neden olabilir. Ama konuşmamız için bir dil öneremez. Bunu sadece diğer insanlar yapabilir. ... (Olumsallık İroni ve Dayanışma)
  • Tüm insanlar eylemlerini, inançlarını ve yaşamlarını haklılaştırmak için kullandıkları bir dizi sözcük taşırlar. Bunlar dostlarımıza olan övgülerimizi ve düşmanlarımıza olan nefretimizi (…) en derin özkuşkularımızı ve en yüksek umutlarımızı formülleştirirken kullandığımız sözcüklerdir. (Olumsallık İroni ve Dayanışma)