Reha Günay kimdir? Reha Günay kitapları ve sözleri
Türk fotoğraf sanatçısı Reha Günay hayatı araştırılıyor. Peki Reha Günay kimdir? Reha Günay aslen nerelidir? Reha Günay ne zaman, nerede doğdu? Reha Günay hayatta mı? İşte Reha Günay hayatı...

Doğum Tarihi: 30 Haziran 1937
Doğum Yeri: İstanbul
Reha Günay kimdir?
Reha Günay (d. 30 Haziran 1937, İstanbul), fotoğraf sanatçısı. 1960′ta İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. 1970′ten 1973′e değin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı Mimarlık Yüksek Okulu’nda asistanlık yaptı. 1978′de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Aynı yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimari fotoğraf dersleri vermeye başladı. 1979-80 yıllarında Japonya’da sanat tarihi incelemeleri yaptı. Daha sonra Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne geçti. 1987′de aynı üniversitede doçent oldu. Çalışmalarını mimari mirası belgeleme, koruma ve mimari fotoğrafçılık üzerinde yoğunlaştıran Reha Günay, 1966′dan başlayarak yurt içi ve yurt dışında birçok fotoğraf yarışmasına katıldı. 1966′da CENTO, 1967′de Evrensel Barış Şenliği, 1970′te Photokina Fuarı, 1974′te Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın Tarih Yönünden Türkiye ve Akbank’ın Evlerimiz, Yalılarımız adlı yarışmalarında ödüller kazandı. 1976′da Selimiye Camisi fotoğraflarıyla ilk yurtiçi kişisel sergisini açtı; bu sergiyi Avrupa’nın bellibaşlı kentlerine de götürdü. 1981′de İstanbul’da Atatürk’ün Oturduğu Evler, 1985′te Anadolu-Türk Mimari Mirası, 1987′de Sinan’ın İstanbul’u adlı sergileri açtı. Anadolu Medeniyetleri Sergisi’nin ve ABD’de açılan Muhteşem Süleyman Sergisi’nin katalog fotoğraflarını çekti. Fotoğrafları gerek yurt içinde, gerekse dışında çeşitli mimarlık ve sanat dergilerinde ve kitaplarda yer alan Reha Günay’ın Geleneksel Safranbolu Evleri ve Oluşumu (1981), Tarihsel Gelişim içinde Japon Kültür ve Sanatı (1986), Süleymanname Minyatürlerinde Mekân ve Anlatım Teknikleri (1987) ve Sinan’ın İstanbul’u; Sinan’s istanbul (1987) adlı yapıtları bulunmaktadır.
Reha Günay Kitapları - Eserleri
- Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?
- İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları
- İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları
- Safranbolu Evleri
- Analog ve Dijital Mimarlık Fotoğrafı
- Şiledeki Ev
- Mimar Sinan
- Ormana: Toroslarda Bir Köy
- Elmalı ve Yöresel Mimarlığı
Reha Günay Alıntıları - Sözleri
- Yapı siparişi veren kişiler, genellikle sanatı seven, estetik görgüleri gelişmiş, sanatçıyı ödüllendiren kimliğe sahiptiler. Sinan işte böylesi uygun bir ortamda yaşadığı için verimli olmuş, talihli bir mimardır. (Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?)
- “Sinan, bu kadar çok yapı yerine, tek yapı olarak sadece İstanbul Süleymaniye, Şehzade, Kadırga Sokollu Mehmed Paşa, Edirne Selimiye ve Edirnekapı Mihrimah Sultan camilerinden birini yapmış olsaydı bile çok büyük bir mimar olarak kabul görürdü.” (Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?)
- ‘’Tıpkı bir pergelin sabit ayağı gibi kararlı oldum; pergelin diğer ayağı gibi başka diyarları gezmeye özendim. Her yüksek eyvandan bir köşe her viran tekkeden bir kırıntı belleyip İstanbul’a döndüm.’’ Mimar Sinan (Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?)
- Sinan, Süleymaniye için şöyle der: " Kubbeleri güzellik denizinin dalgaları gibi, renkli kemerleri gökkuşağı misali göğe yükseldi." (Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?)