diorex

Pervin Buldan kimdir, nerelidir? Kaç yaşında? Pervin Buldan ne dedi, neden gündemde? Eşi kim?

Pervin Buldan kimdir? Nerelidir? Pervin Buldan hakkında açılan dava ve soruşturmalar nelerdir? HDP'nin kapatılması davası ve hazırlanan iddianameden sonra hangi açıklamalarda bulundu? Pervin Buldan'ın hayatı (biyografi)...

  • 04.01.2022 20:07
Pervin Buldan kimdir, nerelidir? Kaç yaşında? Pervin Buldan ne dedi, neden gündemde? Eşi kim?

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Antep'te partisinin il binası önünde düzenlenen "Halkla Buluşma" programında yaptığı konuşmada, söz konusu toplanmanın bir miting olmadığını, halkla buluşmayı amaçladıklarını söyledi.

Bundan sonra yapılacak seçimlerde üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceklerini ifade eden Buldan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya seçimlerinde destekledikleri demokratik güç birliklerinin önemli ve kıymetli olduğunu belirtti.

Buldan, "Ancak bundan sonraki seçimlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin" ifadelerini kullandı.

PERVİN BULDAN KİMDİR? NERELİDİR? SİYASİ HAYATI

Pervin Buldan 1967 Hakkari doğumludur. Lütfiye ve Halis çiftinin kızları olarak dünyaya geldi. Şuanki görevi itibari ile HDP Eş Genel Başkanı olup ilk Meclis Başkanvekili'dir. TBMM'de 23., 24. dönem Iğdır; 25., 26. ve 27. dönem HDP İstanbul milletvekilidir. Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

Pervin Buldan, 1967'de Hakkâri'de dünyaya geldi. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra kısa bir süre Hakkari İl Özel İdaresi'nde memurluk yaptı. Savaş Buldan ile evlendikten bir süre sonra İstanbul’da yaşamaya başladı. Eşi, kimliği bilinmeyen kişilerce 2 Haziran 1994'te kaçırıldı ve 4 Haziran 1994'te öldürüldü. Eşini kaybettikten bir yıl sonra Cumartesi Anneleri'ne katıldı; dört yıl boyunca Taksim'de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer aldı. Bir yandan da HADEP'te görev aldı; iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu. 1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi %10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı.

“Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adıyla bir dernek kuran Buldan, bu dernek kapatılınca 2002'de “Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yakay-Der) 'in kuruluşunda yer aldı ve derneğin başkanlığını yaptı.

2002 Türkiye Genel Seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı. 2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı.

2007 Türkiye genel seçimlerinde çeşitli partilerin desteklediği Bin Umut Adayları adlı blokta yer aldı. Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girmeyi başardı. Meclise girdikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) grubuna katıldı. DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından onun ardılı olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti.

2011 Türkiye Genel Seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı olarak tekrar Iğdır'dan milletvekili seçildi. 5 Temmuz 2011'de Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili oldu. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde İstanbul 3. Bölgeden HDP milletvekili olarak seçildi ve bu dönem de Grup Başkanvekilliği yaptı. Son olarak 1 Kasım 2015 seçimlerinde de İstanbul 3. Bölgeden HDP milletvekili olarak seçildi. Buldan, 11 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen HDP 3.Olağan Kongresinde Eş Genel Başkan olarak seçilmesine kadar HDP’nin ilk Meclis Başkanvekili olarak görev yaptı.

KAPATMA DAVASI SONRASI PERVİN BULDAN'DAN İDDİALI AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açılması üzerine açıklama yaptı.

"OY ORANIMIZ YÜZDE 20'LERE YÜKSELDİ"

Kapatma davası sonrası oy oranlarının arttığını ifade eden Pervin Buldan, "Dün akşamdan itibaren bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu, dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi. Bizim oy oranımız yüzde 11,5-12'ydi, dün akşam itibarıyla bizim oy oranımız yüzde 20'lere yükseldi. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

"İMKANIMIZ ÇOK, GÜCÜMÜZ BÜYÜKTÜR"

"HDP yürüyüşüne kararlı bir şekilde devam edecektir" Mithat Sancar ise şu ifadelere yer verdi: "Bizim demokratik siyasette yürümek için imkanımız çok, gücümüz büyüktür. Biz halkımızın bu inancını bu desteğini en ileri noktaya götürecek yolları bulacağız. Bu yolların ne olduğunu kısa sürede halkımız da görecek. Kapatma davası HDP'yi siyasetin dışına iterek, iktidarı sürdürme hesapları bu ülkenin bütün halklarına karşı ağır bir saldırıdır. Bizim çağrımız HDP'ye yardım edilmesi çağrısı değildir, HDP halkına ve varlığına çalışanlarına güvenerek yoluna devam edecek güçtedir. Bizim çağrımızın amacı bu ülkede demokrasi umuduna ve özgür gelecek inancına hep birlikte sahip çıkmaktır."

İDDİANAMEDEN DETAYLAR

Başsavcılığın iddianamesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu kaydedilerek, partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi. Ayrıca iddianamede 687 kişi için 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edildi.5 yıl süreyle siyaset yasağı istenen 687 kişinin içindeSelahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.

Öte yandan iddianamedeki şu değerlendirmeler de dikkat çekti:

"Davalı HDP, terör örgütü PKK-KCK'yı açıkça desteklemekten öteye geçerek onun bir organı gibi faaliyette bulunmuştur. Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın emir ve talimatları doğrultusunda faaliyet yürüten, yaptıkları veya yapmadıkları bakımından halka değil terör örgütü PKK/KCK'ya hesap veren, terör örgütünün siyasi görünümlü bir uzantısı, organıdır. Başka bir deyimle HDP, PKK'nın partisidir. Partinin Eş Genel Başkanlığını yapmış Pervin Buldan ve Selahattin Demirtaş HDP'nin terör örgütü lideri Öcalan'ın projesi olduğunu, Öcalan'ın HDP fikriyatında büyük emeği olduğunu belirterek bunu açıkça söylemekten çekinmemişlerdir. Bu hususu örgüt elebaşı da kabul etmektedir.

Örnek olarak yer verilen eylemler ile iddianamenin tamamında yer alan diğer eylemleri gerçekleştirenler sıradan kişiler değil, partide genel başkanlık, milletvekilliği, MKYK üyeliği, MYK üyeliği, MDK üyeliği, belediye başkanlığı, teşkilat kademelerinde yönetici gibi davalı partide üst düzey görev almış kişiler olduğundan Türkiye Cumhuriyeti devletinin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün ne kadar büyük bir tehdit altında olduğu daha iyi anlaşılacaktır."

HAKKINDA AÇILAN DAVA VE SORUŞTURMALAR

Buldan, Mart 2008’de, Iğdır’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü için düzenlenen bir mitingde, DTP Iğdır Milletvekili olarak bölücübaşı Abdullah Öcalan’a ‘Sayın’ diyerek af istemiş ve Kürtçe yaptığı konuşmasında başkaldırıdan söz etmişti. Bu durum karşısında, Türk Ceza Kanunu’nun 215. Maddesi “Suç ve suçluyu övme” ile 216/1’inci maddedeki “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçları kapsamında değerlendiren Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Başsavcı Mustafa Küçük, soruşturma dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderileceği açıklamasını yaptı.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, Buldan’ın ek ifadesinin alınması için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderdi. HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Buldan, 23 Aralık 2016’da, 6. Ağır Caza Mahkemesi’ne giderek, “suçu ve suçluyu övmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından sebep hakkında açılan dava kapsamında ifadesini verdi.

Dava, Buldan’ın 2 yıla kadar hapsi istemiyle açılmıştı. Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat 2017’de görülen duruşmada avukatı Sedat Buldan, "Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanunla, 2011 ve öncesi işlenen suçlarda kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmesi gerektiği çıkan yasayla sabitlenmiştir. Müvekkilim o dönem milletvekili vasfıyla yaptığı konuşmalarda Türkiye'de bir Kürt sorunu olduğunu, bu sorunun da barışa dönmesi için Abdullah Öcalan'ın da katkısının olacağını belirtmiştir. Müvekkilimin iyi niyetlerle bu konuşmayı yaptığı ve isnat edilen suçu işlemediğinden beratına karar verilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Davanın hakimi Uğur Şentürk, sanık Buldan hakkında 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesi uyarınca, kovuşturmanın ertelenmesine karar verdi. Bu tarihten itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlenmesi halinde davalara düşme kararı verileceğinin de altını çizen Şentürk, yine aynı yasa kapsamında yeni bir suç işlenirse de, kovuşturmaya devam edileceğini hatırlattı. 

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU'NUN PERVİN BULDANLA İLGİLİ SÖZLERİ VE MECLİS KONUŞMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara'ya yapılan harekat ve terörle mücadele ile ilgili TBMM'yi bilgilendirdi. Bakan Akar'ın ardından kürsüye gelen Soylu, "Terör örgütü 1984'ten bu yana 6 bin 21 sivil katliamı gerçekleştirdi. İHD bunlar için bir şey söyledi mi? Devlet burada her şeyi yapmıştır. Bu konuda da her türlü muhataplığı ortaya koyabilecek hiçbir kapıyı kapatmamıştır. Öznur Çalık'ın yüzü burada; bu çocukların kaçırıldığı zaman siz Pervin Buldan'ı aradınız mı aramadınız mı? Pervin Buldan dedi ki, 'Biraz misafir edip, bırakacaklar' dedi. Bu katliamların nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz." dedi.

Soylu, Belçika numaralı bir telefonda, 'Deyin ki, buralar bombalanmasın' dediler. ifadelerini kullandı. Soylu, bu detayı ilk kez açıkladığını söyledi.

"PEVİN BULDAN, 'BİRAZ MİSAFİR EDİP BIRAKACAKLAR' DEDİ"

Bakan Soylu "Terör örgütü 1984'ten bu yana 6 bin 21 sivil katliamı gerçekleştirdi. İHD bunlar için bir şey söyledi mi? Devlet burada her şeyi yapmıştır. Bu konuda da her türlü muhataplığı ortaya koyabilecek hiçbir kapıyı kapatmamıştır. Öznur Çalık'ın yüzü burada; bu çocukların kaçırıldığı zaman siz Pervin Buldan'ı aradınız mı aramadınız mı? Pervin Buldan dedi ki, 'Biraz misafir edip, bırakacaklar' dedi. Bu katliamların nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz.

ABD ne derse desin, biz bu coğrafyada ne acılar yaşandı biliyoruz." dedi.

PERVİN BULDAN BAKAN SOYLU'NUN İDDİALARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulu'nda 'Gara operasyonu' ile ilgili konuşmasında, alıkonulan bir askerle ilgili olarak Pervin Buldan'ın "Biraz misafir edecekler, sonra bırakacaklar" dediğini ileri sürmüştü.

Pervin Buldan, "Bugün Meclis Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında İçişleri Bakanı, ismimi kullanarak, alıkonulan bir askerle ilgili, bir AKP milletvekiline 'Biraz misafir edecekler. Bırakacaklar.' dediğimi iddia etmiştir. Bu iddia kesinlikle gerçek dışıdır" değerlendirmesini yaptı.

AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın, Grup Başkanvekili olduğu dönemde kendisini aradığını ve alıkonulan bir askerin annesinin kanser hastası olduğunu ve oğlundan haber almak istediğini söylediğini ifade eden Buldan, şunları kaydetti:

"Müzakere ve çözüm sürecinin devam ettiği bir dönemdi. Konuyla ilgili olarak eğer bir bilgiye ulaşılabilirse mutlaka paylaşacağımı kendisine ifade ettim. Alıkonulan askerin sadece sağlığının iyi olduğu yönünde bir bilgiye ulaşıldı ve Çalık'a 'Sağlığı iyiymiş. Umarım en kısa zamanda bırakılır. Biz elimizden geleni yapıyoruz.' şeklinde bir paylaşımda bulundum. Aramızda geçen diyalog bundan ibarettir. Bunun dışındaki iddialar asla doğru değildir."

Yorum Yaz