diorex
dedas

Paul M. Churchland kimdir? Paul M. Churchland kitapları ve sözleri

Kanadalı Filozof, Yazar Paul M. Churchland hayatı araştırılıyor. Peki Paul M. Churchland kimdir? Paul M. Churchland aslen nerelidir? Paul M. Churchland ne zaman, nerede doğdu? Paul M. Churchland hayatta mı? İşte Paul M. Churchland hayatı...

  • 11.01.2023 00:00
Paul M. Churchland kimdir? Paul M. Churchland kitapları ve sözleri
Kanadalı Filozof, Yazar Paul M. Churchland edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Paul M. Churchland hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Paul M. Churchland hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Paul M. Churchland hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Paul Montgomery Churchland

Doğum Tarihi: 21 Ekim 1942

Doğum Yeri: Vancouver, Kanada

Paul M. Churchland kimdir?

Paul M. Churchland Kitapları - Eserleri

  • Madde ve Bilinç
  • Platon'un Kamerası
  • Bilimsel Gerçekçilik ve Zihin Esnekliği

Paul M. Churchland Alıntıları - Sözleri

  • Fiziksel olmayan zihnimin arzuları ve kararları bedenimin amaçlı davranmasına neden olur. Onun zihnimle olan nedensel bağlantıları, bedenimi bir başkasının değil, benim kılan şeydir. (Madde ve Bilinç)
  • Peki ya gözlenebilecek tek şey iddia edilen bağlantının sadece bir yarısı, canlı varlığın davranışı ise, ilgili psikolojik davranışsal genellemelerin başka canlı varlıklar için de geçerli olduğuna inanmamız nasıl gerekçelendirilebilir? Bir canlının, varsa, zihinsel durumları yalnızca bizzat o canlı tarafından doğrudan gözlemlenebilir. Biz onları gözlemleyemeyiz. Ayrı ca gerekli türden deneysel desteği muhtemelen toplayamayız. Açıkçası böyleyse, bunun gibi psikolojik-davranışsal genel lemelere inanmamızı büyük olasılıkla gerekçelendiremeyiz. Buna göre, başka bir canlının davranışından, onun zihinsel durumları olup olmadığı hakkında çıkarılan sonuçlar gerekçe lendirilemez. Bu da demektir ki, kimse kendisinden başka bir canlı varlığın zihinsel durumları olduğuna inanmasını gerek çelendiremez! Bu sonuç son derece mantıksızdır, ancak şüpheci sorun da epey dayanıklıdır. Başka zihinlere inanmak, davranışlardan sonuçlar çıkarmayı gerektirir; böyle çıkarılan sonuçlar genel olarak canlı varlıklar hakkında genellemeler yapılmasını ge rektirir; böyle genellemeler yalnızca genel olarak canlı varlıkla rın deneyimiyle gerekçelendirilebilir; ancak bir kimsenin sahip olabileceği tek deneyim kendi durumunun deneyimidir. İşte başka zihinler hakkındaki klasik sorun budur: (Madde ve Bilinç)
  • Bir cismin sıcaklığı veya soğukluğunun, o nesneyi oluşturan moleküllerin hareket enerjisinden ibaret olduğunu artık anlamış bulunuyoruz: sıcaklık, yüksek ortalama moleküler kinetik enerji ile, soğukluk ise düşük ortalama moleküler kinetik enerji ile, yer arasında büyük ölçekli ve ani bir elektron deşarjı ile özdeş olduğunu biliyoruz. (Madde ve Bilinç)
  • Epistemolojik sorun iki kısımdan oluşuyor, bunların ikisi de bilinçli, anlayışlı içsel zihin etkinliklerinin bilgisini nasıl edin diğimizle ilgilidir. Birinci soruna başkalarının zihinleri sorunu denir: Kendinden başka bir şeyin (yabancı bir canlının, gelişmiş bir robotun, sosyalleşebilen bir bilgisayarın veya hatta başka bir insanın), davranışları kendisine ait zihinsel durumların dışında bir şeyden kaynaklanan bilinçsiz bir otomat değil de gerçekten düşünen, hisseden, bilinçli bir varlık olduğundan nasıl emin olunabilir? Bu nasıl söylenebilir? İkinci sorun özbilinç soru nudur. Bilinçli bir varlık, kendi duyumlarının, duygularının, inançlarının, arzularının vs. dolaysız ve öncelikli bilgisini nasıl edinebilir? Bu nasıl olanaklı olabilir? Ayrıca bu bilgi ne kadar güvenilirdir? Bu sorunların çözümü, bence görüleceği gibi bir birlerinden bağımsız değildir. Önce birinci sorunu araştıralım. (Madde ve Bilinç)
  • Düalizm, günümüzde felsefe ve bilim topluluğunda en fazla tutulan görüş olmamasına rağmen, genel olarak toplumda en yaygın zihin kuramıdır,dünyadaki rağbet gören dinlere derinlemesine kök salmıştır. (Madde ve Bilinç)
  • İmipramin depresyonu, lityum maniyi, klorpromazin şizofreniyi kontrol altına alır. Bu ilaçların maalesef kusurlu; ama ayrıca yeterli başarısı, zihinsel rahatsızlık kurbanlarının öncelikle, kökenleri toplumsal veya psikolojik olmaktan çok metabolik ve biyolojik olan, tamamen kimyasal koşulların kurbanı oldukları görüşüne büyük bir destek sunar. (Madde ve Bilinç)
  • Yaz havasının sı­caklığı, milyonlarca ufak molekülün ortalama kinetik enerjisi olarak hissedilmez, ama gerçekte öyledir. Ağrıların, umutların ve inançların iç gözlemsel olarak sinir ağındaki elektrokimyasal durumlar halinde görünmemesinin tek sebebi, diğer duyularımız gibi, iç gözlem yetimizin de bunun gibi gizli ayrıntıları açığa çıkarmaya yetecek kadar nüfuz edici olmamasıdır. Bu yalnızca bir beklentidir. Bu yüzden, iç gözlem yetisinin diğer bütün gözlem biçimlerinden tamamen farklı olduğunu bir bi­çimde ileri süremediğimiz sürece, iç gözleme dayalı argüman tamamen güçsüzdür. (Madde ve Bilinç)
  • Düalistlerin kendi durumlarını sağlama almaları için fiziksel indirgemenin açıkça olanaksız olduğu sonucuna ulaşmaları gerekir, ancak bu sonuca ulaşmayı başaramamışlardır. (Madde ve Bilinç)
  • Genel olarak insanlar için dinsel inancın birincil belirleyicileri toplumsal güçlerdir. Bu yüzden bilimsel sorunları dinsel ortodoksiye başvurarak çözmeye çalışmak, deneysel ka­nıtın yerine toplumsal güçleri koymak demek olacaktır. Bütün bu sebeplerden dolayı, zihnin doğasıyla ilgilenen profesyonel bilimciler ve filozofar genellikle dinsel başvuruları tartışmanın dışında tutmak için ellerinden geleni yaparlar. (Madde ve Bilinç)
  • ... ne olursa olsun, en azından ayağınızı basacağınız zemini iyice tanıyana kadar tarafsız kalmalısınız. (Madde ve Bilinç)

Yorum Yaz