Orhan Seyfi Orhon kimdir? Orhan Seyfi Orhon kitapları ve sözleri
Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı Orhan Seyfi Orhon hayatı araştırılıyor. Peki Orhan Seyfi Orhon kimdir? Orhan Seyfi Orhon aslen nerelidir? Orhan Seyfi Orhon ne zaman, nerede doğdu? Orhan Seyfi Orhon hayatta mı? İşte Orhan Seyfi Orhon hayatı... Orhan Seyfi Orhon yaşıyor mu? Orhan Seyfi Orhon ne zaman, nerede öldü?
Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı Orhan Seyfi Orhon edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Orhan Seyfi Orhon hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Orhan Seyfi Orhon hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Orhan Seyfi Orhon hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 23 Ekim 1890
Doğum Yeri: İstanbul-
Ölüm Tarihi: 22 Ağustos 1972
Ölüm Yeri: İstanbul-
Orhan Seyfi Orhon kimdir?
1890 yılında İstanbul’un Çengelköy semtinde dünyaya geldi. Babası Miralay Mehmed Emin Bey, annesi Nimet Hanım’dır.
Orta ve lise öğrenimini Beylerbeyi Rüşdiyesi (1905) ve Mercan İdadisi’nde (1909) yaptı. Öğrencilik döneminde şiirle ilgilendi; edebiyat hocası Celal Sahir Bey’den teşvik gördü. Abdülhak Hamid ve Tevfik Fikret etkisinde şiirler yazdı. 1909’da şiirleri Kehkeşan dergisinde görülmeye başladı. Yalın bir dille aruz vezninde yazdığı “Fırtına ve Kar” adlı şiiri ile tanındı (1913). Yüksek öğrenimine Tıbbiye’de başlayan Orhan Seyfi, bir anestezide fenalaşınca tıp eğitiminden vazgeçip hukuka yöneldi. Darülfünun Hukuk Mektebi’nde öğrenciyken Hıyaban dergisini çıkararak yayıncılığa başladı.
Hukuk Mektebi’ni 1914’te tamamladı ve Meclis-i Mebusan'ın Kavanin Kaleminde memurluğa başladı. Bu dönemde Türkçü aydınlarla tanıştı ve çalışmalarını Türkçülük ideali çerçevesinde sürdürdü. Ziya Gökalp’in uyarılarıyla halkın diline, vezinde ise aruzdan heceye geçti.
Mütareke yılları
1918’de İstanbul’un işgal edilip Meclis-i Mebusan’ın kapanması üzerine gazeteciliğe başladı; bir yandan da öğretmenlik yaptı. Şiir ve yazıları Türk Kadını, Şair, Büyük Mecmua, Servet-i Fünûn, Ümit ve Yarın dergilerinde yayımlandı. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul hükumetini destekleyen Aydede dergisinde mizah yazarlığı yaptı. Sosyal olayları hicivsel bir üslupla ifade ettiği şiirlerini Peri Kızı ile Çoban Hikayesi adlı kitapta topladı (1919). Şiirlerinde divan şiirine özgü aruz vezni kalıplarını, modern ve sade hece ölçüsüne uyarlamayı başardı. 1922 yılında Orhan Seyfi, o güne kadara yayımlanmış gazete ve dergi yazılarını Fiskeler adlı mizah kitabında bir araya getirdi. Bu kitapta dönemin şair ve yazarlarının hicvedildiği yazılara, yazarın kurguladığı mizahi anket ve mülakatlara yer verdi. 1922’de ayrıca Peri Kızı ve Çoban Hikayesi kitabındakilere yeni şiirler de ekleyerek Gönülden Sesler adlı kitabını yayımladı.
Mizah yazarlığı ve yayımcılık yaşamı
Gönülden Sesler beklentilerini karşılamayınca şiiri ikinci plana aldı; bacanağı Yusuf Ziya ile beraber çıkardıkları Akbaba’da mizah yazarlığını sürdürdü. Papağan (1924-1927) ve Yeni Kalem adlı mizah, Resimli Dünya (1924-1926) adlı çocuk ve magazin dergileriyle, edebiyat ve sanat içerikli Güneş’i (1927) yayımladı; bir süre Karagöz’ün yayım sorumluluğunu üstlendi (1928-1932).
1932-1938 yılları arasında Yusuf Ziya ile birlikte ve kendi başına Edebiyat Gazetesi, Hızlanış, Ayda Bir, Her Ay, Her Şey gibi dergiler çıkardı. 1941-1944 arasında Yusuf Ziya ile birlikte haftalık Türkçü Fikir ve Sanat mecmuası Çınaraltı'yı yayımladı. Yusuf Ziya'nın adının Akbaba ile özdeşleşmesi gibi Orhon Seyfi'nin adı da Çınaraltı ile özdeşleşti.
Siyaset ve gazetecilik yaşamı
1944’te Ankara’da yapılan bir mitingde öğrenci olaylarıyla ilgili görülerek bakanlık emrine alınan Orhan Seyfi,1945’te Tasvir’deki yazılarıyla gazeteciliğe döndü. Cumhuriyet ve Ulus gazetelerinde de yazılarına rastlandı. 1946'da Cumhuriyet Halk Partisi'den Zonguldak milletvekili seçildi. 1950’li yıllarda Demokrat Parti’yi destekleyen Zafer ve Havadis gazetelerinde yazılar yazdı.
1960'tan sonra Adalet Partisi'ne girdi. 1 Mart 1962’de Son Havadis gazetesinde günlük yazılar yazmaya başladı ve hayatının sonuna kadar sürdürdü. 1965'te Adalet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi.
1972’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
/ WIKIPEDIA /
Orhan Seyfi Orhon Kitapları - Eserleri
- Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi
- Bütün Şiirleri
- Çocuk Adam
- Şiirler
- Maarif Vekili Hasan Ali Yücel`e Açık Mektup
- Fırtına ve Kar
- Kervan
- Düğün Gecesi
- Hicivler
- Maskeler Aşağı!
- İşte Sevdiğim Dünya
- O Beyaz Bir Kuştu
Orhan Seyfi Orhon Alıntıları - Sözleri
- İnsan, hiçbir zaman bir kişi değildir. Birbirinden büsbütün ayrı birçok şahıslardan mürekkep bir âlemdir. (Çocuk Adam)
- İnsan ihtiyarlıkta tanır dünyayı : "Kahpe dünya ! diyerek, " Hey gidi dünya ! " diyerek, Ömrü sövmekle geçer ! (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
- سنسك بكا گوستهرهن سرایی، سنسك بو سرابك اضطرابی! قيردك او شديد نغمهلرله روحمدهکی گنزلی بر ربابی! دیكاهر، دويامام صداكی ، بیهوش؛ گیت ، كنديمى أيلهدم فراموش! (Fırtına ve Kar)
- Zaten hep böyle olmuştur. Sevmediklerimin muhabbetlerini kazanmakta hiç güçlük çekmedim. Bütün mücadelem sevdiklerimledir. (Çocuk Adam)
- Yolum hiç bitmiyor... Hiç bitmiyor... (Çocuk Adam)
- Faris Erkman da kendisine milliyetçiyim diyor. Onun her tarafa saçtığı nifaktan Türkçülüğü mesul tutabilir miyiz? (Maskeler Aşağı!)
- Baharı, gençliği, mehtabı, aşkı, rü'yası... Ne varsa hepsi masal! Evet, şu boş dünya! Fakat ne hoş, dünya! (Şiirler)
- Çünkü iyi romancılık, önce herhangi bir şeyi iyi anlatmak sanatıdır. (Çocuk Adam)
- Gelse de en acı sözler dilime, Uçacak sanırdım birkaç kelime... Bir alev halinde düştün elime, Hani ey gözyaşlarım, akmayacaktın? (Bütün Şiirleri)
- بن شيمدی پالكزم، يورورم مضطرب، نزار ؛ هیچ کیمسه يوق ... يولم متمادی اوزار ، اوزار ... برگولگه وار يانمده ، فقط كنديمك دگيل ؛ تعقیب ايدوب گلير بنى مبهم و رعشهدار... (Fırtına ve Kar)
- “Bence yaşamak ve gelişmek isteyen bir millet ırkçı olmaz.” Şahsi dipçem: “Asıl dalkavuktan, eğilip bükülenden, af dilemek için her türlü ayak öpen şahsiyetsizden Türk olamaz(!)” (Maarif Vekili Hasan Ali Yücel`e Açık Mektup)
- "Hissizim, kayıtsızım." (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
- Acaba bir misin ? Yoksa milyon mu ? Var mısın ? Yok musun? Ön müsün? Son mu ? Madde mi ? Kuvvet mi ? Elektron mu ? Nerdesin,nerdesin,nerdesin, nerde!... (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
- Sevenler bilinmiyor, Sevmeyenler bahtiyar! (Bütün Şiirleri)
- Utansın artık bu dünyaya doymaz insanlar... (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
- Asıl bizi sevindiren tesadüfler, sürprizler değil midir? (Çocuk Adam)
- Kapattık kardeşim. Artık sevmiyoruz (Çocuk Adam)
- Hani, o bırakıp giderken seni; Bu öksüz tavrını takmayacaktın? Alnına koyarken vedâ busemi, Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? (Şiirler)
- Ne var bu dünyada Daha hoş, yaz gelince yorganını Tepip de atmaktan? Gidip de kırlara sırt üstü, göğsü bağrı açık Bir ağaç gölgesinde yatmaktan? (Şiirler)
- Kendi kendime, ''Ben bu hayatın ne kadar uzak bir köşesindeyim!'' diye düşünüyorum. ''Asıl hayata girmek için ne manialardan atlanmak lazım?'' (Çocuk Adam)