diorex
sampiyon

Ömür Akkor kimdir? Ömür Akkor kitapları ve sözleri

Şef, Pasto Neşeli Mutfak Atölyesi Direktör Eğitmeni Ömür Akkor hayatı araştırılıyor. Peki Ömür Akkor kimdir? Ömür Akkor aslen nerelidir? Ömür Akkor ne zaman, nerede doğdu? Ömür Akkor hayatta mı? İşte Ömür Akkor hayatı...

  • 04.05.2022 06:00
Ömür Akkor kimdir? Ömür Akkor kitapları ve sözleri
Şef, Pasto Neşeli Mutfak Atölyesi Direktör Eğitmeni Ömür Akkor edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Ömür Akkor hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Ömür Akkor hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Ömür Akkor hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri:

Ömür Akkor kimdir?

Ömür Akkor; Şef, Pasto Neşeli Mutfak Atölyesi Direktör Eğitmeni.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu.

1991 yılından bu yana yemek yapan, 2001'den bu yana Türkiye'nin 65 ilini gezerek yemek günlüğü tutan Akkor, yemek kitapları Nobel'i sayılan Gourmand Cookbook Awards'ta "Best Local Cuisine Book 2009" ödülünü aldı.

Show TV'de devam eden Deryalı Günler programı dışında Olay TV, İz TV, Bursa As TV ve Line TV'de programlar yapan Akkor, bunun yanı sıra Yolculuk, High Life, Mavi Yeşil dergilerinde aylık olarak yemek kültürü ve seyahat yazıları yazıyor.

2007 yılından bu yana İstanbul Gastronomi Fuarı açılış şefi olan Akkor, halen Bursa Pasto Neşeli Mutfak Atölyesi Yemek Bölümü'nde direktör ve eğitmenlik görevini sürdürüyor.

Ömür Akkor Kitapları - Eserleri

  • Türkiye Gastronomi Atlası
  • Selçuklu Mutfağı
  • Osmanlı Mutfağı
  • Osmanlıdan Günümüze Yumurtalı Tarifler

Ömür Akkor Alıntıları - Sözleri

  • [Mahmut Nedim Bin Tosun. Aşçıbaşı, 1898] En sevdiğım yumurtalı tariflerden biridir. Bu kadar lezzetli ve sağlıklı bir tarifi neden hâlâ yapmadığımız ve neredeyse unuttuğumuzu ise anlamak pek mümkün değil. Mahmut Nedim bin Tosun'un eşsiz "Ahçıbaşı" kitabından ölçülendirdiğim bu tarifi muhakkak yapmanızı öneriyorum. Nefis bir ara sıcak önerisi olan yumurtalı lor köftesini dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz. Ekmek arası yaparak da servis edebileceğiniz bu yumurtalı lor köftesi özellikle çocuklarınız için çok doğru ve sağlıklı bir fast food yemeği olacak. Mahmut Nedim bin Tosun kitabında özellikle İstanköy ve Midilli adasının küçük sepetler içindeki lorundan yapıldığı zaman daha nefis olacağını yazsa da Bursa köylerinde yapılan ev yapımı lor peynirleriyle de eşsiz olacağı aşikardır. Malzemeler 4 adet yumurta 2 kase lor 2 adet kıyılmış yeşil soğan yarım kase kıyılmış dereotu yarım kase kıyılmış maydanoz 2 yemek kaşığı un kızartmak için yağ kaya tuzu karabiber Yapılışı 2 adet yumurtayı bir kaba kırın. İçine lor peyniri, kıyılmış yeşillikler, un, tuz ve karabiber ilave edip güzelce karıştırın. Diğer 2 yumurtayı başka bir kasede çırpın. Tavaya kızartma yağını koyup altını açın. Hazırladığınız lor peynirli harçtan ceviz büyüklüğünde köfteler yapıp çırptığınız yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaran yumurta köftelerini yağını emmesi için bir kağıdın üzerinde bekletin. Hepsini beraber servis tabağına alıp servis edin. (Osmanlıdan Günümüze Yumurtalı Tarifler)
  • Yumurta kelimesinin etimolojisi: Yumru, yumruk kelimeleri ile aynı kökten olan yumurta kelimesi yuvarlak, top halinde anlamına gelmektedır. "Lop yumurta” derken kullanılan lob kelimesi ise Fransızca yumuşak, yuvarlak nesnelere denilen "lobe"den dilimize geçmiştir. Yine Fransızcadan dilimize geçen omlet (omelette) kelimesi yerine eskiden "kaygana" ya da "gaygana" kelimesinin kullanımı daha yaygındı. (Osmanlıdan Günümüze Yumurtalı Tarifler)

Yorum Yaz