dedas
Turkcella

Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kimdir? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kitapları ve sözleri

Rus Devrimci Demokrat, Materyalist Filozof, Eleştirmen ve Sosyalist, Yazar Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hayatı araştırılıyor. Peki Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kimdir? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy aslen nerelidir? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy ne zaman, nerede doğdu? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hayatta mı? İşte Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hayatı... Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy yaşıyor mu? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy ne zaman, nerede öldü?

  • 02.03.2022 00:00
Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kimdir? Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kitapları ve sözleri
Rus Devrimci Demokrat, Materyalist Filozof, Eleştirmen ve Sosyalist, Yazar Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Nikolay Gavriloviç Çernişevski, Nikolay Çernişevski

Doğum Tarihi: 12 Temmuz 1828

Doğum Yeri: Saratov, Rusya

Ölüm Tarihi: 17 Ekim 1889

Ölüm Yeri: Saratov, Rusya

Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy kimdir?

1828 yılında Saratov'da doğdu. Bir rahip ailesinden olan Çernişevski, ilk eğitimini Saratov papaz okulunda gördü. 1846 yılında St. Petersburg Üniversitesi'ne girdi. Üniversite yıllarında, Avrupa'daki 1848 devrimlerinden sonra güçlenen Rus muhalif hareketi Çernişevski'yi kendisine çekti. Üniversite yılları (1846-1850) Çernişevski'nin kişisel gelişiminde önemli bir dönemi oluşturdu. Özellikle devrimci-materyalist dünya görüşünü bu dönemde kazanmış, toplumsal politik düşüncelerini bu yıllarda şekillendirmiştir. Üniversiteyi bitirdikten sonra kısa bir süre, doğup büyüdüğü kentte, bir okulda, öğretmenlik yaptı. 1854 yılında “Çağdaş” dergisiyle ilişkiye girdi. Bu dergide önce yazarlık, sonra da yönetmenlik yaptı. Çernişevski ve Nekrasev'in yönlendirdiği Çağdaş dergisi yazılarıyla devrimci-demokrat düşüncenin etkin olduğu dönemin toplumsal-politik mücadelesinin merkezinde yerini aldı. Dergi devrimci güçlerin büyük bölümünü çevresinde toplamıştı. Çernişevski 1855 yılında yayınladığı “Sanat ve Gerçeklik Arasındaki Estetik Bağıntıları” adlı yapıtında, idealist estetik anlayışını derin bir şekilde eleştirdi ve gerçekçi sanatın temel ilkelerini ortaya koydu. Çağdaş dergisi süreciyle düşüncelerini geliştiren ve sağlamlaştıran Çernişevski, artık diğer devrimci pratiklere daha çok eğilmeye başlamıştı. 1861 'de yazdığı “Köylülerin Efendiliği” adlı bir bildiriyle köylüleri Çarlığa karşı ayaklanmaya çağırdı. Bu yıllarda birçok makalesi Çarlık tarafından yasaklandı. 1859'da Herzen ile birlikte Rusya'daki devrimci güçlere bir eylem planı hazırlamak amacıyla Londra'ya gitti. Toprak sahiplerinin ve liberallerin, kendilerine uzlaşmaz eleştiriler yönelten Çernişevski'ye karşı nefretleri günden güne büyüyordu. Çarlık hükümetinin Çernişevski'nin çalışmalarını durdurmak için kesin karar vermesi üzerine, 1862'de yakalanarak Petropavlovsk Kalesi'ne kapatıldı. “Nasıl Yapmalı?” romanını da bu zindanda dört ay gibi kısa bir sürede yazdı. 1864'te, Çernişevski'nin halkın önünde pişmanlık belirtmesi için, Mitninskiy Alanı'nda Çar tarafından büyük bir tören düzenlendi. Çernişevski, otokrasinin beklediğinin aksine düşüncelerini savundu, pişmanlık belirtmeyi reddetti. Bunun üzerine Çarlık onu vatandaşlıktan çıkartıp, Sibirya'da 20 yıl kürek cezasına mahkum etti. Burada zorlu yaşam koşullarına karşın çalışmalarını sürdürdü. Tutsakken, devrimci mücadeleyi yeniden canlandırmak amacıyla “Başlangıç” (Prolog) adlı romanını yazdı. Bu romandan sonra 'yazması yasaklandı'. Bu yasağa rağmen takma adlarla yazı yazıp bunları devrimci çevrelere ulaştırmaya çalıştı. Zindandan çıktıktan sonra 1889'da doğduğu kent Saratov'a yerleşti. Çok geçmeden orada beyin kanamasından yaşamını yitirdi.

Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy Kitapları - Eserleri

  • Nasıl Yapmalı 1. Cilt
  • Nasıl Yapmalı 2. Cilt
  • Bir Genç Kızın Öyküsü
  • Adressiz Mektuplar
  • Sanatın Gerçeklikle Estetik İlişkileri
  • Gogol Dönemi Rus Edebiyatı

  • Felsefede Antropolojik İlke
  • Sanatın Estetikle İlişkisi
  • Sermaye ve Emek

Nikolay Gavriloviç Çernişevskiy Alıntıları - Sözleri

  • Pek çok kimse açık yürekliliği her zaman sertlik sayıyor. (Adressiz Mektuplar)
  • “Uzun uzun hayal kurdum” (Bir Genç Kızın Öyküsü)
  • Hak eşitliği yoksa, insan bedeninden alınan zevk, güzelliğe duyulan hayranlık da yoktur; zevk ve hayranlık sanılan duygular, insanın yüreğine sıkıntı veren, karanlık, tiksinç duyumsamalardır; hak eşitliği yoksa, yürek temizliği de yoktur; temizlik adına aldatıcı bir beden temizliği vardır, o kadar. (Nasıl Yapmalı 2. Cilt)
  • Herkesin içinde kendi edep yasaları vardır. (Adressiz Mektuplar)
  • Bana acımaktan vazgeç, benim yüzümden kendini mutluluktan yoksun bırakmadın diye benim hayatım niye acınası olsun? (Nasıl Yapmalı 1. Cilt)
  • Estetik duygu güzeli arar, düşsel mükemmeliği değil. (Sanatın Gerçeklikle Estetik İlişkileri)

  • Hiç kuşkusuz, insan doğası özünde düzenli, kendi parçalarıyla uyumlu bir varlıktır. Çelişki taşımayan diğer hayvan organizmalarıyla olan benzerliği ve her organizmadaki organik yaşam birliği ilkesi de bizi buna ikna eden noktalardır. Ancak insan yaşamı, onun gereksinmeleriyle çelişen doğa koşullarının etkisi altında sapmalara maruz kalmakta, çelişkiler onun kendi içinde gelişmektedir. Normal bir doyumun yetersiz görülmesiyle kamçılanan farklı istekler, insan için zararlı olan aşırılıklara varıyor. (Sermaye ve Emek)
  • Sevebileceğiniz biri bulamadınız diye size neden fazla seçici diyeyim? (Bir Genç Kızın Öyküsü)
  • Neden biri gönlümüze hoş geliyor da diğeri gelmiyor, çoğu zaman kendimize anlatamayız. (Bir Genç Kızın Öyküsü)
  • Yalan sizin olsun, gerçek bizim. (Gogol Dönemi Rus Edebiyatı)
  • Ey okur, altın bir yemek takımıyla yemek yemek, ne bana ne de size yasak; ama ne yazık ki, bu zarif düşün gerçekleşmesi için, ne sizin ne de benim gereken maddi olanağımız var, öyle görünüyor ki hiçbir zaman da olmayacak... (Adressiz Mektuplar)
  • Mutlak ilke Sahibi olanlar mutlu insanlardır.Onlar için ne olguları gözlemlemeye gerek vardır ne de düşünmeye. (Sermaye ve Emek)
  • Çernişevskiy, çağdaş sömürü toplumunda, devletin sömürücü sınıfların, çıkarlarını koruma aracı olduğunu söyler. (Adressiz Mektuplar)

  • Zihnim bir o yana bir bu yana savruluyordu... Bana acı çektiren her şeyin meşruiyetini reddetme hissi bu yorgun düşmüş yüreğimde ilk kez filizlenmiyordu... (Bir Genç Kızın Öyküsü)
  • Nominal eşitlik, aslında adalet için bir eşitsizlik ve iğrençlik olurdu. Her işte insanın yeteneği aynı değildir, aynı hacimdeki bir iş zayıf ile güçlüye, hızlı iş yapanla yavaş yapana aynı oranda zorluk teşkil etmez. (Sermaye ve Emek)
  • Duyguların dizginlenemediği zamanlarda hayal gücü alevlenir; gerçek yaşamdaki yoksulluk, düşsel bir yaşamın kaynağıdır. (Sanatın Gerçeklikle Estetik İlişkileri)
  • Diğer tüm mülkiyet biçimleri pek çok olguya, koşullara ve açıkça bilinen veya sıklıkla ilgili oldukları kişinin bile tanımadığı yabancıların belgelerine bağlıyken, komünal mülkiyetin hukuk güvencesi yönünden diğer tüm mülkiyet biçimlerinden en önemli farkı, onun çevredeki bütün insanların (topluluk üyeleri) belleğinde korunan ve hiçbir şekilde itiraz edilmeyen salt yeni bir maddi gerçekliğe dayanmasıdır. (Sermaye ve Emek)
  • Eğitim! Nereye baksan, her yerde eğitim var, ama baktığın hiçbir yerde "eğitim" yok. (Gogol Dönemi Rus Edebiyatı)
  • Bir insan hakkında fikir yürütürken onun geliştiği koşullara ve kaderin onu içine bıraktığı yaşam alanına bakmak gerekir. (Gogol Dönemi Rus Edebiyatı)
  • Komünal mülkiyet, bütün mülkiyet biçimleri içinde, bireyin yaşamını siyasi otoritenin müdehalesinden ve polis gözetiminden en fazla koruyan mülkiyettir. (Sermaye ve Emek)

Yorum Yaz