Mustafa Meşhur kimdir? Mustafa Meşhur kitapları ve sözleri
Yazar Mustafa Meşhur hayatı araştırılıyor. Peki Mustafa Meşhur kimdir? Mustafa Meşhur aslen nerelidir? Mustafa Meşhur ne zaman, nerede doğdu? Mustafa Meşhur hayatta mı? İşte Mustafa Meşhur hayatı...

Doğum Tarihi: 15 Eylül 1921
Doğum Yeri: Mısır / Sadiye
Mustafa Meşhur kimdir?
15 Eylül 1921'de Mısır'ın doğusundaki küçük bir kent olan Sadiye kentine bağlı bir köyde doğdu. Babası, çokça Kur'an okuyan, Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirmede hassas davranan muttaki bir müslümandı. Helal kazançtır diye ziraatle meşgul olurdu. Dinine bağlı, îslami bir hayat yaşamaya çalışan bir ailesi vardı. Köy halkı Meşhur ailesinin teklif ve talimatlarına göre hareket eder, onların teklifleri köydeki hayatı büyük ölçüde etkilerdi.
Bir bakıma Mustafa Meşhur'un babası, köylülerin her konuda kendisine danıştığı bir müslümandı.
İlk, orta ve lise tahsilinden sonra Darul Ulum'un Matematik bölümünden 1942yılında mezun oldu. Yüksek lisans diplomasim alan.Meşhur, daha sonra Meteoroloji alanında da tahsil gördü.
Aileden gelen İslami duyarlılık, kendisinin ta küçük yaşlarda İslami hayata girmesine, İslam'la tanışık olmasına ve hayatının tüm bölümlerinin İslami bir şeklebürünmesine neden oldu. Daha yedi yaşındayken, kendi bölgesindeki İhvan-ıMüslimin cemaatiyle ilişkilere başlamıştı. Henüz çocuk denecek yaşta olmasına rağmen 1928 yılındaki bu ilişkisi, O'nu, hayatının tamamında bu cemaatin içinde olmasının, derece derece, kademe kademe bu cemaatin lider kadrosu içine girmesinin başlangıcını oluşturacaktı.
İlerleyen zaman içinde cemaatin önemli derecedeki bir elemanı haline gelen Mustafa Meşhur, 1946 yılında tutuklanmış ve hapse atılmıştı. O'nun bu hapishane dönemi üç yıl sürmüştü. İmam Hasan el Benna'nın hayatta olduğu dönemlerde kendisiyle birlikte uzun süreler boyunca davet çalışmalarına katılmış, Hasan el-Benna'nın yakın talabelerinden biri olmuş, O'nun nefesi ve terbiyesiyle yetişmişti.
İmam Hasan el-Benna'nın şehid edildiği 1948 yılında Mustafa Meşhur hapishanedeydi ve Üstadının şehadetini görememiş, O'nun cenazesine katılamamıştı.İmam Hasan el Benna'nın şehadeti sırasında Mustafa Meşhurla birlikte müslümanlardan Şeyh Muhammed Fergali, Şeyh Seyyid Sabık ve pek çok İhvan mensubu da hapishanede zindan hayatı yaşıyordu.
Mustafa Meşhur'un ilk hapishane hayatı, 25 yaşında iken başlamıştı. Bu yıl ile başlayan hapis ve zindan hayatı Meşhur'un hayatı boyunca O'nu hiç terketmeyecek, hapis ve zindan, hayatının adeta bir parçası oluverecekti. 1949 yılında hapisten çıkan Meşhur, daha sonra Abdunnasır zamanında 1954 yılında ikinci defa tutuklanıyordu.
Meşhur'un bu ikinci kez tutuklanışında yaşı 33 idi ve bu kez tam on yıl süresince zindanda kalıyordu. Yani 1964 yılma kadar... 33 yaşında zindana giriyor, 44 yaşında zindandan çıkıyordu... Böylece Mustafa Meşhur'un gençlik yıllarının tamamı zindanda geçiyordu. Meşhur bu dönem içinde hapishanede hem İslami bilgisini ve ilmini geliştiriyor, hem de Kur'an'ı hıfzediyor ve hafız oluyordu. Diğer müslümanlar gibi hapishane O'nun için de bir Yusufiyye" oluyordu.. İlim, terbiye, ahlak ve cehd açısından bir "Yusufiyye..."
1964 yılında hapisten çıktıktan sonra kısa bir zaman geçiyor ve Mustafa Meşhur yılında yeniden tutuklanarak zindana atılıyordu. 1965 yılı Ağustosunda zindana yeniden atılan Meşhur, pek çok çile, sıkıntı, meşakkat ve işkencelere maruz kalıyor, bu son tatuklanışı da beş yıl sürüyor ve 1970 yılında Cemal Ab-dunnasır'ın ölümü ve yerine Enver Sedat'ın geçmesiyle çıkanlan af gereğince hapisten çıkarılıyordu. Bu dönemlerde hapishaneyi kendilerine mekan edinenlerden sadece bir tekiydi Mustafa Meşhur.. O'nun gibi daha pek çok İhvan üyesi ve lideri, aynı dönemler içinde zindanları kendilerine mekan edinmiş, çile ve işkenceleri yoldaş kabullenmislerdi..
Üç evladı olan Meşhur'un toplam 13 torunu bulunuyor. Mustafa Meşhur, halen Dünya İhvan-ı Müslimin cemaatinin genel başkanlığını yürütüyor ve dünya genelindeki Divani Müslimin cemaatinin çalışmalarını kontrol ve koordine görevini yerine getiriyor.
Eserlerinin hemen hemen tamamı, davet üzerinde olan ve pek çok dile çevrilen Meşhur'un yaymlarımış eserleri başlıca şunlardır:
Davet Yolu. Davet Yolunda Müslümanın Azığı, Davet Yolu Üzerine Sorular, Namazla Dirilme, Tek Yol Cihad, Kur'an ve Sünnette Zulüm Kavramı, Liderlik ve Üyelik Açısından Davet Yolu, İslami Hareketin Toplumsal İşlevi, Davet Yolunda Örneklik, Davet Yolunda Temel Meseleler, İslami Hareketten Halkımıza, İslami Harekette Vahdet, Sapmalara Karşı Davet Yolu, Davet Yolunda Dualar, Rabbanilik ve Maddecilik Arasında, Davetçinin Ölçüleri, Ferdi Davet, İman Neyi Gerektirir?
Elinizdeki bu eser; Meşhur'un bütün eserlermin bir araya getirilmiş ve 'islam'a Davet Fıkhı adı ile yayımanmış şekildir.
Mustafa Meşhur Kitapları - Eserleri
- Namazla Diriliş
- Davet Yolu
- İman Etmek Neyi Gerektirir
- İslama Davet Fıkhı
- İslami Hareketin Toplumsal İşlevi
- Müslümanın Yol Azığı
- Davetçinin Yol Azığı
- Rabbanilik ve Maddecilik Arasında Müslüman
- Davet Yolunda Örneklik
- Sapmalara Karşı İslam'a Davet Yolu
- Davetçinin Ölçüleri
- Davet Yolunda Dualar
- Davet Yolunda Temel Meseleler
- Ferdi Davet ve Cemaat Olma
- Üyelik ve Liderlik Açısından Davet Yolu
- Davet Yolu Üzerinde Sorular
- Tek Yol Cihad
- Kur'an ve Sünnette Zulüm Kavramı
- İslami Hareketten Halkımıza
- İslami Çalışmalarda Vahdet
Mustafa Meşhur Alıntıları - Sözleri
- "bugün için imam hasan el-bennâ hayatta yoktur ama o'nun çizdiği yol, o'nun davet metodu tüm canlılığıyla devam ediyor." (İslama Davet Fıkhı)
- Bozuk aile, bozuk toplumu, bozuk toplum ise bozuk devleti oluşturacaktır. Islâm düşmanlarının hedeflediği strateji budur. (İslami Hareketin Toplumsal İşlevi)
- Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Şüphesiz münafıklar Allah'a oyun etmeye kalkışıyorlar, halbuki Allah onların oyunlarını başlarına çevirecektir. Onlar namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah'ı da pek az hatıra getirirler."24 (Namazla Diriliş)
- Olaya tarafsız bir gözle baktığımızda birbirimizle boşu boşuna uğraştığımızı göreceğiz. (İslami Hareketin Toplumsal İşlevi)
- Şüphesiz Allah davası, tarih boyunca barış ve hayır davası olmuştur. İslâm, insanları zorlayarak, zor ve kuvvet kullanarak Allah'ın dinine girmeleri için zorlamaz. Çünkü o, fıtrata ve akla hitap eden bir dindir. (İslama Davet Fıkhı)
- Müslüman bir aileyi oluşturamadan, Müslüman bir toplumu meydana getirmenin imkanı yoktur. Müslüman bir toplum oluşturmadan da İslami devleti kuramazsınız. Bunlar birbirine bağlı, aynı zincirin halkalarıdırlar. Birisi tamam olmadığında halka eksik kalır. (Davet Yolunda Örneklik)
- "İslâm davasının yürütüldüğü şu anki merhale ile İslâm'ın doğuşundaki merhale birbirine ne kadar benzemektedir. çağımızda da İslâm gariptir, cahiliyyet ve tağut egemendir, İslâm davetçileri ise baskı altındadır." (İslama Davet Fıkhı)
- İslami hareket mensupları bidatlere değil, İslam'ın emrettiği şeylere inanırlar. Onlar her türlü hurafeden uzaktırlar. Yalnız Allah'tan yardım diler, çalışmalarının karşılığını yalnız O'ndan beklerler. İnsanları, gerçek hayat nizamı olan İslam'a davet ederler. Bu, onların başlıca sorumluluklarından birisidir. (İslami Hareketin Toplumsal İşlevi)
- Örnek Müslüman kişi, başta nefsiyle mücadele etmelidir. Onu kontrol etmesini öğrenmeli, nefsini İslamın meşru gördüğü amellere yönlendirmelidir. Büyük günahları bırakın, küçük günahlardan ve şüphelilerden bile sakınılmalıdır. (Davet Yolunda Örneklik)
- Nefis, süt emen çocuk gibidir. Emzirmeye devam ettikçe daima emmek ister. Fakat sütten kesiliverildiğinde de kesilir. (Davet Yolu)
- Bu hayatın değişik yönlerinin sahip oldugu güç bütün halinde bir güç niteliği taşır. Aynı şekilde güçsüzlük de hayatın bütün yönlerini etkileyen geniş çaplı bir güçsüzlüktür. (Rabbanilik ve Maddecilik Arasında Müslüman)
- "Bildiğimin hepsi şudur ki, zillet tasını İçmek imkanım elimde değil Eğer düştüysem izzetimle düştüm, Damarlarımda hürlerin kanı kaynıyor. Elemim beni sarsıyor ama huzurumu, Kuranın bir kaç ayetinde buluyorum. " (Kur'an ve Sünnette Zulüm Kavramı)
- Hayatın değişik yönleri birbirinden ayrılmaz bir bütün halindedir. (Rabbanilik ve Maddecilik Arasında Müslüman)
- "Ben, mutluluğu mal biriktirmekte görmüyorum, Ancak takva sahibi kimse, işte mutlu olan odur." (Rabbanilik ve Maddecilik Arasında Müslüman)
- İslam’a göre namaz, vücutta başın yeri ne ise odur. (Namazla Diriliş)
- Davetçilerde aranan özellikler şunlar olmalıdır; güzel bir örnek ve İslamın içeriğini taşıyan mükemmel bir programa sahip olması, İslamı yaşaması; sahih sünnete sarılması, şüphelerden uzak durması, haramlardan kaçınması, her işinde Allah için murakabede bulunması ve ailesinde İslamı yaşatması gerekmiyor. (Davet Yolu)
- “Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine insanlar arasında yürüyebileceği bir ışık verdiğimiz kimse, karanlıklar içinde kalıp ondan hiç çıkamayan kimse gibi olur mu? İşte kafirlere yaptıkları, böyle süslü gösterilmiştir.” En’am/122 (Namazla Diriliş)
- Maddeciler ve laik anlayış sahipleri, özgürlüklerden söz ettiklerinde önlerindeki gelenek, örf, insani değer ve yükümlülükler gibi bütün engellerin kaldırılmasını kastederler. Böyle bir özgürlük sadece göz doldurucu bir özgürlüktür. (Rabbanilik ve Maddecilik Arasında Müslüman)
- وَاَنَّ هٰذَا صِرَاط۪ي مُسْتَق۪يمًا فَاتَّبِعُوهُۚ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَب۪يلِه۪ۜ ذٰلِكُمْ وَصّٰيكُمْ بِه۪ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ Şüphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun. (Başka) yollara uymayın. Zira o yollar sizi Allah'ın yolundan ayırır. İşte sakınmanız için Allah size bunları emretti. Enam suresi-153 (Kur'an ve Sünnette Zulüm Kavramı)
- "İslam, hayatın tüm yönlerini kapsayan evrensel bir sistemdir. O, devlet ve vatandır, o hükümet ve siyasettir, o ahlak ve kuvvettir, o rahmet ve adalettir, o kültür ve kanundur, o ilim ve yargıdır, o madde ve inkılaptır, o kazanç ve zenginliktir, o cihad ve davettir, o ordu ve fikirdir, o inanç ve ibadettir." Şehid İmam Hasan el-Benna (İslama Davet Fıkhı)